Фото: Анастасія Самодєєнко

Фото: Анастасія Самодєєнко

Від равликів до порічки. Що продають на фермерському ринку у Львові. Фото

4290 0
Атмосферна торговиця на площі Ринок працюватиме щосуботи до кінця літа. Фермери обіцяють розширювати асортимент.

Фермери розкладають свої продукти на дерев’яних прилавках і розставляють просто на бруківці. Пані з кошиками і великими сумками скупчуються біля свіжих овочів та яєць. Продавці розхвалюють свої товари і приваблюють покупців усілякими хитрощами. Площа Ринок гуде, наче величезний вулик. Саме так виглядав фермерський ринок у центрі Львова у минулому столітті. З плином часу традиції залишаються незмінними: фермери досі з’їжджаються до міста, щоб продати свою продукцію, хоча ринок тепер виглядає інакше.

Цього року локація нараховує не більше двох десятків яток, а товари не вражають своєю різноманітністю.

«Дуже важкий урожай був цього року. Бо багато дощів і важко зайти в поле, важко обробити продукцію, прополоти важко», – каже фермер Андрій.

На прилавках із овочами в основному зелень: базилік, кріп, петрушка, капуста, огірки. Немає помідорів, перців – нічого червоного.

«Помідори у відкритому ґрунті вирощувати на органіці важко. Їх неможливо виростити. Якщо висадити томати в відкритий ґрунт, коли впаде дощ, то буде фітофтора (ред. найпоширеніше грибкове захворювання томатів). І ми без хімії їх не зможемо захистити. Тому томатів поки що немає», – додає Андрій.

Вибір фруктів теж невеликий. На ринку можна знайти лише персики, абрикоси та порічку. Фермерка Марія каже, що квітневі заморозки завдали шкоди цьогорічному урожаю. Але, за її словами, згодом на прилавках з’являться ще яблука, груші та сливи.

Крім овочів та фруктів фермери пропонують ковбаси, равликів та сири різної витримки з молока різних тварин. Також на ринку продають живу рибу, саджанці, вина та медову продукцію. Усі товари – це продукти власного виробництва із місцевих ферм.

Незважаючи на те, що ринок невеликий, людей тут чимало. Вони скупчуються біля прилавків, спілкуються з фермерами, жартують, виторговують вигіднішу ціну, загалом – створюють атмосферу справжньої торговиці. Усі продавці і приблизно третина відвідувачів – у масках. Біля входу на ринок є антисептик.

Попри карантинні обмеження, люди все одно приходять на ринок, щоб принести додому запашний пучок базиліку чи шматочок крафтового сиру і насолодитись його атмосферою.

Ольга Осіпова

Анастасія Самодєєнко

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!