Фото: EPAM

Фото: EPAM

Почати кар’єру в ІТ. Які програми пропонує EPAM і до чого тут математика

5984 0
Стати частиною команди професіоналів і працювати над крутими проєктами ніколи не пізно. ІТ-компанія EPAM через значний попит на послуги з цифрової трансформації у всьому світі щороку зростає, а тому постійно шукає нових спеціалістів. Тvoemisto.tv дізнавалося, що потрібно, аби успішно пройти навчальну програму та стати частиною великої команди EPAM.

Компанія EPAM пропонує безкоштовну підготовку за різними сучасними технологіями і напрямками для студентів старших курсів і вже досвідчених фахівців, аби згодом дати шанс найталановитішим побудувати успішну кар'єру в компанії світового рівня.

Від студента до спеціаліста

Почати знайомство з IT-спеціальностями можуть люди різного віку, але найчастіше в цьому зацікавлена молодь – студенти ІІ-ІІІ курсів, аспіранти, випускники.

Читайте також: Простими словами про складне. Компанія EPAM запустила подкаст про ІТ-індустрію України

За словами керівника освітніх програм EPAM у Східній та Центральній Європі Максима Почебута, наразі університети не зовсім справляються зі своїми завданнями і не можуть швидко і якісно підготувати ІТ-спеціаліста. Тож виникла потреба в запуску спеціальних освітніх шкіл, університетів, академій, як от ЕРАМ University Programs.

«Університет у класичному вигляді не може швидко і якісно підготувати такого спеціаліста, який потрібен ІТ-ринку, адже ринок настільки стрімко розвивається, що технології, які ми використовуємо, змінюються кожні 7-12 місяців. ВНЗ не можуть так стрімко адаптовуватися і освоювати увесь інструментарій. І це, до речі, проблема не лише українська, а загальна, адже зачіпає і Америку, і Європу, і Азію», – каже Максим Почебут.

Здебільшого короткотермінові курси молодь обирає із паралельним навчанням в університеті. Одні – бо стає нецікаво і хочеться нових знань, другі – бо не подобається і нудно, треті – прагнуть швидких грошей.

Читайте також: Бути першими – це велика відповідальність. Як змінювалася ІТ-компанія ЕРАМ протягом 15 років

Що стосується фундаментальних речей, бази знань, що будуються на розумінні математики, алгоритміки, інформатики, дискретної математики, основ роботи з даними, то вони в університетах на досить високому рівні. І це не може не тішити, адже сильна базова, фундаментальна підготовка в університетах згодом дозволяє ІТ-спеціалістам легше відшліфувати потрібні знання своїх студентів і швидше почати з ними працювати.

Набагато гірше з математикою у школі. Результати дослідження PISA виявили серйозні недоліки у знаннях сучасних українських учнів з цього предмету – кожен третій не знає математики навіть на базовому рівні. Одна з причин, на думку Максима Почебута, є у низькій престижності професії вчителя.

Читайте також: Як Covid-19 змінює робочі місця. Історія трансформації офісу компанії EPAM Ukraine

«В країні, де вчитель отримує зарплату на рівні вантажника чи різноробочого, діти не можуть отримати високий рівень математичних знань. Бо вчитель математики чи інформатики краще піде працювати в ІТ-компанію і зароблятиме набагато більше, аніж сидітиме в школі за копійки», – вважає керівник освітніх програм EPAM.

Аби підтримати вчителів та підняти роль вчителя і престижність предмета, компанія EPAM проводить чимало проєктів з популяризації STEM-освіти (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics). Наприклад, EPAM-івці відвідують школи, спілкуються з батьками та дітьми і розповідають про свою індустрію, діляться знаннями.

Читайте також: Як починалось ІТ у Львові. Історичні фото

«Ми не займаємося підготовкою, а пояснюємо, що таке ІТ, наскільки тут все цікаво. Водночас, наштовхуємо на думку, що математика є цікавою наукою і її треба вчити», – каже Максим Почебут.

До речі, крім студентів та молоді, навчання в ЕРАМ University Programs часто обирають світчери – тобто ті, хто вже отримав професію, але хоче поглибити свою підготовку чи з якихось причин вирішив змінити галузь діяльності.

Що пропонує EPAM на навчальних програмах

Найголовніше та найцінніше в ЕРАМ University Programs – це практичний досвід із можливістю приєднанатися до команди ЕРАМ після навчання.

«Ідеальна картина світу – закінчив університет, потрапив на роботу – практично ніде не спрацьовує. Зараз майже кожен роботодавець просить спеціалістів із досвідом. Але де його взяти? Це замкнене коло, що ми намагаємося розірвати», – каже Максим Почебут.

Читайте також: Авто без водія, дрони і розумні будинки. Що винаходять львівські ІТ-спеціалісти

ЕРАМ University Programs дає знання у вузькоспеціалізованому напрямі, що обирає кандидат. Для студента доступні воркшопи, онлайн-заняття, теоретичні і практичні знання. Є в навчальній програмі ЕРАМ також спеціальний етап проєктного навчання, під час якого до командної роботи долучають і стажерів. Вони працюють над волонтерськими проєктами або роблять реальні повноцінні програми.

Загалом, напрямків підготовки у ЕРАМ University Programs більше 15. Основними та найпопулярнішими є програмування на різних мовах – Java, JavaScript, а також напрямки Software testing і Automated Testing, DevOps, Business Analysis, Business Intelligence та інші.

За крок до цілі

Навчання в ЕРАМ University Programs безкоштовне, але із досить жорстким відбором. Найперший і найбільший критерій – знання англійської мови на рівні В1. Звісно, знання мови повинно бути на достатньому рівні, адже щоразу його і так доведеться прокачувати. Далі під перевірку підпаде знання в конкретному напрямку, що обрав студент. Якщо і з тим все гаразд – компанія залюбки запропонує приєднатися.

Із нуля – без базових знань та знання англійської – навчання не запропонують. Для цього існують спеціальні платні курси, яких зараз на ринку чимало.

Читайте також: OpenSpace, спортзал і масажний кабінет. Чим дивує львівський офіс ЕРАМ

Уміти одразу програмувати не обов’язково. За словами Максима Почебута, для компанії ЕРАМ набагато важливіше, наскільки в людини розвинене логічне мислення, як швидко вона вміє ухвалити правильне рішення, яке у неї системне мислення та які математичні знання вона має.

Тривалість програм ЕРАМ University Programs залежить від напряму. Якщо він не пов’язаний із тестуваннями – від 2 до 4 місяців, якщо ж ідеться про більш насичене програмування – від 4 до 6 місяців.

Загалом, увесь цикл підготовки з моменту зустрічі і перевірки знань до переходу на реальний проєкт може зайняти до пів року, після чого випускнику можуть запропонувати співпрацю із компанією у якості Junior-спеціаліста.

Читайте також: Ми не мали в кого вчитися. Як починала одна з найбільших ІТ-компаній Львова

Зараз, у час карантину, все навчання відбувається виключно онлайн. У такому ж форматі проходять всі менторські зустрічі, проєктне навчання та лекційні заняття. Для цього в ЕРАМ є своя платформа, комунікації, де  автоматизованими системами перевіряють все, що роблять студенти. Тобто компанія має достатньо інструментів, щоб покривати увесь спектр навчання.

Для того, щоб приєднатися до команди EPAM, необхідно проявити свою зацікавленість, зайти на сайт та залишити заявку. Навіть якщо зараз якогось з напрямків немає, з вами все одно сконтактують.

Партнерська публікація

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Освіта 3.0

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!