Війна змінила мене на краще. Доброволець, який розвиває громадський простір Львова

8078 0
До війни львів’янин Микола Стецьків займався ремонтними роботами. З початком АТО – батько чотирьох дітей вирушив на Схід. Після року на передовій він повернувся і зрозумів, що з важкого психологічного стану зможе вийти, якщо почне щось робити. Спершу облаштував дитячий майданчик на подвір’ї біля власного будинку на Пасічній,98. Згодом взявся за спортмайданчик та озеленення. Зараз у планах – оновлювати Львів. Про недовіру львів’ян, страх змінюватись та успішні проекти для Львова читайте у розмові журналіста Tvoemisto.tv із Миколою Стецьківим.

«Адаптація після АТО була важкою, адже існував дуже різкий контраст між тим, що я бачив на Сході з ситуацією у Львові. Але з перших днів я зрозумів, що єдиний правильний варіант – якнайшвидше братися до роботи, до того ж основною мотивацією була сім’я – дружина і четверо дітей, – розповідає львів’янин. – Я вирішив жити по-іншому і змінювати те, що в моїх силах, тому розпочав з елементарного – подвір’я біля власного будинку. Вирішив облаштувати дитячий майданчик, який вміщав би різні зони для різних вікових категорій дітей. А ще, подумав, було б добре об’єднати людей якоюсь стратегічною метою, пояснити що реально зробити щось своїми силами».

Коли жителі побачили, що справа зрушилась з місця, тільки тоді активізувалися

Львів’янин підійшов до справи з усією відповідальністю: створив проект, підрахував кошторис, отримав всі необхідні документи і вирішив залучати до роботи жителів будинку. «Я був переконаний, якщо люди долучаться до справи, то будуть шанувати плід своєї праці і порядок на прибудинковій території буде зрозумілий для усіх, – каже Микола Стецьків. – Проте коли справа дійшла до збору коштів, мене глибоко розчарувало те, наскільки люди не розуміють, що я хочу зробити краще для всіх».

Напроти будинку була автостоянка і впродовж десятиліть ніхто не думав, що може бути якось інкше. Коли львів’янин зініціював створення дитячого майданчику, то одразу ж зіштовхнувся з обуренням автовласників. Проте Микола Стецьків вирішив не здаватися, натомість почав писати звернення в районну адміністрацію, міську раду, зустрічатися з меценатами і просити долучалися до ідеї. Коли жителі побачили, що справа зрушила з місця, тільки тоді поволі активізувалися: пропонували кошти або ж фізичну допомогу. Певна недовіра все ж залишалася: коли вмонтовували довкола майданчику металеві стовпці з ланцюгами, більшість мешканців казали, що не пройде і місяця, як паркан вкрадуть на металобрухт. Але за весь період часу, що паркан стоїть, не було й натяку на те, що хтось намагався його пошкодити чи вкрасти, запевняє Микола Стецьків.

Головна ідея – змусити людей робити щось власноруч

«З бюджету міста на дитячі майданчики цього року виділено мільйон гривень. Ресурс обмежений, тому головна ідея – змусити людей робити щось власноруч. Спершу слід підрахувати кошторис, може виявитись, що коштів з бюджету міста залучати не доведеться, – каже Микола Стецьків. – Щодо нашого двору, то ми зібрали 9 тис. грн. Цих коштів вистачило, щоб привести до ладу прибудинкову територію. Різноманітні каруселі виділила міська рада, їх загальна вартість – 60 тис. гривень. Значна частина робіт зроблена і тішить, що зараз подвір’я чисте, є смітники, освітлення та розділені зони, але найголовніше, що люди, які проводять на подвір’ї свій час, розуміють, де вони знаходяться і шанують власну працю».

Ще один проект – спортивний майданчик з турніками. «Я знайшов невелику ділянку біля свого будинку, де вирішив зробити турніки, але у плані помітив, що там знаходиться теплотраса. Начальник теплотраси Личаківського району сказав, що будь-які роботи в цій зоні заборонені, – розповідає Микола Стецьків. – Я пояснив, що мені потрібно лише декілька метрів і турніки можна поміститися між теплотрасою і парканом. В результаті виявилось, що там справді є місце».

Труби для майбутніх турніків вже стоять, невдовзі їх зварять між собою та помалюють. На весь метал було витрачено 7 тис. гривень.

