За рік «скурив» айфон. Чому підлітки повірили, що курити безпечно

4038 0
Сьогодні – Міжнародний день відмови від куріння. Підлітки почали частіше курити, стверджують експерти і подають цифри: щодня в Україні курять 15% дітей у віці від 13 до 15 років.

На Львівщині майже 80% курців скурили свою першу сигарету і потрапили в залежність від тютюну в шкільному віці. Тvoemisto.tv зʼясувало, скільки українських підлітків курять, чому вони вірять, що куріння стало безпечнішим, та як на Львівщині втілюють пілотний проєкт «Школи без нікотину та тютюну».

За рік «скурив» айфон

«Курив за компанію. Казав, що спочатку хотів спробувати, а потім не міг відмовитися від запрошення однокласників піти на перекур. Ось так і почав курити з восьмого класу», – розповідає львів’янка Ангеліна, мати десятикласника.

Її 15-річний син Остап курив два роки. Спочатку звичайні тютюнові сигарети, а згодом перейшов на «одноразки».

«Більш ніж рік тому після дзвінка класної керівнички, яка розповіла, що Остап разом з іншими дітьми курив у шкільному туалеті, а потім його бачили біля котельні неподалік школи, ми з чоловіком мали із сином розмову про шкідливість куріння. Остап обіцяв більше цього не робити, але кілька місяців тому я зауважила, що син, приходячи з вулиці, школи чи магазину, відразу йде у свою кімнату і щось там ховає. Знайшла: це були дві невеликі електронні сигарети різного кольору», – каже Ангеліна.

З її слів, спочатку вона вимагала у сина пояснень, а потім, опанувавши себе, почала аргументувати, чому цього не варто робити.

«Син казав, що почав знову курити за компанію, тобто друзі у школі кликали його на перекур або ж на вулиці пропонували спробувати різні смаки сигарет. І відмовитися було негарно, соромно. А далі це переросло в звичку», – веде далі жінка.

Однак Остапа вдалося переконати не вмовляннями, а прикладами погіршення стану здоров’я та сумою грошей, витрачених на сигарети.

«Брат чоловіка має проблеми з легенями. Те, що він курив зі шкільного віку, йому дуже нашкодило, тепер він часто лікується. Я запитала сина, чи він теж так хоче. Сказала, що за гроші, які він витрачає на сигарети, можна було купити айфон, про який він мріяв. Здається, це стало потужним аргументом. Крім того, Остап почав займатися спортом, і це ще більше стимулювало його провадити здоровий спосіб життя», – пояснює жінка.

Знайшла у доньчиній кімнаті електронні сигарети й Тетяна. І коли намагалася отримати пояснення, то почула у відповідь, що тепер курять майже всі.

«Гарний дизайн упаковання, різні аромати, підсвічування вітрин, звісно, привертають увагу, особливо підлітків. Тож нема чого дивуватися, що діти хочуть спробувати. Крім того, у віці 14 років вони всі хочуть бути дорослими, крутими, прагнуть виділитися. Так було і в нашому випадку. Донька казала, що це модно, що хотіла спробувати, тому й купила у складчину з іще кількома дівчатами електронні сигарети. Носили їх до школи по черзі», – каже Тетяна.

Жінка вважає, що коли підліток почав курити, йому потрібна не «догана», а допомога. Сподівається, що поза школою донька не курить і не робить цього у школі.

Підлітки вважають, що куріння безпечне

«Безпечного куріння не існує!» – наголошує заступниця медичного директора з охорони материнства й дитинства Другого медичного об’єднання Львова Віра Капрусь. Куріння цигарок, вживання нікотину, смол є одним з ключових чинників розвитку майже всіх захворювань, зокрема раку.

«Сигарети – це продукти згоряння. Тютюновий дим містить сім тисяч хімічних елементів, з яких 250 є токсичними, а 70 спричиняють онкозахворювання, тобто є канцерогенами», – каже медикиня.

Вплив нікотину, який міститься в сигаретах, великий. У димі багато чадного газу, і через те, що органи й системи організму не отримують кисню, може виникнути спазм судин та гіпоксія, тобто кисневе голодування мозку. В дитини, яка уперше пробує курити, може бути запаморочення, шум у голові чи біль, тремор рук, підвищення артеріального тиску і серцебиття. Згодом, якщо не позбутися цієї згубної звички, починається звикання – фізична й психологічна залежність. Симптомів стає щораз менше, і дитина думає, що вона крута і стильна.

Як уже мовилося, цигарки містять нікотин і смоли, а ще ароматичний вуглеводень бензопірен, який може спричиняти рак. 

