Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Російський бізнес у Львові та області. У кого можуть вилучити майно

9449 0
У Львівській області є 235 юридичних осіб, які мають зв’язки з росією, зокрема у Львові таких – 150. Тvoemisto.tv розповідає про ТОП-5 компаній з російським капіталом і найбільшим прибутком у понад 5 млн грн на Львівщині, і про те, чи можна у їхніх російських власників вилучити майно на користь держави.

Що каже закон про бізнес росіян в Україні?

24 травня набув чинності закон, що дозволяє під час воєнного стану стягувати в дохід держави активи підсанкційних фізичних та юридичних осіб, якщо вони сприяли збройній агресії проти України. Нова санкційна процедура з судовим розглядом у Вищому антикорупційному суді начебто дасть змогу забрати активи, зокрема, корпоративні права в українських компаній, у російського бізнесу та олігархів, які сприяли агресії. 

До цього закону були (і досі є) інші способи, як позбавити росіян активів в Україні без виплати компенсації, якщо для цього є підстави. Серед них – конфіскація за вироком суду, в межах кримінальних проваджень, відкритих, наприклад, за статтею 110-2 КК України, тобто за фінансування низки антидержавних дій.

Арештоване майно чи корпоративні права під час доволі тривалого досудового розслідування в таких справах можуть передавати в управління АРМА (Агентству з розшуку та менеджменту активів). Їх теж можуть забрати через рішення РНБО, президентський указ та спеціальний закон, що затверджує цей указ, на підставі базового закону про примусове вилучення об’єктів права власності рф, якщо йдеться про власність російської держави та пов’язаних з нею українських юридичних осіб. Проте тепер, можливо, держава надаватиме перевагу новому способу.

Юристи називають нову процедуру цілком реалістичною. 

«Те, що зараз пропонується щодо стягнення російського майна, ті законодавчі ініціативи, які прийняті, є доволі реалістичними і адекватними. Зрозуміло, що деякі юридичні моменти варто вдосконалити. Насамперед потрібно більш чіткіше визначити, яке саме майно підпадає під санкції. Також необхідно дуже ретельно працювати з питанням доведення того, що активи, майно, яке фізично належить певним громадянам і певному бізнесу, який є санкційний – російський, або веде співпрацю із державою-агресором. Для цього, насамперед, теж потрібно чітко прописати критерії такого доведення. Однак із часом в порядку застосування закону ці та інші недоліки можна поправити», – пояснює у коментарі Тvoemisto.tv член правління Асоціації правників України та Української асоціації міжнародного права Іван Городиський.

Експерт каже, що на території України держава має повний доступ до всіх реєстрів, всієї податкової інформації, тому довести зв’язок, що конкретний бізнес є російський, що до нього потрібно застосовувати санкції, не є складно. Особливо, якщо є ще й юридичні підстави, які передбачає прийнятий закон.

Бізнес простих росіян на Львівщині

Через закриті реєстри наразі немає можливості дізнатись, яке саме нерухоме майно у Львові чи Львівській області станом на 24 лютого 2022 року належало громадянам росії чи зареєстрованим в рф особам. Проте нам вдалось отримати від аналітичної системи YouControl набір даних станом на 24 лютого з українськими юридичними особами, які мають зв’язок з росією чи білоруссю, тобто такими, що мають серед засновників (і бенефіціарів) громадян росії, білорусі, зареєстрованих там іноземців або російські чи білоруські компанії.

Із цього набору даних ми відсіяли усі ліквідовані юридичні особи чи такі, що проходять ліквідацію. Загалом ми знайшли у Львівській області 235 юридичних осіб (у Львові – 150), що мають зв’язки різного типу з росією. Із них 15 були зареєстровані у 2021-2022 роках. Переважно це товариства з обмеженою відповідальністю, хоча трапляються і приватні підприємства, і акціонерні товариства, і навіть громадські організації. Ми також знайшли в області 82 компанії і організації, що мають зв’язок з білоруссю (у Львові – 53). Зрозуміло, що це не остаточна кількість, адже росіяни та білоруси можуть приховувати свою присутність в українських компаніях за офшорами та/або підставними особами. Крім того, як ми помітили, деякі засновники львівських компаній з російським громадянством почали переписувати свої частки на громадян України, але ми працювали передусім з даними станом на 24 лютого 2022 року.

Після цього ми використали дані із фінансовою звітністю українських компаній і організацій, який оприлюднила Державна податкова служба у травні минулого року, щоб зрозуміти, які з цих компаній взагалі ведуть діяльність. Виявилось, що лише 56 зі 235 компаній і організацій, що мають зв’язок з росією, подавали фінансову звітність за 2020 р. Серед цих компаній, що мають зв’язок з білоруссю, подавали фінансову звітність 14 з 82 компаній. Так, недоліком цього підходу є те, що ми не враховуємо компанії, які були створені у 2021 році і тому не подавали звітність за 2020 рік, але таких, нагадаємо, було небагато. 

