Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Ярославівна. Як вихователька у львівському садочку стала дітям другою мамою

12799 0
Сьогодні, у другу неділю травня, в Україні відзначають День матері. З цієї нагоди Tvoemisto.tv вирішило розповісти про Оксану Піцишин, виховательку львівського дитячого садка №96, яку діти називають другою мамою.

Не раз можна почути, як батьки скаржаться, що їхні діти відмовляються ходити у садок, не знаходять спільної мови з вихователями і навіть можуть плакати, не відпускаючи маму.

Читайте також: На день матері у Парку культури виступить «Дударик» з оркестром

До Оксани Піцишин дітки ходять не лише без плачів та із задоволенням, а й часом не поспішають повертатися додому. Разом із вихователькою діти бавляться, бешкетують, ліплять та садять дерева. Батьки з гордістю кажуть: їхні діти щоранку поспішають до дитячого садка, адже їх з нетерпінням чекає найкраща вихователька.

Зустріне, пригорне та навчить

Оксана Нестер, мама 5-річної Єлизавети, розповідає, що донька у садок ходить вже третій рік і завжди з усмішкою, гарним настроєм та швидко, аби не спізнитись.

«Із вихователькою Оксаною Ярославівною нам дуже круто повезло. Вона любить дітей і ніколи не робить між ними різниці. До усіх ставиться, як до рідних. Більше того, наша вихователька виконує набагато більше роботи, ніж від неї вимагає професія», – каже Оксана Нестер.

Оксані Ярославівні трохи більше за 40 років. У садку вона працювала помічником вихователя, а згодом стала вихователькою. На роботу Оксана Ярославівна приступає від самого ранку, аби вже з 8-ї зустрічати діток. До кожного усміхнеться, а батькам побажає гарного дня. Її настрій заряджає, підбадьорює та додає темпу іншим. Навіть якщо щось не так чи ранок видався заклопотаним. У крику чи нервах її ще не бачив ніхто.

Читайте також: У Львові планують збудувати сучасний Центр матері та дитини

«Часто від друзів та знайомих можна почути, як вони не задоволені ставленням вихователів чи діти плачуть, бо не хочуть іти у садок. У нас такого немає і ніколи не було. Діти у групу просто біжать і завжди усміхнені. А плакати можуть лише через те, що їх швидше забирають додому», – розповідає мама.

Свою виховательку найчастіше діти кличуть просто – Ярославівна. З нею вони ліплять, читають, вчать вірші, спостерігають, як ростуть листочки, вивчають, чим можна годувати пташок. Здавалося б, так є усюди, але про Оксану Ярославівну і батьки, і діти говорять з особливим трепетом.

5-річний Владиславчик також ходить в групу до неї. Він третій син Віри Сорочак, яка вже має великий досвід спілкування з вихователями у садку.

«У мене ще є два старші сини. У них також були хороші виховательки в садку, але Оксана Ярославівна найкраща», – каже вона.

За словами мами, її син до садка ходить із задоволенням, ніколи не плаче і не сумує.

«Син трохи залежний від гаджетів та й найбільш розпещений із трьох. Але коли чує, що у групі буде саме Оксана Ярославівна, без питань іде. Вона до усіх має підхід. Для наших дітей Ярославівна – наче друга мама», – каже Віра Сорочак.

«Справжній капітан» – так назвала Оксана Ярославівна ще одного свого вихованця Захара. Його мама Інна, яка є військовослужбовицею, каже, що на Оксану Ярославівну завжди можна покластися.

«Через свою роботу інколи можу спізнитися в садок, щоб вчасно забрати сина. Проте Оксана Ярославівна завжди з розумінням ставиться до таких речей. Навпаки, ще мене заспокоїть, аби не бігла, а то й сама погодиться підвести дитину мені на зустріч, якщо син залишається сам у групі. А якщо у дитини поганий настрій, то знайде до нього ті слова, що треба. Її вислів «ти ж капітан» чого лише вартий», – каже Інна.

Ніколи не відмовляє, а заспокоює та допомагає Оксана Ярославівна й іншим. Оксана Нестер розповідає, що через курси підвищення кваліфікації, які тривали до вечора, її донечку не було кому забрати зі садка. Розраховувати жінка могла лише на виховательку.

«Якщо чесно дуже переживала, як маю забрати доню зі садка, адже нікому не виходило. Коли розповіла про все виховательці, вона, як завжди, з посмішкою на обличчі запевнила мене, що можу на неї розраховувати. І, звісно, вона зачекає і побуде з дитиною скільки треба. Знаєте, у наш час, кожен кудись поспішає – чи додому, чи у справах і безцінно, коли є людина, яка робить для тебе і твоєї дитини більше, ніж входить в її обов’язки», – каже Оксана Нестер.

За її словами, досить часто вони зідзвонюються з вихователькою, яка не лише відповість на усі запитання, а й підтримає, підбадьорить та порадить.

«Моя дитина завжди охайна та нагодована. Оксана Ярославівна за всім прослідкує: спека – роздягне, холодно – постарається краще одягнути, нічого не хоче їсти – впросить. Як за таке не бути вдячною? Тож я стараюся нашій виховательці про це казати і дякувати вголос», – говорить мама Інна.

Спільна робота єднає

Аплікації, малюнки та навіть висаджування дерев. Усе в цій групі роблять спільно.

«Сьогодні вони можуть вивчати рослини, завтра вчити, чим годувати пташок, а в інший день – самі садики кущі та дерева. Від цього діти стають дружні, згуртовані, бо роблять все разом. А як хизуються, коли приходять додому. Лише чути: «А ми з Ярославівною робили аплікації», «Нам Ярославівна казала, як доглядати за пташками», – розповідає Інна.

Оскільки через карантин батьків у садок не впускають, вихователька у батьківський чат надсилає фотозвіт за день.

Оксана Ярославівна щира патріотка і того ж вчить дітей – любити і поважати свою землю, її традиції.

«Моя донечка за 3 роки відвідування групи багато чого навчилася завдяки Оксані Ярославівні. Наприклад, вона старається дітям прищепити велику любов до України та її традицій. Навіть на моє нещодавнє «Доброго дня», відповіла: «Христос Воскрес!», – додає Оксана Нестер.

Цукерка для кожного

Оксана Нестер каже: коли донечка у садочку, переживати не варто.

«Оксані Ярославівні довіряю дитину з чистим серцем і не переживаю, що дитина буде голодна, не заплетена чи не доглянута. Навіть якщо з певних причин у садок ми не пішли, вона сама телефонує і питає, що трапилось, чи раптом не захворіли. А якщо так, то бажає швидкого одужання», – каже жінка.

Любить Оксана Ярославівна робити дітям маленькі сюрпризи та приємності. Наприклад, на кожне свято сама купує приємні дрібнички або смаколики, аби винагородити діток за цікавість, старанність та їхні успіхи.

Ольга Шведа

Фото надані батьками

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!