Гасити пожежу голими руками. Чому вчителів у Львові не тестують на Covid-19

5822 0
Є так звана категорія соціально активних людей і групи соціального ризику. До цієї категорії входять вчителі, лікарі, працівники соціальної галузі, правоохоронці.Tvoemisto.tv з’ясувало, як зараз перевіряють здоров’я освітян у Львові та чи планують впровадити програму страхування здоров'я для них .

Нині, окрім літніх людей чи тих, хто має проблеми зі здоров’ям, хронічні захворювання, у групі ризику зараження Covid-19 також є вчителі й учні. Станом на 6 жовтня у Львові у 54 педагогів та 46 учнів підтверджений діагноз «коронавірусна інфекція». На початку навчального року їх разом було трохи більше 30-ти. Однак ані законодавством, ані Міністерством охорони здоров'я не передбачено обов’язкове тестування для освітян та школярів. Тільки у випадку симптомів або контактів із хворими.

ПЛР vs ІФА. І чому тестують не всіх

За словами заступниці міського голови з гуманітарних питань та керівниці міського штабу з протидії коронавірусу Галини Слічної, у місті ПЛР-тести проводять для тих вчителів, в кого є підозра на Covid-19. Аналізи для них є безкоштовними, на це виділяють кошти з міського бюджету.

«Робимо ПЛР-тести і тільки для тих, хто має симптоми хвороби. Що стосується ІФА-тестів, то сенсу їх проводити немає. Сьогодні, наприклад, вчителю можна зробити ІФА-тест, який покаже, що він не хворий. Через два дні тест може показати, що хворий. Тобто виходить, що треба тестувати кожного дня?», – каже вона у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Освітянам обіцяють наступного року підвищити зарплати на 30%

Галина Слічна зазначає, що у місті довго думали над питанням тестувань – ще з липня, коли заговорили про відкриття дошкільних закладів, однак єдиного рецепту, як бути в цій ситуації, не знайшли.

«Коли ми в липні готувалися до відкриття садочків, то перед тим зробили ІФА-тести кухарям, вихователям, помічникам вихователів тощо, в результаті дитсадки не дозволили відкрити. Так, упродовж липня-серпня зрозуміли, що тестуємо тоді, коли є підозра. Після цього вже приймали рішення, чи призупиняти роботу всього садка чи поодиноких груп. Те саме стосується шкіл. У нас є чітко напрацьована логістика: вчитель чи вихователь звертається до керівництва, керівник – до управління і на це виділяють кошти», – додає вона.

Зазначимо, що ПЛР-тести безкоштовні для тих, хто був контактним або має клінічні ознаки захворювання. Щоб здати тест, потрібно звернутись до свого сімейного лікаря. Імовірно, доведеться зачекати на мобільну бригаду, а може зразок для аналізу візьмуть наступного ж дня. Так само сімейний лікар скеровує на безкоштовний ІФА-тест.

Читайте також: Кому і де у Львові можна зробити ІФА-тест. Пояснення лікарки і ціни в лабораторіях

Директори Школи вільних і небайдужих та ліцею «Просвіта» ЛМР Олесь Пограничний та Жанна Харчун кажуть, що у їхніх закладах теж тестують вчителів лише у випадку підозри на коронавірусну хворобу, зокрема, коли є симптоми ГРВІ. У випадку приватної школи – за кошти закладу, у випадку ліцею – за міські.

«Наприклад, сьогодні вчителька повідомила, що має температуру, інші ознаки ГРВІ. Ми ж не знаємо, чи то нежить, чи інші симптоми, тому відправляємо одразу здавати тест. Усіх тестувати немає сенсу», – додає Олесь Пограничний для Tvoemisto.tv.

Читайте також: Львівський ліцей учетверте став лідером в Україні за результатми ЗНО. Рейтинг шкіл

Окрім цього, як повідомили у коментарі Tvoemisto.tv у пресслужбі Львівської міськради, раніше міський голова Андрій Садовий звертався до Міністерства охорони здоров’я з проханням передбачити тестування всіх освітян на коронавірус. Однак на той час відповіді не отримав.

Додамо, що Tvoemisto.tv неодноразово раніше порушувало питання тестування педагогів на Covid-19. У міськраді Львова тоді говорили, що поки це не передбачене наказом МОЗ, місто цього не робитиме. А ще раніше керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик сказала Tvoemisto.tv, що таке періодичне тестування буде надто дорогим, навіть якщо ідеться про ІФА, а не ПЛР-тести.

Чому тестувати всіх освітян – необхідно

Є так звана категорія соціально активних людей і групи соціального ризику. Сюди відносять тих, хто контактує з великою кількістю людей і має підвищений ризик заразитися інфекційними захворюваннями.

