Orcutt@ monroefiles

Orcutt@ monroefiles

Вберегтися від раку шийки матки. Що насправді може допомогти

38632 0
Є декілька причин, через які жінка може захворіти на рак шийки матки. Водночас існують правила, які допоможуть вберегтись від цього захворювання.

Розмова з Катериною Лобозинською, лікарем акушером-гінекологом Медичного центру Медікавер, яка розповіла Tvoemisto.tv про те, як завдяки регулярним обстеженням і старанній профілактиці можна уникнути раку шийки матки.

Українська статистика раку шийки матки змушує хвилюватися – 20 жінок на 100 тис. населення, з них майже 40% – на ІІІ-IV стадіях, які погано піддаються лікуванню. У порівнянні зі світовими даними, це високі цифри.

У групі ризику – жінки від 38 до 44 років. Чому саме такий вік? «Жінки починають своє статеве життя здебільшого у 18-21 рік. І якщо жінка є сексуально активною, вона стає або може стати у майбутньому носієм папіломавірусу людини, що викликає рак шийки матки. Коли цей вірус потрапляє на слизову шийки матки, він не обов’язково відразу починає діяти. Йому «допомагають» певні чинники, такі як куріння, імунодепресивні стани, стреси, хронічні захворювання, бактеріальні вагінози. І якщо є ці сприятливі умови, вірус спричиняє певну деформацію клітин. А цей процес відбувається не за рік-два, а протягом 10-15 років», – пояснює Катерина Лобозинська.

Огляд плюс забір на цитологію

Отже, ми вже знаємо, що коли вірус почувається комфортно в жіночому організмі, він переходить в хронічну форму, яка призводить до передракових станів (дисплазій) і раку шийки матки. Що робити, аби цього не трапилось? Найперше, за словами лікаря-гінеколога Медікавер, – регулярно проходити огляд у гінеколога з тим, щоб попередити розвиток захворювань, на основі яких може виникнути рак шийки матки.

Кожна жінка від 21 року має робити це один раз на рік. Під час огляду лікар обов’язково проводить забір мазка на мікрофлору і забір на цитологію. Для забору мазка жінка може приходити не тільки раз на рік, а й тоді, коли її турбують різні виділення, які можуть бути ознаками молочниці чи баквагінозу. Перенервувалась, з’їла забагато солодкого, змінила кліматичні умови, партнера – і вже можуть змінюватись виділення. А от зміни клітин не відбуваються так швидко, як зміни мікрофлори, тому й визначена така періодичність забору на цитологію – раз на рік.

«Хочу наголосити, що забір на цитологію не є болісною процедурою, він не викликає жодного дискомфорту, – запевняє Катерина Лобозинська. – Лікар з допомогою щіточки бере мазок з цервікального каналу і наносить на скельце. Мазок сушать і відправляють до лікаря-цитолога, який вивчає цей мазок і, відповідно до змін, які побачить, робить певний висновок і передає його лікарю. А потім лікар коментує результати аналізу пацієнтці».

Після забору цитології протягом 2-3-х днів можуть бути кров’янисті виділення, які є нормою. Лікар завжди пояснює це пацієнтці, щоб вона не хвилювалася і через рік знову прийшла на забір цитології.

Які ще методи обстеження застосовує лікар

Окрім цитології є додаткові методи, які допомагають виявити перші зміни на шийці матки. Зокрема це – кольпоскопія, яка допомагає оглянути вагінальну частину шийки матки за допомогою оптичного збільшення. Кольпоскоп подібний на бінокль, встановлений на штативі. Під час огляду лікар відмічає, як змінюється слизова шийки матки при обробці спеціальними розчинами І саме в тій ділянці, яка його насторожує, робить забір на цитологію або й на гістологію (в разі потреби).

Ідеально, коли забір цитології і кольпоскопія відбуваються під час огляду одночасно. У клініці Медікавер кожен кабінет оснащений кольпоскопом, відповідно до європейських стандартів, оскільки це достатньо інформативний метод діагностики.

Співрозмовниця Tvoemisto.tv продовжує: «Рак шийки матки – єдиний з усіх онкологічних захворювань, який лікар може побачити своїми очима. Рак шлунку, наприклад, візуально побачити неможливо, для цього потрібно робити операцію. Рак шийки матки частіше розвивається всередині цервікального каналу, де є циліндричний епітелій. Але є жінки, в яких циліндричний епітелій виходить поза межі шийки матки. Тому саме кольпоскопія допомагає виявити на отій зовнішній частині дисплазії  початкові зміни, на тлі яких може розвинутись рак».

Також цінним інформативним методом є забір матеріалу для виявлення папіломавірусу людини. «Його є багато різновидів, але нас цікавить саме високоонкогенні типи – 16-й та 18-й», – каже лікар Медікавер. Саме він є тим провокуючим чинником, що викликає рак шийки матки, якщо за сприятливих умов починає деформувати ДНК здорових клітин. Тому аналіз на паліломавірус людини бажано робити одночасно з цитологією і кольпоскопією для того, щоб знати, які ризики очікують пацієнтку в майбутньому. Якщо виявлено вірус, то жінка має прийти для повторного забору через 6 місяців і через рік. Часто буває так, що жіночий організм сам впорається з вірусом. Якщо в жінки здорова імунна система, то вірус не знаходить лазівок, куди можна проникнути в клітину. Організм жінки повністю з ним справляється і через 6 місяців при повторному заборі його вже не виявляють.

