Фото: Високий Замок

Фото: Високий Замок

Перукарям могли дозволити стригти людей на вулиці. Галина Слічна про нові правила і перевірки у Львові

6314 0
Кожен має усвідомити, що сам відповідальний за своє здоров’я.

Чому у Львові послабили карантин попри рекомендації головного санітарного лікаря області, як змінюється динаміка захворюваності та як контролюватимуть дотримання правил закладами, яким дозволили вілкритись, в експрес-інтерв’ю Tvoemisto.tv розповіла керівниця міського Штабу швидкого реагування та протидії поширенню коронавірусу Галина Слічна.

Львівська обласна влада вирішила відкласти послаблення карантину через зростання кількості хворих на Covid-19. Чому у Львові пішли іншим шляхом?

Міська комісія з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій (комісія ТЕБ і НС – ред.) ухвалювала рішення 8-го травня, коли на Львівщині за добу виявили найбільшу кількість хворих серед усіх областей України. Через такі цифри ми вирішили послабити карантин лише частково. Натомість обласна комісія 8-го травня послабила його, як і пропонував уряд.

А вже 10-го числа ситуація змінилась. Справа в тому, що ТРЦ King Cross Leopolis, що у Сокільниках, заявив, що відкривається. Мовляв, він не у Львові і на нього не поширюється рішення міської комісії з питань ТЕБ і НС. Але ж ми розуміємо, що маса людей одразу піде у торговий центр. І під кінець дня 10-го травня область скасувала своє попереднє рішення і заборонила будь-які послаблення карантину, посилаючись на лист Романа Павліва, головного санітарного лікаря області, керівника лабораторного центру, від 8-го травня. Хоча цей лист він прислав після закінчення засідання комісії, як і нам – я його отримала вже ввечері.

Читайте також: Знову позичати? За що і скільки власних коштів віддаватиме Львів аж до 2031 року

Але зараз динаміка іде на спад. На вихідні вже виявлено менше хворих.

Але ж на вихідні роблять менше тестів.

Не звертайте увагу на кількість тестів – за ними не можна визначити динаміку. Щоб її побачити, потрібно взяти співвідношення проведених аналізів і отриманих з них позитивних результатів, вивести відсоток. Отож, 9 травня це було 12%, 10 – 22%, 11 – 19% від загальної кількості проведених тестів і 12-го числа маємо 14%. Цього тижня спостерігаємо зменшення захворюваності. Але, звісно, чим більше людей виходить на вулицю, тим більша імовірність заразитися, тому все відносно.

Тож ми ухвалили рішення, як і декларували, про поетапне послаблення карантину. Сьогодні дозволили відкритись салонам краси, перукарням, манікюрним і косметологічним кабінетам та приватним стоматологічним клінікам. І будемо дивитись, як розвиватиметься ситуація далі.

Що ще можуть відкрити?

Сьогодні я мала нараду із представниками консульств у Львові, візових центрів, МЗС та поліції. Ми обговорювали відкриття візових центрів, протокол їх роботи, заслухали позицію МЗС. Завтра вирішуватимемо, але ще чекаємо на позицію Кабміну. Все відбуватиметься поступово, а не одномоментно. Щодо магазинів одягу, то, можливо, зробимо для них якусь градацію.

Чому минулого тижня вирішили дозволити роботу літніх майданчиків, а перукарень – ні? У перукарнях значно менше людей і приміщення дезінфікуються.

Літні майданчики на вулиці, на повітрі. Якщо вони дотримуються правил, то імовірність заразитися мінімальна: люди сидять на відстані, столики дезінфікують, посуд одноразовий, усе провітрюється цілодобово.

Читайте також: Чому ми продовжуємо медичну реформу

Щодо роботи перукарень, то перед рішенням, ухваленим 8-го травня, ми радилися із лікарями-інфекціоністами, вірусологами. Вони сказали, що безпечно відкривати перукарні, якщо стригти клієнтів на вулиці – це ж смішно. Сьогодні ми вирішили, що як є чіткі правила – дистанція, дезінфекція, онлайн-запис, то перукарні можуть працювати.

Як будуть перевіряти дотримання закладами цих правил?

По-перше, дотримання правил контролює Національна поліція. А, по-друге, працюють моніторингові групи при районних адміністраціях, які перевіряють дотримання закладами правил.

Як вони це робитимуть?

Так, як було на ринках, у продуктових магазинах – дивляться, якщо є зауваження, то є штрафи. Наприклад, у Кривій Липі було порушення і ми закрили той майданчик. Тільки так. Керівник персонально відповідає за те, чи дотримуються у його закладі правил.

Мобільні бригади лише повідомляють міськраду чи мають більші повноваження?

Вони також укладають акти про штрафи. За час карантину вони склали 177 протоколів про попередження власників і 75 протоколів вже про порушення. Спочатку вони просто попереджають і кажуть, що треба виправити в роботі, а якщо власники не прислухались, тоді штрафують. Документи про штраф розглядають суди.

Читайте також: Рада Церков просить послабити карантин для вірян

Хто найчастіше порушує карантин у Львові?

Більшість порушень за минулі тижні стосувалася продуктових ринків і магазинів. Ідеться про кількість відвідувачів понад встановлену норму, недотримання дистанції, відсутність дезінфікаторів, масок і рукавичок у працівників.

Що ви можете сказати з приводу нещодавньої заяви головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка про те, що парки заборонили відвідувати, щоб викликати у людей почуття тривоги?

Ми вважали і вважаємо, що парки не потрібно було закривати. Ми заборонили їсти та пити у парках, зобов’язали проводити дезінфекцію лавок і доріжок – і гуляйте, з дотриманням дистанції. Не бачу логіки у тому, що з собакою можна піти у парк, а з дитиною – ні. Але місто має виконувати рішення уряду.

Про дітей. Учора була чудова погода і на вулицях було багато дітей без батьків.

Так, уряд не зняв обмежень, що забороняють дітям до 14 років перебувати на вулиці без батьків. Батькам на це слід зважати.

Цими вихідними виглядало на те, що карантин скасували, стільки було людей і машин на вулицях.

Мусимо проводити інформаційну кампанію, пояснювати, що вірус не зник.

Читайте також: Коли у Львові відкриють перший автокінотеатр

Але давайте прослідкуємо, коли люди стали масово виходити на вулицю – рівно два тижні тому, коли з’явились перші заяви про послаблення карантину. І люди розслабилися. На Великдень, на Вербну неділю стількох людей на вулицях не було. А заговорили про послаблення – вже і корки з’явилися у місті. До того часу більшість львів’ян сумлінно дотримувалась карантину.

Маю приклад вдома. Невістка з онучкою дотримуються усіх правил і карантинних рекомендацій. І дитина дивиться у вікно, а там інші діти гуляють, і вона запитує, чому їм можна, якщо у нас карантин.

Кожен має усвідомити, що сам відповідальний за своє здоров’я.

Олександра Бодняк

Христина Гоголь

Фото Романа Балука

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!