Фото: Кореспондент

Фото: Кореспондент

Великдень, що дає надію. Висновки тижня, що минув

23235 0
Те, що загубилося в потоці подій і заяв.

Ми точно бачили те, що зараз відбувається з нами – у книгах, в музиці, у картинах геніальних художників, у кіно. Тема апокаліпсису так чи інакше наскрізно проходить через усі епохи – ще з біблійських історій. Цього разу, сучасний приклад – новий культовий серіал See («Бачити») виробництва Apple. І не тільки тому, що культовий, а тому, що дає візію, розширює розуміння того, що відбувається.

Кілька слів про те, що у ньому. Людство після якоїсь з чергових катастроф практично знищило себе, а люди, які вижили, втратили можливість бачити. Пересуваються навпомацки. Поклоняються темряві, а тих не багатьох, хто ще бачить вважають відьмаками.

Читайте також: Мій час зупинився тут. Розповідь американця на карантині у Львові

Що далі – трохи пізніше. А зараз про те, що, серіал, власне, не про майбутнє, а про цей час, в якому ми зараз живемо. І це дуже особливо добре розумієш, коли читаєш стрічку новин чи переглядаєш новини у телевізійних медіа. Те, що відбувається зараз – це якраз похід людства до нового бачення. Процеси з коронавірусом та глобальною економічною кризою тільки пришвидшують цей шлях.

Окреслимо кілька важливих тенденцій цього тижня.

1. Коронавірус – продовжує лютувати. Велика Британія – понад 1200 смертей, Іспанія – понад 6500, Італія – понад 10 тисяч. (Точні цифри не даємо, тому що вони на момент прочитання уже будуть не актуальні) За певними прогнозами, на зменшення кількості хворих на COVID-19 в Європі може піти лише через тиждень.

Україна станом на ранок 29 березня впевнено перетнула межу 400 осіб (понад 100 зафіксованих хворих за добу). Намагаємося рятуватися гуманітарнимм вантажами з Китаю, хоча, для прикладу, свої медичні маски ми просто продали якраз перед початком еппідемії.

2. У світі розпочалась глобальна економічна рецесія, криза. Україну вона зачепить обов’язково. Насамперед почне дорожчати долар (що уже триває), а також через падіння цін на сировину впаде металургія.

Підняти Україну може агросектор – їсти – це одна з базових потреб, тому видатки на цю сферу зменшаться найменше. А також те, що газ та нафта – це теж сировина і ціни на них мають зменшитися, що дуже важливо враховуючи нашу залежність від Росії.

Читайте також: Нині важливе вміння відрізнити форму від змісту. Блаженніший про молитву під час карантину

3.Бізнес. В Україні представники влади поки що не розуміють, якщо ми ще місяць посидимо в карантині і при цьому чиновники не приймуть зрозумілої програми підтримки малого та середнього бізнесу, то повертатися на роботу уже не буде куди.

Усе, на що вистачає зараз  владу – це намагання в терміновому порядку отримати від МВФ 8-10 мільярдів доларів.

4. Входимо у передвеликодній період, який, з одного боку, дає певні послаблення, а з іншого – духовного – змушує переглянути все життя. Змінити своє ставлення до грошей, людей та віри. А загроза коронавірусу додає цьому періоду ще більшої важливості. 

Повертаючись до серіалу, то світ поверне собі здатність бачити. Правда, на цьому шляху його чекає ще багато пригод і не завжди приємних. Власне, цей період ми якраз відчуваємо на власній шкірі. Але Великдень та здатність людей до милосердя дають надію!

Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!