Вальдемар Надіжко про приватний пологовий і справу Данкова

31299 0
Акушер-гінеколог із двадцятирічним стажем про те, чого бракує Львову, аби стати ще комфортнішим для народження дитини, та які наслідки для лікарів і пацієнтів може мати справа Данкова.

Львів сьогодні є безпечним для народження дитини. Чи стане він іще безпечнішим? Безумовно! Проте, крім нашого бачення, має ще бути бажання держави відкрити перинатальний центр і відремонтувати обласну лікарню.

Плани щодо відкриття перинатального центру ми чуємо вже чотири роки. Особливо коли хтось із представників влади приїжджає і роздає обіцянки. Звісно, львів’янам буде комфортніше, коли він функціонуватиме повноцінно, але вирішити це на місцевому рівні складно. Це вже сфера відповідальності центральної влади.

Читайте також: Важкі пологи. Чому Львівський перинатальний центр досі не працює

У межах двох років медичний центр «Medicover» планує відкрити перший приватний пологовий будинок у Львові. Його вже почали проектувати. Такий пологовий стане альтернативою державним закладам. Не є секретом, що багато львів’янок їздять народжувати до Польщі. Який сенс платити гроші там, якщо можна буде платити у Львові? Тоді ці кошти у вигляді податків також лишатимуться у місті.

У кожному пологовому будинку Львова сьогодні є чимало сумлінних, відданих справі акушерів-гінекологів, які буквально цілодобово живуть на роботі: не мають вихідних чи святкових днів. На таких людях і тримається довіра пацієнтів до лікаря. Вони створюють позитивний імідж акушерства. І такі лікарі є в кожній із галузей.

Справа Олега Данкова – це питання до суспільства загалом. Львів’яни поділилися на дві групи, які підтримували ту чи іншу сторону, мали свої аргументи. Зараз це питання перейшло із емоційної в юридичну площину. Є вирок суду, є апеляція. Тепер усе це треба розглядати в судовому порядку. Я категорично не згоден із цим вироком. Але рішення суду є, воно легітимне. Щиро сподіваюся, що апеляція буде результативною. Продовжувати дискусію, обговорювати рішення суду не дуже коректно, якщо ми будуємо правову державу.

Сьогодні лікарі працюють як мінери. Декларують, що і пацієнт захищений, і лікар. Але на прикладі Данкова ми бачимо, як найкращі лікарі можуть потрапити у ситуації, результатом яких є такі гучні судові справи. Будь-який лікар має працювати з холодною головою. Він не повинен боятися. Після таких вироків з’являється страх, і це може вплинути на його роботу.

Читайте також: Справа Данкова. Тепер жоден лікар не почуватиметься в безпеці

Коли лікар має страх – особливо в операційній чи в пологовому залі –  це недобре для пацієнтів. Не на все ми маємо вплив. Є ще чимало чинників, які впливають на результати пологів чи оперативного втручання. А в цій ситуації все звелося до того, що лікар мав бути Богом.

Не варто емоційно пригноблювати лікарів, які ще горять роботою. Їх треба пильнувати. Якщо молоді спеціалісти бачитимуть розправи над лікарями, то вони захочуть міняти фах на більш безпечний або ж їхатимуть працювати за кордон, де є потужніший професійний захист і зовсім інші зарплати. Треба пильнувати ті кадри, які в нас лишилися. Щоб і ті не розгубити.

Нагадаємо, на Tvoemisto.tv стартував спецпроект «Візія Львова 2018», у якому експерти різних галузей діляться думками, як зміниться (чи має змінитися) місто у прийдешньому році.

Інші публікації спецпроекту:

Володимир Зуб про те, що зміниться для львів’ян у медицині

Це крок до страхової медицини. Олег Никулишин про ціни на ліки

Юлія Сабадишина,
фото: theukrainians.org

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без посилання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!