Фото: Фест

Фото: Фест

Столик на двох. Як у Львові запрацюють літні майданчики ресторанів

16032 0
Відкривати літні майданчики буде вигідно фактично тільки тим, хто працює на доставку.

У Львові з 11 травня за умов пом’якшення карантину почнуть працювати низка закладів, зокрема і літні майданчики. Тvoemisto.tv розпитало у львівських рестораторів, якою буде відстань від столиків, скільки відвідувачів зможуть бути за одним столиком та чи взагалі економічно вигідно зараз відкривати кафе та ресторани під відкритим небом.

«Головне запуститися, а заробляти будемо потім»

Холдинг емоцій «!FEST» готовий відкрити деякі майданчики у центральній частині міста, зокрема відкриту кав'ярню «Біля Діани на Ринку», Grand Cafe Leopolis при будівлі Ратуші та !FESTREPUBLIC на Старознесенській. Але точний перелік закладів компанія ще визначає.

Загалом дві тисячі працівників холдингу чекають на роботу, говорить керівник PR-відділу Холдингу емоцій «!FEST» Тарас Маселко. 

«Ресурси у нас є. Основні правила зараз – це розріджена посадка, скринінг відвідувачів та працівників, наявність засобів персональної гігієни та безпеки, дезінфекція поверхонь та 1,5 метра дистанції. Ми ще уточнюємо всі моменти, зокрема щодо формату меню та подачі їжі», – розповів Тарас Маселко.

На питання, чи буде таке відкриття економічно вигідним, Тарас Маселко сказав: «Для себе ми прийняли рішення не про заробітки. Якщо ми зможемо покрити заробітну плату працівникам, витрати на компослуги  та оренду, то це вже той результат, на який ми орієнтуємося. А заробляти будемо пізніше».

Електронне меню, спеціальний посуд і дистанція

Відкриються також літні майданчики Pizza Celentano, але тільки ті, які працювали на доставку або з агрегаторами служб доставки. Зокрема, точно запрацюють тераси на площі Ринок, на Сихові та Pizza Celentano Futura Hub на Кульпарківській. Водночас немає економічної доцільності платити комунальні послуги, оренду і зарплати працівників заради кількох столиків літнього майданчика у ресторанах, які до цього були закриті, каже директор з маркетингу мережі EGOїсти Соломія Короненко.

За столиком на терасі можуть сидіти максимум двоє дорослих осіб із дітьми, якщо це родина. У Celentano для відвідувачів готують електронне меню, щоби традиційне не було розносником інфекції.

«Задля безпечного перебування відвідувачів ми вирішили розробити електронну версію меню, через QR-коди на столах. Якщо немає можливості зайти з телефона, то ми працюємо над альтернативним варіантом. Це буде друковане меню, розміщене на вікні чи дверях ресторану поруч із літнім майданчиком, де можна буде з ним ознайомитися», – розповіла Соломія Короненко.

Подаватимуть замовлення виключно у посуді, що використовують на доставку. 

«Піцу не винесуть на дошці чи тарілці, а у коробці. Гарячі страви виноситимуть у спеціальному еко-посуді, щоби страви були герметично закриті та безпечні. Прибори також будуть одноразові. Все буде запаковано у пакеті із серветками», – каже Соломія Короненко.

Ресторани, які не мають власної доставки, але працюють з агрегаторами доставки, як-от із «Глово» чи «Ракетою», наразі ще підраховують, чи вони готові на нових умовах відкривати літні майданчики, чи їм це доцільно економічно.

Передбачити кількість гостей, їхню поведінку, запити та середній чек – не реально

Львівський ресторанний маркетолог, один із засновників Клубу галицької кухні Всеволод Поліщук також каже, що працювати буде вигідно далеко не всім. Дехто таки перечекає «карантинний» період, а хтось все приготує, аби оцінити ситуацію і вчитиметься на чужих помилках. 

«Більшість рестораторів ще підраховують, що і як. Зараз важливіше вивчити всі нормативи для роботи, щоб відповідати правилам та гарантувати безпеку. Деяким своїм замовникам я порадив не відкривати майданчики. Вважаю, що обійти всі ризики на 100 відсотків дуже складно, а при цьому економічна складова незрозуміла. Адже передбачити кількість гостей, їхню поведінку, запити, середній чек – практично нереально», – говорить Всеволод Поліщук.

В умовах кризи та карантину жодні методи аналітики і прогнозування не працюють, каже експерт.

Вигідно відкриватися справді буде тим, хто вже працює на доставку. «Такі ресторатори поставлять столики, виведуть на зміну офіціантів і забезпечать додаткові заходи безпеки на терасі», – уточнив Всеволод Поліщук.

«З іншого боку, більше скучили за роботою ті, хто зупинився повністю. У багатьох із них банально завершуються запаси грошей і розбігаються працівники. Тому буде велика спокуса відкриватися навіть без остаточних прорахунків», – каже Всеволод Поліщук.

У більш виграшній ситуації великі групи, у яких майданчики різних закладів поруч. Приміром, той же !FEST може відкрити майданчик «Пструг, Хліб та Вино» на Братів Рогатинців, а продавати їжу ще й із «Реберні». Чи на «Діані» – пропонувати каву із «Копальні кави», страви із «Криївки» чи «Правди».

«У будь-якому разі, я певен, що деякі майданчики закриються за кілька тижнів після відкриття. З іншого боку, ті, хто витягне працювати, забезпечать додатково кількасот робочих місць для Львова», – підсумував Всеволод Поліщук.

Попередньо, за рекомендаціями МОЗу, відстань між столами на літніх майданчиках має бути не менше 1,5 метра. Сидіти за столиком можуть не більше двох дорослих людей. При вході на майданчиках має бути станція дезінфекції із вмістом спирту не менше 60-70%. Працівники і відвідувачі мають бути у масках та рукавичках.

Вхід відвідувачів до приміщення закладу забороняється. Має проводитися повна дезінфекція закладу перед відкриттям та після закриття і кожні 4 години – вологе прибирання.

Видача клієнтам меню заборонена. Їжу видаватимуть в одноразовому посуді та в закритій тарі. А сама видача замовлень має бути безконтактною. Чіткі рекомендації рестораторам мають надати ще у мерії.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!