«Від сигаретного диму страждають усі системи організму, насамперед нервова, дихальна, ендокринна і навіть статева, мозок і серце. У курців частіше можуть виникати інфаркти, непліддя. Смоли, осідаючи в легенях, провокують гострі запальні процеси, бронхіти, рак легенів або інших органів», – пояснює співрозмовниця.

Зі слів Віри Капрусь, ще кілька років тому, коли електронні сигарети не були такі популярні, мода на куріння серед дітей та підлітків дещо минула. Проте зараз куріння знову стало популярним. Чимало малолітніх курців піддаються маніпулюванню тютюнових компаній, що електронні сигарети нешкідливі й не викликають залежність. 

«Проблема з курінням була завжди, але з початком виробництва електронних сигарет почало курити багато молодих людей, навіть дітей. Вони не мають запаху, приємні на смак, тож їх розповсюдження є стрімким. Проте не варто думати, що ці замінники цигарок нешкідливі. Наприклад, у тому ж кальяні менше нікотину та смол, але в 25 разів більше чадного газу. Тому гіпоксія може виникнути ще швидше. А що стосується електронних сигарет, то вони не мають продуктів згоряння, але в них є курильна рідина, ароматизатори, гліцерин, які нагріваються і утворюють пар. Це все провокує швидке настання залежності й водночас подразнює дихальні шляхи: при вдиханні відбувається їх звуження,організм не отримує достатньо кисню і виникає та ж гіпоксія. А через спазм судин у людини, особливо молодої, підлітка, коли організм тільки формується, може настати й раптова смерть», – пояснює спеціалістка з охорони материнства і дитинства.

Щоби діти і підлітки не стали залежними від сигарет, у тому числі електронних, потрібен приклад батьків, які мають відмовитися від куріння. Також треба провадити потужну соціальну й просвітницьку роботу в закладах освіти.

«Курити електронні сигарети в громадських місцях у нас вже заборонено нарівні з сигаретами і кальяном. Але варто проводити й інформаційну роботу, частіше розповідати про наслідки їх шкідливого впливу, тоді діти матимуть більше шансів ніколи не потрапити в залежність від тютюну та нікотину», – вважає вона.

Школи без нікотину та тютюну

В Україні 15% дітей у віці 13 – 15 років щодня курять сигарети, трохи більше ніж 18% – е-сигарети. Чи не щодня тютюнова індустрія залучає до куріння майже 200 українських дітей. Таку статистику Тvoemisto.tv подає виконавчий директор громадської організації «Життя» Дмитро Купира, координатор пілотного проєкту «Школи без нікотину та тютюну», який реалізовують в Україні.

Щоби подолати тютюнову залежність серед школярів, наприкінці вересня проєкт під цією назвою розпочався на Львівщині. Торік таку кампанію провели на Рівненщині та в Києві. Основною метою пілотного проєкту, розробленого ВООЗ, є захист здоров’я учнів, учителів та шкільного персоналу від шкідливого впливу тютюнового диму, убезпечення від першої спроби куріння та створення здорового й чистого середовища для навчання. До речі, Україна третьою в світі запровадила цей проєкт.

Як каже керівниця відділу дошкільної, загальної середньої освіти та позашкільної роботи департаменту освіти і науки Львівської ОВА Ірина Сислюк, максимальну поінформованість про шкідливість куріння і участь в пілотному проєкті «Школи без нікотину та тютюну» отримають: Сколівська академічна гімназія, Бірківська школа ім. Тараса Шевченка, Самбірська середня школа №4, Жовківська школа №3, Лапаївський ліцей ім. Героя України Георгія Кірпи, Буська гімназія ім. Євгена Петрушевича при ЛНУ ім. Івана Франка, Трускавецька школа №3, Червоноградський ліцей, Родатицький навчально-виховний комплекс, Турківська середня школа.

Проєкт, зокрема,  передбачає, що серед учнів та персоналу шкіл проведуть анонімне опитування й інформування про шкідливість куріння.

Зі слів Дмитра Купири, на Львівщині пілотний проєкт ще триває, але аналіз даних з інших міст вказує на те, що курять або вживають інші види нікотинових чи тютюнових виробів чимало учнів: четверо з десяти опитаних. 

Найбільш популярними серед респондентів є електронні сигарети, так звані вейпи. Занепокоєння викликає те, що діти вважають їх безпечними або ж узагалі не шкідливими.

«Жодна дитина в світі не народилася з сигаретою у роті. Люди стають курцями через маркетингові маніпулятивні впливи, приклад власних батьків. Ми не боремося з курцями, нам потрібно створити умови, за яких діти, молодь не повинні мати стимулу до того, щоби почати курити», – наголошує Дмитро Купира.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!