Хаотичне статеве життя  перший крок до раку шийки матки

«Якщо до нас звертаються жінки, які ведуть сексуально активний спосіб життя, то ми обов’язково інформуємо їх, що папіломавірус людини передається статевим шляхом, – розповідає лікарка. – І особливо уважними мають бути ті жінки, які почали раннє статеве життя. Що відбувається у 15-17-річної дівчини, яка вже почала активне статеве життя? Її організм ще не сформувався. Шийка матки зовні вкрита циліндричним епітелієм, вона ще не закрилася, не зарубцювалася, зовнішнього бар’єру нема і вірус швидше проникне в клітини й призводить до їх деформації».

Тут варто звернути увагу, що носіями папіломавірусу людини є чоловіки. Тому важливо мати одного партнера, а не вести хаотичні статеві стосунки. Бо якщо чоловік одночасно має 3-4-х партнерок, то точно третя або четверта з них матиме рак шийки матки. До того ж, вірус передається не тільки статевим, але й оральним шляхом, під час гомосексуальних контактів.

Рак шийки матки може клінічно не проявлятися або проявлятися кров’янистими виділеннями під час статевого акту чи болями в низу живота та іншими симптомами. На І-ІІ стадіях захворювання він частіше протікає без будь-яких симптомів, на відміну від III-IV стадій, коли відбувається процес метастазування. Але пацієнтка не завжди може розпізнати ці ознаки або боїться собі зізнатися, що це якась небезпека. Ще більше боїться почути вирок від лікаря, тому всіляко уникає візиту до гінеколога.

«Наше завдання – акцентувати на профілактичних заходах, щоб пацієнтки не зверталися вже із занедбаними стадіями раку шийки матки. Адже на пізніх стадіях відсоток виживання жінок є набагато нижчим, ніж при ранньому виявленні», – ще раз повторює Катерина Лобозинська.

 

Чому варто вакцинуватися

Якщо під час огляду у пацієнтки побачили дисплазію, це не привід панікувати. Легка дисплазія шийки матки не обов’язково зумовлена папіломавірусом людини, це може бути просто запальний процес. Таке трапляється після пологів або якщо є якісь супутні захворювання. Якщо ж у пацієнтки діагностовано легку дисплазію, а забір на цитологію виявив в організмі папіломавірус 16-го чи 18-го онкогенних типів, легка дисплазія має великі шанси перейти у дисплазію високого ступеня. Лікар призначає протизапальну терапію. У випадку ж важкої дисплазії рекомендується провести конізацію (операцію, котра проводиться в амбулаторних умовах із забором тканини на гістологічний аналіз).

Забір на цитологію є методом вторинної профілактики. Первинною ж є вакцинація, яка захистить молодих жінок, коли вони почнуть активне сексуальне життя, від папіломавірусу людини. Щоб ця вакцинація себе виправдала, її бажано робити дівчаткам до початку статевого життя – у віці 9-14 років. Сама дівчинка, звичайно, не прийде на вакцинацію, про це повинна подбати її мама. У Європі хочуть впровадити вакцинацію хлопчиків, в яких папіломавірус людини у старшому віці може викликати інші види раку: анального каналу, статевого члену, ротоглотки тощо.

Головна увага – профілактиці

«Ми впевнені, що ситуація з раком шийки матки в Україні значно покращиться, якщо жінки свідомо ставитимуться до свого здоров’я. Як ми, лікарі, можемо їм у цьому допомогти? Передусім – постійно нагадувати жінкам про те, щоб вони не забували про вчасний візит до гінеколога, – каже лікар Медичного центру Медікавер. – Жінці важливо знайти акушер-гінеколога, з яким буде комфортно, якому вона довірятиме і, відповідно, не боятиметься. Є така захисна реакція: не піду, бо там зараз щось страшне мені скажуть або зроблять щось неприємне, після чого мене болітиме. Якщо ж є довірливі стосунки з лікарем, жінка спокійно йде на огляд, знає, що їй створять комфортну атмосферу і все пояснять у доступній формі стосовно її здоров’я. Тоді її не треба буде силою тягнути до гінеколога. Добре, коли похід до гінеколога прив’язаний до якоїсь дати в році і стає для жінки звичкою».

 

У Медікавер регулярно проводять акції, мета яких – привернути увагу до профілактики ракових захворювань у жінок. У листопаді місячник онкопревенції #небайдужа, був присвячений профілактиці раку молочної залози. Зараз #небайдужа в Медікавер нагадує жінкам про рак шийки матки. І до 28 лютого всі пацієнти Європейської мережі медичних закладів Медікавер в Україні під час консультацій у будь-яких лікарів отримують купон на цитоморфологічне обстеження за 1 гривню. З деталями акції можна ознайомитися на сайті.

У Медікавер наголошують, що їхня мета – спонукати жінок уважніше ставитися до свого здоров’я, регулярно обстежуватися і прислухатися до рекомендацій лікаря. Усе для того, щоб кожна з нас на запитання: «Ти впевнена, що завтра в тебе є?» – могла ствердно відповісти: «Так!»

Христина Дорожовець

 

Читайте ще більше фахових порад і тематичних матеріалів у спецпроекті  Твоє здоров'я». У ньому ми публікуємо тексти на актуальні теми, які найбільше цікавлять львів’ян. Генеральний партнер проекту — Європейська мережа медичних закладів Медікавер в Україні.

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!