Фото: Євгеній Кравс

Фото: Євгеній Кравс

Верховний головнокомандувач. Що робив Володимир Зеленський на Яворівському полігоні. Репортаж

4749 0
Сьогодні, 17 вересня, на Львівщину приїхав президент і Верховний головнокомандувач ЗСУ Володимир Зеленський. Він взяв участь в урочистому відкритті міжнародних військових навчань Rapid Trident. Tvoemisto.tv розповідає, як пройшов візит глави держави у Міжнародний центр миротворчості та безпеки і про те, до чого тут довіра.

Дорогою до Яворівського полігону військові кажуть, що через коронавірус на полігон вже давно нікого не пускали – навіть батьків, які хотіли потрапити на випускний до своїх дітей: для них влаштували трансляцію.

Урочисте відкриття вже традиційних для Львівщини міжнародних військових навчань було заплановане на 10:30. Ще за годину до того перед трибуною, де мав стояти президент, вишикувались військові з 9-ти країн: України, США, Великої Британії, Литви, Німеччини, Данії, Канади, Польщі та Румунії. Також підготувались журналісти. Та о 10:40 надійшла команда «Вільно» – Верховний головнокомандувач запізнюється на годину.

«Де ви бачили, щоб артист вчасно починав концерт?», – розходяться присутні. Раптом чути, як із динаміків лунає тужлива «All by myself».

Читайте також: Що нам намагається прищепити Зеленський? Список

Зрештою усіх знову просять зайняти місця. Відбувається коротка репетиція: направо – хвилина очікування – вільно. Ще за 15 хвилин чути гуркіт гелікоптера – транспорт президента, який має по кілька зустрічей у день. Тоді на стадіоні з’являється охорона першої особи держави і під’їжджають машини із ним та іншими високопосадовцями – міністром оборони Андрієм Тараном, головнокомандувачем ЗСУ Русланом Хомчаком, командувачем сухопутних військ Олександром Сирським та начальником академії Сухопутних військ Павлом Ткачуком.

Лунає команда «Направо!», голови повертаються – минає хвилина, потім друга, з-поміж військових чути притишений сміх – але ззовні все виглядає серйозно, бо усі надійно захищені масками. Та незручність моменту не встигає аж надто розтягнутись – президент України з’являється.

Потому урочисто відкривають навчання, у яких у минулі роки брали участь військові із понад 20-ти країн світу і які тривали майже місяць, а цьогоріч, через коронавірус, учасники лише з 9-ти країн, а самі навчання триватимуть 10 днів.

Військовий оркестр виконує спочатку гімн України, піднімають державний прапор, українські військові дружно і голосно співають. Потім лунає гімн США і піднімають їхній стяг. Хтось із американських військових намагається співати дуже голосно, ніби один представляє за кордоном усю країну.

Мир vs Свобода

Далі з урочистим словом виступає Володимир Зеленський.

«У світі сьогодні, мабуть, немає людини, яка б не знала, що держава Україна, як ніхто інший, прагне миру та завершення війни на сході України. І ми робимо для цього все від нас залежне. Довгоочікуваний мир, повернення всіх наших людей та повернення всіх наших територій було, є й завжди буде моїм пріоритетом», – говорить він.

Далі він каже про пріоритетність сучасної та боєздатної української армії.

«Адже саме вона – наша армія – зможе бути гарантом подальшої безпеки, мирного сну громадян та вільного розвитку незалежної України», – додає Верховний головнокомандувач.

Упродовж промови президент ще кілька разів згадує про мир і території.

Другим слово бере співкерівник навчань від США полковник Майкл Хансен. У своїй промові він лише раз говорить про мир, але багато разів згадує про свободу та демократію. Він називає військових «захисниками свободи – своєї, своїх рідних і людей, яких вони ніколи не знатимуть особисто». А замість захисту територій говорить про захист нації.

Також Майкл Хансен згадав про пандемію, економічні труднощі та загрозу з боку зовнішнього ворога.

Пізніше журналісти запитали американського військового про сьомий рік війни в Україні і про те, чи допомагають українській армії щорічні навчання такого високого рівня. Американський полковник дипломатично зазначив, що не проводив особистої оцінки, але за майже рік, що він перебуває в Україні, побачив, що українські військові – «хочуть і можуть захищати свій національний суверенітет та свободу».

Опісля президент разом із іншими високопосадовцями подивився, як триває командно-штабна частина навчань за участю підрозділів 59-ї окремої мотопіхотної бригади. Військові планували штурм будівлі та показували, як це відбувається. Військові чини пояснювали президенту, що відбувається, але вже хвилин за 20 Володимира Зеленського відвезли до гелікоптера, що мав доставити його до Львова.

Коли Майкл Хансен відповідав на запитання журналістів про війну і ситуацію з армією і збирався додати «фінальну ремарку», над ним пролетів гелікоптер президента, що заглушив усі слова.

«Вертоліт сказав більше, ніж я», – сміючись завершує американець.

Питання довіри

Учора, 16 вересня, соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила результати свого останнього дослідження про суспільно-політичні настрої українців. Згідно з опитуванням, діяльністю президента Володимира Зеленського задоволені 35% опитаних, 57% – не задоволені.

Якщо ж говорити про баланс довіри і недовіри до глави держави, то понад половину опитаних – 53% – не довіряють Володимиру Зеленському, а довіряють – 41%.

Читайте також: Рейтингові гірки президента в Україні та у Львові. Як минув рік президента на посаді

Ці цифри згадуються, коли дорогою на Яворівський полігон уздовж траси трапляються борди з написами «Зе! Місцеві. Україна – це ти». На думку спадає, що складно довіряти людині, яка позиціонує себе як просто «Зе!» і ні з чим конкретним не асоціюється.

Питання довіри також спливає, коли автобус проїжджає повз зупинку на трасі із написом «Ямельня». Адже це село асоціюється із страшною ДТП, до якої, імовірно, причетний львівський бізнесмен Петро Димінський, який вже три роки перебуває за кордоном, хоч скільки різних політиків наголошували на суспільній вазі справи про цю смертельну аварію.

А потому, оскільки значна частина візиту президента пов’язана із військовими, згадуються свіжі кейси – загибель на Донбасі військового медика Миколи Іліна, про евакуацію якого українська сторона не змогла домовитись з окупантами. А ще – заяви про спільне з бойовиками інспектування українських позицій та загалом дії тристоронньої контактної групи у Мінську.

Довіра найчастіше зникає тоді, коли на словах декларується одне, а справжні цінності – інші.

Олександра Бодняк

Фото: Євгеній Кравс і пресслужба Міноборони

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!