Фото: Слово і діло

Фото: Слово і діло

В Україні немає сценарію стримування пошесті та три міфи Covid-19. Висновки тижня, що минув

11460 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Лише за кілька тижнів криза Covid-19 призвела до зупинки третини світової економіки. І головним чинником, що визначить, як розвиватимуть події, стане колективне лідерство.

Колишній керуючий директор Світового банку і автор книги «Чи можуть фінанси врятувати світ?» Бертран Бадре розвінчує три міфи того, що відбувається. Перший: Covid-19 – несподіваний «чорний лебідь», подія, до якої ніхто не міг підготуватися. За його словами, криза стала продуктом нашої колективної нездатності думати нелінійно і прислухатися до вчених.

Читайте також: Найбільше обурює, що люди не вірять у коронавірус. Львівська інфекціоністка про роботу і мрії у час пандемії

Другий міф: Covid-19 дискредитував глобалізацію. За його словами, міжнародне авіасполучення сприяло швидкому поширенню коронавірусу. Але водночас глобалізація забезпечує нас інформацією, ліками і технологіями. «Дослідники в усьому світі обмінюються відкриттями, намагаючись створити вакцину (проти Covid-19 –ред.). Ніколи ще так багато людей із різних країн не співпрацювали в одному спільному проєкті», – пише він.

І третій міф – наявні політичні інструменти допоможуть нам пережити цю кризу. За його словами, вони здатні мобілізувати лише незначну частину ресурсів. Пандемія Covid-19 почалася у дуже критичний момент, прискоривши глибшу кризу міжнародного співробітництва.

Вихід з обох криз потребуватиме колосальних зусиль і доведеться змінити не тільки систему, а й самих себе.

Що у цьому порядку Україна – нижче, спочатку про підсумки тижня, що минає:

1. Коронавірус не вщухає. Кількість хворих на Covid-19 за тиждень в Україні продовжує зростати – цього разу на 6 422 пацієнтів (станом на 28 червня 42 982, а на 21 червня – 36 560). Для порівняння, тиждень перед тим зафіксоване зростання на пацієнтів 5 406 (станом на 14 червня 31 154 осіб). Ще тиждень назад – на 4 155 (на 7 червня – 26 999 пацієнтів). Ще далі – на 3 327 осіб пацієнтів (станом на 31 травня було 23 667 хворих) та на 2 681 нових хворих (станом на 24 травня кількість хворих становила – 20 986 осіб).

Читайте також: Що насправді відбувається з ПЛР-тестами у Львові. Розмова з керівником обласного лабораторного центру

Львівщина за тиждень, що минає, очолила український коронавірусний антирейтинг. Кількість хворих тут за тиждень зросла на 1 397 осіб (станом на 28 червня – 5 177, а на 21 червня – 3 780 пацієнтів). Тиждень перед тим на 983 осіб (14 червня – 2 797 пацієнтів). Ще далі – на 676 осіб (станом на 7 червня – 2 121 пацієнтів). Раніше – на 452 особи (станом на 31 травня – 1 669 особи) та на 336 осіб (станом на 24 травня – 1 333 хворих).

Перелік антилідерів зараз виглядає так: Львівщина – 5 177, Київ – 4 935 осіб, Чернівецька – 4 686 та Рівненська – 3 568 області.

2. Що відбувається насправді. Міністр охорони здоров’я Степанов коментуючи збільшення заражень Covid-19 попередив президента Зеленського про значний стрибок захворюваності коронавірусом, який може статися незабаром. «Якщо зараз не почати дотримуватися контролю, то ми матимемо ще гірший результат за два тижні», – сказав він. Степанов каже, що з нинішньою динамікою дуже скоро місць в лікарнях бракуватиме.

За даними Київської школи економіки ситуація є ще гіршою – за епідеміологічною моделлю поширення Covid-19 в Україні загальна кількість випадків нині складає близько 150 000 осіб проти майже 43 000 офіційно підтверджених. У Школі зазначають, що динаміка відповідає жовтому сценарію, за яким можна прогнозувати близько 4 000 померлих до кінця 2020 року.