Із набору даних з фінансовою звітністю ми взяли дані про виручку і чистий прибуток (збиток) цих компаній за 2019 і 2020 роки. Ми нарахували 11 компаній з частково або повністю російським капіталом з виручкою понад 5 млн грн за 2020 р., і тільки дві компанії з частково білоруським капіталом з виручкою понад 5 млн грн за 2020 р.

У ТОП-5 компаній з частково або повністю російським капіталом за виручкою (2020 р.) увійшли ТОВ «Ембавуд Україна» (м. Самбір), ТОВ «ЮА Паллет» (с. Новий Яр, Яворівська міська громада), ТОВ «Рейкарц і Партнери. Україна» (м. Львів), ТОВ «Інжинірингова фірма «Теплоелектропроект»» (м. Львів), ТОВ «Употек Україна» (м. Буськ). Із відомих компаній виручку понад 5 млн грн у 2020 р. мала також ТОВ «Мережа хімчисток «Чисто»» (м. Львів, 7-ме місце).

ТОВ «Ембавуд Україна» займається виробництвом і продажем м’яких та корпусних меблів. Співзасновником з часткою у 34% у статутному капіталі товариства є Тамара Полякова, громадянка рф, зареєстрована у Московській області. Підприємство задекларувало виручку у 98,5 млн грн у 2020 р. і 72,5 млн грн у 2019 р. Через платформу публічних закупівель Prozorro з 2016 р. «Ембавуд Україна» підписала контрактів на постачання меблів на 4,82 млн грн.

ТОВ «ЮА Паллет» займається виробництвом та продажем, зокрема експортом, деревних гранул для опалення, пиломатеріалів, а також піддонів. У «ЮА Паллет» засновниками є громадяни рф Рамзан Берієв (62,5%), зареєстрований у Яворівському районі, та Есет Абдулханова (37,5%), зареєстрована тепер у Львові (раніше у Гудермеському районі Чечні). «ЮА Паллет» задекларувало виручку у 37,5 млн грн у 2020 р. і 31,9 млн грн у 2019 р.

Про ТОВ «Рейкарц і Партнери. Україна» Tvoemisto.tv вже згадувало у статті про власників готелів Львова. Нагадаємо, що на це товариство записані будівлі готелю «Рейкарц Медіваль Львів» (вул. Друкарська, 9 – Вірменська, 19). Компанія лише минулого року завершила реставрацію кам’яниці на Вірменській, 19 з пристосуванням під апартаменти. За даними YouControl, частка у 99,9868% у статутному фонді товариства належить кіпрській компанії Reikartz Hotels and Resorts (Cyprus) Limited. Решта – кіпрській Friotron Holdings Limited. Кінцевим бенефіціаром українського товариства в українському ЄДР вказаний росіянин Юрій Васін, зареєстрований у Москві. Раніше серед бенефіціарів ТОВ «Рейкарц і партнери. Україна» були також росіяни Леонід Лаврентьєв і Тімур Родіонов. Підприємство задекларувало виручку у 33,6 млн грн у 2020 р. і 38,1 млн грн у 2019 р.

ТОВ «Інжинірингова фірма «Теплоелектропроект»» спеціалізується на проєктуванні та реконструкції електростанцій і котелень. Із опису діяльності підприємства на його веб-сайті випливає, що воно займалось реконструкцією і проектуванням окремих споруд і систем на теплових та атомних електростанціях у росії, а також атомних електростанціях в Індії, Ірані, Болгарії, Туреччині та Фінляндії, які будують або проєктували підприємства, що входять до російської державної корпорації «Росатом».

Засновниками товариства є росіянин Валєрій Мєшалкін з Москви (60%) та громадянин України Дмитро Лосєв зі Львова (40%). Варто додати, що у росії Мєшалкін та Лосєв з 2012 р. є засновниками компанії з такою самою назвою, якщо її перекласти дослівно на російську – ООО «Инжиниринговая фирма «Теплоэлектропроект»». Українське підприємство задекларувало 30,8 млн грн виручки у 2020 р. і 13,7 млн грн виручки у 2019 р. На платформі публічних закупівель Prozorro «ІФ «Теплоелектропроект»» виграла один контракт у 2021 р. на 1,29 млн грн.

ТОВ «Употек Україна» має швейне виробництво у Буську та Калуші, на якому виготовляє спецодяг. Засновником товариства є Upotek Sp. z o.o. з польського Ряшева, яке належить, у свою чергу, FG Textile SIA з Латвії. Кінцевими бенефіціарами ТОВ «Употек Україна» в українському ЄДР записані громадяни рф, зареєстровані у Ризі – Костянтин Гоер (15%) та Олександр Гоер (85%). «Употек Україна» задекларувало понад 30 млн грн виручки у 2020 р. і 41,3 млн виручки у 2019 р.