«До цієї категорії входять вчителі, лікарі, працівники соціальної галузі, правоохоронці. Наразі, за новими стандартами, тести вимагають робити лише для останніх. Кожні 10 чи 14 днів, залежить від інстанції. Вчителі, на жаль, чомусь сюди не належать», – каже у коментарі Tvoemisto.tv сімейна лікарка Людмила Звір-Мацко.

І це, на її думку, зовсім нераціональний і неправильний підхід, тим паче в час пандемії. За словами лікарки, основні засади епідеміології – це запобігти поширенню інфекції, а не обстежувати людину, яка вже має прояви захворювання. Вона додає, що такі дії нагадують гасіння пожежі, при чому голими руками.

Додамо, що у світі починають використовувати нові швидкі, дешеві та точні тести на Covid-19, і в першу чергу уряди різних країн хочуть закуповувати їх для освітян у школах та університетах, а також для учнів і студентів. Це важливо ще й тому, що молоді і здорові люди часто можуть переносити коронавірусну інфекцію безсимптомно або з найменшими проявами хвороби, що можуть не братись до уваги.

Імунолог Майкл Міна із Школи громадського здоров’я у Бостоні, США, вважає, що через те, що на початку захворювання його важко ідентифікувати одразу, серія частих експрес-тестувань протягом тижня має допомогти вирішити цю проблему. І дешеві швидкі тести тут якраз стануть у нагоді – кількість вірусу в роті і носі може значно зрости протягом усього лише кількох годин. Він каже, що два менш точні, але швидкі тести на антигени протягом тижня допоможуть краще виявляти захворювання на Covid-19, ніж більш точний ПЛР-тест раз у два тижні.

В Україні теж мали наміри закупити ці тести, та наразі конкретного роз'яснення від МОЗ не було.

Страхування: потрібно чи ні?

Також особливо актуальним з початком навчального процесу стало питання страхування педагогів і учнів. В Офісі президента на другому місяці навчального року і 7-му місяці пандемії кажуть, що потрібно зрозуміти можливості, вартість і терміни, в які можна застрахуватися.

«Питання, яке піднімається, – це застрахувати всіх. Ми ж бачимо статистику й бачимо, що вчителі – в групі ризику. Треба подумати над страхуванням для них, щоб вони розуміли, що ми турбуємося про них, почувалися в безпеці», – каже Глава держави.

Читайте також: Школа не формує бали ЗНО. Медалі треба давати батькам, дітям, репетиторам і вчителям

Напередодні Міністерство освіти і науки також підписало Меморандум про співробітництво зі страховими компаніями України: «СК «Альфа-Страхування», «Українська страхова група», «Універсальна», «Уніка», «ВУСО». Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповідає керівник пресслужби МОН Валентин Колєчкін.

«Страхові компанії уже на місцях пропонують закладам освіти свої програми. Це відбувається добровільно, і освітяни можуть самі обирати», – каже він.

Скільки може коштувати страховка для педагога і що вона покриває

Як з’ясувало Tvoemisto.tv, компанія«ВУСО» у Львові пропонує страхування від Covid-19 на пів року і коштує 936 грн. Якщо хтось захворів і має пневмонію, то страхове покриття становить 9 тис. грн, якщо ж пневмонія призводить до реанімації, то – 37 тисяч, летальний випадок – 70 тисяч. Якщо тест позитивний, але лікування проводите вдома, то виплата становитиме 2 тисячі гривень.

У страховій «УНІКА» Tvoemisto.tv кажуть, що пропонують шість програм, де найменший платіж становить 210 гривень і покриває ризики сумою у 10 тисяч гривень. Йдеться про покриття нещасних випадків, 1-3 групи інвалідності, травматичні випадки і дві додаткові опції – перебування на стаціонарному лікуванні з приводу коронавірусу з лімітом 2 тис. грн і летальний випадок внаслідок хвороби зі 100% покриттям.

Найдорожчий поліс від Covid-19 обійдеться тут у 950 грн. Він охоплює також страхування від нещасних випадків, 1-3 групи інвалідності, травматичних випадків та лікування гострого інфаркту міокарда, де страхова сума становить 50 тисяч гривень.

Читайте також: Чи можна застрахуватись від інфікування коронавірусом

Свої пропозиції щодо того, щоби розробити державну програму страхування педагогічних працівників розробили і в міській раді Львова. За словами Галини Слічної, її скерували до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля і т.в.о міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета ще наприкінці серпня, до початку навчання по школах. Досі, каже вона, очікують на відповідь.

Нагадаємо, за словами керівника Львівського Центру легневого здоров'я Любомира Рака, державного фінансування не вистачає на лікування коронавірусоної хвороби. Державних коштів вистачає лише на засоби індивідуального захисту, шприці та інші медзасоби. Тож часто хворі мають самостійно купувати медикаменти, що обходяться від 2-2,5 до 6 тисяч гривень на день.

Ольга Коваль

Фото: Freepik, pplus.in.ua, Слово News та nizhynnews.com

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!