Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

Фото: ГУ ДСНС у Львівській області

Усе про трагедію в Дрогобичі в один клік. Фото. Оновлюється

44356 0
Уночі під завалами дрогобицького будинку знайшли тіла ще п'ятьох загиблих, серед них і дитини.

У ніч з 27 на 28 серпня перед третьою ночі у чотириповерховому житловому будинку в Дрогобичі, що на Львівщині, обвалився під'їзд з першого по четвертий поверх.

Станом на 8:30 28 серпня рятувальники виявили тіла двох загиблих. Ще сімох людей, із яких 5 дітей, вдалося витягти з-під завалів, їх госпіталізували. Поліцейські встановлюють причину обвалу.

Як написав на своїй сторінці у Фейсбуку голова ЛОДА Маркіян Мальський, мешканців сусідніх квартир відселили. Загалом у ліквідації катастрофи задіяно понад 500 людей.

Станом на 11:00 28 серпня госпіталізовані перебували у стані середньої важкості, а одна дитина – у тяжкому стані. Окрім цього, за оперативними даними ДСНС, під завалами можуть перебувати ще п'ять осіб, ураховуючи кількість прописаних і можливу кількість людей, які проживали в цих квартирах.

Станом на 16:00 28 серпня рятувальники проводили демонтаж звисаючих небезпечних будівельних конструкції та розбір завалу.

Усіх мешканців пошкодженого будинку евакуйовано, їм надається психологічна допомога (залучено 4 психологи ДСНС, надано психологічну допомогу 12 особам) та вирішується питання щодо їх тимчасового розселення.

О 22:00 рятувальники врятували з-під завалів кота і сподівались, що знайдуть живими і людей.

У ніч на 29 серпня продовжувались рятувально-пошукові роботи. Рятувальники знайшли під завалами тіла ще п'ятьох людей, повідомляє речник ГУ ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев.

О 00:26 знайдено тіло чоловіка, о 2:49 - тіло жінки. Пізніше, о 3:20, рятувальники знайшли під завалами тіло ще однієї жінки, а о 3:28 натрапили на тіло дитини. О 5:50 з-під завалів вилучили тіло ще однієї молодої жінки.

Загалом у під'їзді на момент обвалу будинку перебували 15 людей, з яких 8 загинули:

  • чоловік 1962 року народження
  • жінка 1975 року народження
  • чоловік 1977 року народження
  • жінка 1940 року народження
  • жінка 1955 року народження
  • хлопчик 2014 року народження
  • жінка 1939 року народження
  • жінка 1998 року народження

Станом на 8:00 29 серпня, як повідомляють в ГУ ДСНС Львівщини, пошуково-рятувальні роботи завершені, інформації про перебування людей під завалами немає.

Спочатку рятувальники інформували, що причиною обвалу був вибух газу. Натомість, як повідомили на сторінці «Львівгаз» на Фейсбуку, їхні спеціалісти провели обстеження підземних газопроводів, підвалів, під’їздів, контрольних трубок та всіх інших підземних інженерних комунікацій в радіусі 50 м на загазованість навколо будинку. Витоків природного газу не виявили. Пізніше ДСНС повідомила, що причини обвалу ще встановлюються. Будинок повністю відключили від газо-, електро- та водопостачання.

29 серпня поліцейські затримали двох працівників комунального підприємства у справі про обвал будинку, повідомляє відділ комунікації ГУ Нацполіції у Львівській області. Вирішується питання про обрання затриманим запобіжного заходу. Комунальники – 57-річний чоловік і 60-річна жінка, мешканці Дрогобича. За фактом обвалу частини житлового будинку на вулиці Грушевського, 101 у Дрогобич відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.270-1 (умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства), ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч.2 ст.367 (службова недбалість) ККУ. Максимальне покарання, передбачене санкцією статтей, – від п’яти до дванадцяти років позбавлення волі.

30 серпня Дрогобицький міськрайонний суд обрав затриманим комунальникам запобіжний захід у вигляді домашнього арешту терміном на два місяці. Головного інженера та начальника дільниці підозрюють у службовому недбальстві, що призвело до трагедії з обвалом будинку.

У міськраді Дрогобича повідомили, що з будинку, де стався обвал, відселили в гуртожиток і в готель 24 людини. Усього там зареєстровано 103 жильці, але скільки проживали фактично, у міськраді не знають. Також речник Дрогобицької міськради Зеновій Квасній повідомив Tvoemisto.tv, що постраждалі, які перебувають в лікарнях Львова і Дрогобича, є у стані середньої важкості, але він стабільний.

Будинок, де стався обвал, обстежують експерти. Висновки про причину трагедії можна очікувати в межах тижня.

Попередньо, як розповів Tvoemisto.tv Зеновій Квасній, експерт сказав, що перший і четвертий під'їзди будинку придатні для повернення людей. Але на місце викликали також інших фахівців, які мають сказати про проміжні висновки орієнтовно у понеділок, 2 вересня.

Власниця квартири у четвертому під'їзді будинку, де сталась трагедія, каже, що ще рік тому скаржилась на тріщини у стінах в дрогобицький відділ інспекції ДАБК.

Дрогобицька міська рада оголосила 29 і 30 серпня жалобними днями через загибель восьми людей під завалами будинку. У місті приспустили державні прапори із траурною стрічкою та заборонили розважальну музику в громадських місцях. Так само 29 і 30 серпня жалобу оголосили по всій області.

Для допомоги постраждалим унаслідок обвалу відкрито благодійний рахунок. Кошти можна перерахувати на спеціальний благодійний рахунок: р/р 31554386247068, МФО 820172, ЄДРПОУ 22392443 в Державній казначейській службі України Львівської області.

Також благодійні внески можна перераховувати на рахунок КНП «Дрогобицька міська лікарня №1» ДМР, куди госпіталізували потерпілих: р/р 26003924441669, АБ «Укргазбанк», МФО 320478, ЄДРПОУ 13815703.

Також охочі допомогти потерпілим або ті, хто потребує допомоги,  можуть звертатись у приймальню УПСЗН ДМР або за номерами телефону 0973389133, (03244) 2-23-84.

У п'ятницю, 30 серпня, у Дрогобичі прощатимуться з сімома жертвами обвалу. Серед них ціла родина: 5-річний хлопчик, його сестра, якій було лише 21, та їхня бабуся. Ще семеро травмованих досі у лікарнях. Про це повідомили на сайті ТСН.

30 серпня обласна комісія з питань ТЕБ і НС ухвалила виділити постраждалим через обвал будинку допомогу з обласного бюджету. Сума допомоги становитиме від 50 до 100 тис. грн.


Фото і відео: ГУ ДСНС у Львівській області

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!