Основна причина такої катастрофічної ситуації – неготовність центральної влади у Києві приймати жорсткі рішення. Адаптативний карантин якраз був введений для того, щоб перенести рівень відповідальності на місця. Чому? Скоро вибори і «Слуги народу» не хочуть собі псувати рейтинги. У місцевих органах самоврядуваннях ще немає представників цієї партії.

Однак на місцях теж не хочуть бути поганими. Дивно виглядає, коли після волань про ріст коронавірусу в Україні Степанова чи Шмигаля, запускаються пасажирські авіа– та залізничні перевезення, ніколи не зупинялась робота «Епіцентру». То що робить у цій ситуації мер Львова Садовий? Він дозволяє роботу фітнес клубів та ресторанів, кафе у приміщеннях.

Читайте також: Чому у Львові ІФА-тести на коронавірус не роблять масово, як обіцяли в МОЗ

Рішення потрібні і станом на учора. Для прикладу, у Львові «лікарні першої хвилі» уже заповнені під зав’язку, а «друга хвиля» запускається вкрай повільно. Тяжкі хворі днями чекають на госпіталізацію, натомість міністр Степанов, який приїхав у наше місто з інспекцією, ділився спостереженнями, як люди не носять масок у транспорті.

3. Чергові персонажі – голова фракції Корнієнко та голова партії «Слуга народу» Арахамія. (Раніше ми писали про «крилаті вислови» президента Зеленського та міністра культури Ткаченка) Знову ж таки без коментарів лише з одним застереженням, чому ці хлопці досі на своїх посадах.

Діалог стався між політиками під час брифінгу у Миколаєві, коли обидва вважали, що мікрофони вимкнені:

Корнієнко: Аллахвердієва взагалі красуня.

Арахамія: Так.

Корнієнко: Така піддута, звісно. Тюнинг too much. Загалом баба робоча, як корабельна сосна. Вона тут від*****ть триста зустрічей за 4 місяці і виграє. Вона така вживу, енергетика.

Арахамія: Енергії багато.

Корнієнко: Ти до президента її заведеш, ти побачиш, він підстрибне. Викурить усі «айкоси». Скаже: баба да, баба да».

Після скандалу:

  • До монтажу потрапило прізвище шанованої депутатки, нашої колеги, яка жодного відношення до обговорюваних питань не мала. Я розумію, що певні фривольні слова могли образити людей – зокрема, жінок. За що від свого імені і від імені Давида приношу щирі вибачення.
  • Так, у нас є специфіка мови, якою ми спілкуємося між собою. І це наша внутрішньопартійна справа.
  • Я обговорював місцевого політика і можливого кандидата в мери (Миколаєва – ред.) від партії «Слуги народу» пані Тетяну Домбровську. Я познайомився з нею напередодні і вона мене вразила своїм запалом, енергією і я розумію, що вона могла би бути гідним кандидатом від «Слуги народу».

4. «Будемо саджати»-2. Цього тижня трішки менше інформаційних приводів, ніж попереднього, однак і тут є свої нюанси.

Експрезидент Порошенко заховав свої картини «за гратами» в музеї Івана Гончара в Києві, куди знову приходив слідчий ДБР для «огляду творів мистецтва».

Читайте також: «Малята, де ваші маски». Репортаж із карантинного Інтерсіті зі Львова

Олігарх Коломойський вимагає, щоб генпрокурорка Венедіктова розпочала справу за статтею про зловживання впливом проти Порошенка на підставі книги ексрадника президента США з нацбезпеки Джона Болтона. Зокрема, у мемуарах є епізод, у якому експрезидент просить Штати ввести санкції проти олігарха.

Суд, який розглядає скаргу активіста Стерненка та захисту на його домашній арешт, оголосив перерву на тиждень – до 3 липня. Судді пояснили таке рішення великою кількістю матеріалів справи та людей, які виявили бажання взяти Стерненка на поруки, а також тим, що наближаються вихідні.

Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду обрав колишньому міністру інфраструктури Омеляну запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Сам ексміністр зазначив, що замість подяки за успішну реформу, йому вручили підозру.

До учасника акції проти призначення Шкарлета очільником МОН науковця Андрія Сененка приходив куратор СБУ. «Його (куратора СБУ – ред.) цікавили питання хто організатор акції, чи не сплачувалися учасникам акції за це кошти, хто ще був на акції?», – написав він.

А генпрокурорка Венедіктова у своєму відеозверненні до 100 днів перебування на посаді пообіцяла, що вироки щодо топ-корупціонерів і політиків першого ешелону «ще попереду».

Разом з тим цього тижня слідчі СБУ почали розслідувати причини руйнівних повеней на заході Україні за статтею «Екоцид». Побачимо, наскільки наполегливою СБУ буде у цій справі. Особливо стосовно незаконних вирубок лісів в Карпатах, що і призвело до таких катастрофічних наслідків.

Читайте також: Чому вода у Карпатах зносить дороги та забирає людські життя. Пояснення експерта

5. А що з економікою? Фактичне падіння економіки було суттєвішим за оцінку НБУ, опубліковану в Інфляційному звіті за квітень 2020 року – 5%. У другому кварталі року очікується поглиблення падіння реального ВВП.

У I кварталі 2020 року вперше з 2016 року великі та середні підприємства сформували чистий збиток у сумі 4,9 млрд грн. Частка збиткових підприємств зросла до 41% порівняно з 27% у І кварталі 2019 року.

В МВФ заявили, що прогноз падіння ВВП України в 2020 році на 8,2% пояснюється слабким запасом накопичень українських домогосподарств і обмеженою фіскальної підтримкою економіки.

Сукупний державний і гарантований Україною борг в травні у нацвалюті зріс на 0,59% – до 2,21 трильйона гривень. В іноземній валюті держборг збільшився на 0,83%, до 82,12 млрд доларів.

На цьому фоні прем’єр Шмигаль і міністр фінансів Марченко опрацювали завдання президента Зеленського по підвищенню рівня мінімальної зарплати в Україні й озвучили відповідний план.

Зокрема, з 1 вересня цього року її буде збільшено до 5 тис. гривень, з 1 січня наступного року – до 6 тис. гривень, а з 1 липня 2021-го – до 6,5 тис. гривень.

«Виглядає цілком реалістично. Радий, що це можливо реалізувати за рік», – сказав Зеленський.

А що Україна? Доктор фізико-математичних наук, професор Максим Стріха пише, ми повторюємо досвід багатьох не надто благополучних країн із не надто дисциплінованими громадянами, влада яких фактично розписалася в цілковитій неспроможності запропонувати якийсь реалістичний сценарій стримування пошесті.

Читайте також: 5 Днів на кисневій масці через коронавірус або дякую усім, хто за мене молився

«Як відомо, прем’єру Вірменії, який сам перехворів на Covid-19, належить фраза: «ми рухаємося крізь пекло». Але тут таки він додав: ми не можемо повернутися до жорсткого карантину, бо не здатні будемо забезпечити його виконання», – нагадує він.

За його словами, те ж саме відбувається і в Україні. Цифри заражень стрімко зростають, а влада вирішує знову відкрити фітнес-центри, сауни та ресторани для роботи в приміщеннях. Мінінфрастуктури відновлює залізничне сполучення дуже неблагополучного Києва з фатально неблагополучним Львовом.

При такій ситуації, вважає науковець, Україна за ближчий місяць майже напевно вийде на показники в 3-5 тисяч нових щоденних заражень.

Максим Стріха прогнозує, що ближче до осені, число нових випадків почне поступово знижуватися. Аж до нової ймовірної хвилі восени... «Це, звісно, якщо нові «чорні лебеді» не прилетять ще раніше», – зазначає він.

Публіцист наголошує, що в ситуації, коли люди не довіряють владі, потрібен голос лікарів, які показують реальну ситуацію в переповнених реанімаційних відділеннях. Адже їм у нас ще вірять.

 


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!