ТОВ «Мережа хімчисток «Чисто»» керує мережею хімчисток, що надають послуги з хімчистки одягу, килимів, текстилю, взуття, ремонту одягу і взуття, послуги з прибирання під такою самою назвою. Більшість відділень розміщені у Львові та містах Львівської області, частина – в обласних центрах західних областей України. У статутному капіталі товариства станом у 50% мала громадянка рф Тетяна Олексишин, зареєстрована у Львові. «Мережа хімчисток «Чисто»» задекларувала 12,3 млн грн виручки у 2020 р. і 13,2 млн грн виручки у 2019 р. На платформі публічних закупівель Prozorro опубліковані 6 звітів про укладені договори з «Мережею хімчисток «Чисто»» на 102 тис. грн. 

Однак нещодавно частку у 50% Тетяни Олексишин переписали на громадянина України Богдана Олексишина, що зареєстрований також у Львові. Втім вона досі значиться однією з кінцевих бенефіціарних власників ТОВ.

Ще одне підприємство з російським капіталом на Львівщині вирізняються значним падінням виручки у 2020 р. порівняно з 2019 р. Це будівельна компанія ТОВ «РЕММ», у статутному капіталі якої частку у 33% має росіянин Андрій Поляков, зареєстрований у російському Володимирі. Виручка підприємства впала з 46 млн грн у 2019 р. до майже 6 млн грн у 2020 р. Варто додати, що у 2018-2019 рр. підприємство виконувало аварійно-відновлювальні роботи на замовлення ЛКП «Львівавтодор», а у 2020 р. реконструювало аварійні мости за договорами зі Службою автомобільних доріг у Львівській області.

Що з них візьмеш?

Стягнути майно в дохід держави під час воєнного стану можна лише, якщо на фізичних чи юридичних осіб вже наклали санкції у виді блокування активів і лише якщо активи були заблоковані за рішеннями РНБО після 24 травня. Попри це, Тvoemisto.tv перевірило на підсанкційність ті львівські компанії з набору даних YouControl, що мають зв’язок з росією і вели діяльність у 2019-2021 рр. Жодна з цих 56 компаній не є під санкціями РНБО, так само як і не є під санкціями їхні засновники чи кінцеві бенефіціари. Більше того, у жодній з цих 56 компаній не було серед засновників російської держави чи пов’язаних з нею російських юридичних осіб.

Великий російський бізнес в Україні, очікувано, ховається за компаніями з Естонії, Кіпру, різних офшорів та підставними особами у ролі кінцевих бенефіціарів. У контексті пошуку їхніх активів в Україні часто згадують про активи російського консорціуму «Альфа-груп» і так званої «лужніковської групи». Наприклад, депутат ВР Ярослав Железняк у своїй статті на LB.ua згадує про «виробника безалкогольних напоїв IDS Borjomi» та готельну групу «Прем'єр Інтернешнл», які мають безпосередній зв’язок із Львівщиною.

«Альфа-груп» включає групу компаній IDS Borjomi International у свої щорічні звіти. До портфелю групи, згідно зі звітами, належить і бренд «Моршинська». За даними Укрпатенту, власником бренду є ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар»» (м. Моршин). 100% акцій товариства, за даними YouControl, належать кіпрській International Distribution Systems Limited. Кінцеві бенефіціари, як стверджує компанія, в неї відсутні, бо жодна з фізичних осіб, не відповідає критеріям кінцевого бенефіціарного власника. Актуальна структура власності всієї групи компаній IDS Borjomi International не є відомою. Більше того, сайт групи www.ids-borjomi.com припинив роботу навесні цього року. Tvoemisto.tv відомо лише, що компанія-виробник води Borjomi у Грузії є підрозділом IDS Borjomi Beverages Co. N.V., зареєстрованої на Кюрасао.

Нагадаємо, що співзасновники консорціуму «Альфа-груп» Міхаіл Фрідман та Пьотр Авєн потрапили під санкції ЄС ще 28 лютого. Фрідмана, зокрема, звинуватили у тому, що він підтримував російських державних діячів, що несуть відповідальність за анексію Криму та дестабілізацію України, а також підтримував дії чи політику рф, що підриває територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України. Згодом, Фрідман та Авен опинилися ще й під британськими санкціями. РНБО поки що не накладала на них санкцій.