На озеленення прибудинкової зони львівянин сподівається отримати 20 тис. гривень

В планах львів’янина – озеленення прибудинкової території. «Ми маємо шанс отримати грант у розмірі 20 тис. гривень від проекту «Громада в дії». Цих коштів має вистачити для озеленення території, висадження рослин, живоплоту…Також потрібно поставити додаткові лавочки та тенісні столики, – розповідає Микола Стецьків. – Важливо, щоб люди, виходячи на подвір’я, спілкувалися, знайомилися. У нас дуже багато мешканців, які не знайомі між собою, не знають, хто чим займається і просто не цікавляться цим».

Є одна броня, капсула, яку дуже важко пробити – страх змінюватися та ризикувати

«Є одна броня, капсула, яку дуже важко пробити – страх змінюватися та ризикувати. В таких випадках, потрібно пояснювати людям індивідуально: по-перше, щоб щось змінити, слід розпочати з себе, а, по-друге, якщо є якась ініціатива – не руйнувати її, – каже львів’янин. – На приклад, ми знаємо, що до першого липня, згідно з законом, всі ЖЕКи у Львові слід ліквідувати, а, натомість, створити ОСББ. У нашому будинку є ініціатор, який хоче бути головою об’єднання, важливо підтримати людину, яка має певні плани і заявляє про готовність діяти».

Львів’янин зізнається, що ще три роки тому думав над створенням подібного об’єднання мешканців, але розумів, що більшість не зрозуміє таких ідей. «Сьогодні я спостерігаю позитивні зрушення і бачу, що люди починають вірити, що зміни можливі. Попри це, над посадою голови ОСББ не задумуюсь, бо кожен повинен робити те, що в нього виходить найкраще. А ще, боюсь, якщо оберу цю нішу, то зупинюся і не зможу розвиватися далі».

Зміни відбуватимуться за методом піраміди – від одного подвір’я до іншого, до сусідньої вулиці, району…

В планах львів’янина створювати дитячі та спортивні майданчики по всьому місту, розробляти проекти, шукати спонсорів та допомагати активним мешканцям. «Зараз на наше подвір’я приходить багато людей, але згодом їх може стати більше, бо всі знатимуть, що тут гарні умови. Відповідно, подвір’я стане перенасиченим і з’явиться певний дискомфорт. Але є висока ймовірність, що тільки тоді люди задумаються, що можуть створити подібні умови і біля свого будинку, – каже Микола Стецьків. – Зміни відбуватимуться за методом піраміди – від одного подвір’я до іншого, потім до іншої вулиці, району…»

Одночасно Микола Стецьків допомагає жителям інших вулиць, пояснює на прикладі власного двору, що можна об’єднатися і зробити щось своїми руками. Перейняли його ідею жителі будинку за адресою вулиця Дж. Вашингтона, 17, які вирішили зробити спортивний майданчик біля себе і вже розробляють проект та підраховують кошторис.

Зараз проходжу курс навчання, адже багато чого на новій роботі для мене є новим

У грудні 2015 року львів’янина запросили на зустріч активних мешканців Львова, яка відбулась в управлінні молоді, сім’ї та спорту Департаменту гуманітарної політики Львова. «Ми обговорювали, якими мають бути спортивні майданчики у Львові, адже є загальноприйняті плани, які варто удосконалювати, тому на зустріч прийшли ті, хто хотіли запропонувати нові рішення, – каже Микола Стецьків. – Усі погодились, що краще створювати великі комплекси, які були б розраховані на всі вікові категорії дітей, у тому числі і для дітей з обмеженими можливостями. Такі комплекси мають бути у парках, та житлових районах».

На зустрічі Микола Стецьків познайомився з головою управління Володимиром Шнайдером, який запропонував львів’янину посаду провідного фахівця в ЛКП «Спорт Ресурс» при департаменті.  «Зі мною уклали контракт на три місяці, щоб побачити, чи я справлятимусь з новими обов’язками. Зараз проходжу курс навчання, адже багато чого на новій роботі для мене є зовсім новим, зокрема – паперова робота, – розповідає львів’янин. – В моїх обов’язках – робота над питаннями, дотичними до проблеми розвитку вуличної спортивної і дитячої інфраструктури. Я вивчаю різні ділянки, розробляю нові проекти та шукаю практичні і зручніші рішення використання громадського простору Львова».

Завдяки війні моє життя змінилося на краще

«Можливо це звучить не зовсім правильно, але завдяки війні моє життя змінилося на краще у декілька разів, адже з’явилась впевненість і розуміння того, що я хочу і що можу змінити на своєму місці. Після повернення з АТО я  знайшов відповідь на багато запитань, тому кожному, хто прагне змін, раджу розпочати з себе. Переконаний, що люди – добрі, просто не всі це розуміють», – каже Микола Стецьків. 

Спілкувалася Оксана Лісна

Фото – Мар'яни Валько

 

 

 

Інтерв'ю Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!