До «лужніковської групи» зараховують громадян рф – політика, нині заступника голови Держдуми рф Алєксандра Бабакова, підприємців Євгенія Гінера та Міхаіла Воєводіна. Бабаков перебуває під санкціями України (РНБО), ЄС і США. На Гінера і Воєводіна РНБО не накладала санкцій, але Державне бюро розслідувань зараз перевіряє діяльність усієї групи в Україні.

Журналісти «Схем» стверджують, що бізнес цієї трійки в Україні записаний на дружин та інших наближених осіб. Зокрема, йдеться, про мережу готелів Premier Hotels & Resorts, до якої входить і львівський готель «Дністер» (Premier Hotel Dnister).

Як розповідало Тvoemisto.tv у лютому, будівля готелю «Дністер» записана на ПрАТ «Туристично готельний комплекс «Дністер»». За даними аналітичної системи YouControl, 62,1272 % акцій ПрАТ належать ТОВ «Східно-європейська готельна компанія», а 37,8728% – Pumori Enterprises Investments LTD (Кіпр). У свою чергу, ТОВ «Східно-європейська готельна компанія» на 100% належить згаданій компанії з Кіпру. Кінцевим бенефіціаром «Східно-європейської готельної компанії» і ПрАТ ТГК «Дністер» в українському ЄДР вказана громадянка Франції – Наталія Селіванова. Журналісти «Схем» називають її цивільною дружиною Воєводіна.

Юрист Іван Городиський у коментарі Тvoemisto.tv каже, що певні питання стосовно доведення російських активів за кордоном все-таки є, але там будуть включені особливі механізми із Британії, із США. Зараз, за його словами, створені цілі спеціальні спецпідрозділи, які безпосередньо займаються пошуком російських активів і тут Україна теж може включатися і надсилати свої запити. 

На питання, наскільки важко буде довести зв’язок бізнесу із підсанкційними особами, які діють через підставних осіб чи родичів, то юрист каже, що це було проблемою 10-15 років тому, але зараз працює обмін податковою інформацію. Із 2015 року в Україні почався процес розкриття кінцевих бенефіціарів і власників бізнесу, тому зрозуміти, хто є реальним власником, в принципі, не складно. 

«Ця інформація є в реєстрах, до війни вона була публічною. Зараз доступ до реєстрів обмежений, але можна, знаючи назву компанії, теоретично відслідкувати будь-яку компанію, власником якої, кінцевим бенефіціаром, є громадянин російської федерації. У реєстрах зазначалося навіть громадянство. Більш складні корпоративні схеми, наприклад трасти, коли фактичним реальним власником є одна особа, а номінальним власником по трастовій декларації є інша особа, яка значиться публічно, почали відходити у минуле як спосіб приховування майна ще десь у 2017-2019 році. Зараз є певні лазівки, але проблема з офшорами вже дуже мінімізована», – говорить Іван Городиський.

Лазівки є в тому, що якщо компанія є публічною – акціонерним товариством, то її акції можуть пропонуватися заздалегідь невизначеній кількості інвесторів через публічне розміщення акцій, або ж вони вільно обертаються на фондовому ринку внаслідок проходження публічною компанією процедури лістингу. Тоді встановити вичерпний перелік кінцевих бенефіціарних власників є доволі складно, каже юрист. Утім, це чисто теоретична схема, і йдеться про одиничні випадки.

«Будь-який бізнес, в тому числі російський, як держави-агресора, останні 10-15 років жив в умовах посиленої вимоги до доброчесності. Це передбачало зрозумілу і прозору корпоративну структуру. І тому зараз ми можемо бачити, хто є власником компанії. Щоправда, тепер поширюються чутки, що майно деяких російських олігархів формально перебуває у власності деяких українських бізнесменів, але фактичними власниками є росіяни. Юридично вони можуть не володіти бізнесом, але фактично здійснюють контроль і отримують прибуток. Але ці речі можна доводити через суд і вони можуть бути предметом роботи слідчих органів», – каже Іван Городиський і підсумовує, що загалом зараз не встановити власника, кінцевого бенефіціара, якщо ним є росіянин, практично неможливо.

До речі, для позбавлення майна і корпоративних прав в Україні усіх росіян без винятку немає поки що ніяких законних підстав. Ще 1 квітня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який уможливлював примусове вилучення нерухомого, рухомого майна, а також корпоративних прав у громадян росії, зареєстрованих у рф іноземців, що є засновниками чи кінцевими бенефіціарами українських компаній, а також у російських приватних компаній, не пов’язаних з російською державою. Утім, президент досі не підписав цей закон, і навряд чи підпише.

Дмитро Борисов, Роман Тищенко-Ламанський

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей матеріал опубліковано за підтримки Європейського фонду за демократію (EED). Його зміст не обов’язково відображає офіційну позицію EED. Інформація чи погляди, висловлені у цьому матеріалі, є виключною відповідальністю його авторів.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!