Твоє місто

Твоє місто

Володимир Зуб про те, що зміниться для львів'ян у медицині

7805 0
На Tvoemisto.tv стартує спецпроект «Візія Львова 2018», у якому експерти різних галузей ділитимуться думками, як зміниться (чи має змінитися) місто у прийдешньому році. Першим головний медик Львова Володимир Зуб розповідає про те, наскільки місто готове до старту реформи та що зміниться в першу чергу.

До змін ми готувалися впродовж року, від моменту, коли цей план був офіційно задекларований. Фактично від лютого 2017 року ми проводили наради, роз’яснювальну роботу в колективах, відвідували семінари й конференції. Лікарі первинної ланки, які першими підлягають реформі, вже знають, що саме для них зміниться. Проблема зараз у тому, що закон, який регламентує ці зміни, не підписаний Президентом.

Читайте також: Найміть собі лікаря: українців очікує кардинальна реформа медицини

Тому зараз я буду говорити про «якщо». Якщо цей закон буде підписаний, ми приступимо до втілення його положень. Реформа передбачає, що з 1-го квітня має розпочатися приписна кампанія. Тобто якщо заклад охорони здоров’я готовий, йому дозволять офіційно оформляти декларації на обслуговування сімейним лікарем. Ці декларації мають бути зареєстровані в електронній системі Е-heаlth.

Читайте також: Львів переходить на онлайн-медицину. Що це означає для пацієнтів

Заклади охорони здоров’я мають бути реорганізовані чи перетворені у комунальні некомерційні підприємства. Як нам роз’яснюють у міністерствах охорони здоров’я та фінансів, на це дадуть рік. Сам процес юридичний, він не має вплинути на діяльність закладів. Запустити його можна і зараз, однак ми цього не робимо. Адже минув місяць, а закон не підписаний. Можливо, є якісь застереження. Можливо, Президент накладе вето. Складно сказати, які думки в адміністрації Президента. Ми всі готові логістично пройти цей шлях перетворення: проводимо навчання, вивчаємо законодавство.

Ми не перші у світі, хто проходить цей шлях. Але ми проходимо його вперше. Перший етап, який має відбутися, це запровадження прозорих ринкових відносин у сімейній медицині. Якщо сімейний лікар працюватиме із пацієнтами погано, то від нього банально відмовляться. Зараз ми маємо 500 сімейних лікарів у Львові. Їх стане менше орієнтовно на 25%. Залишаться лише найкращі. 

Читайте також: Забагато лікарень. Медична реформа буде, навіть якщо на неї не дадуть грошей

Цього року ми закупили на кожне робоче місце лікаря комп’ютер, провели інтернет. Люди проходять курси комп’ютерної грамотності. Особливо це корисно для лікарів старшого віку.

Поки що Львів ще не визначився, з якою інформаційною медичною системою буде працювати. Не будь-яка система може бути підключена до Е-heаlth. Зараз дозвіл від міністерства отримали 8 компаній, серед яких одна львівська – Dr. Eleks. Правдоподібно, що ми будемо орієнтуватися саме на неї. Я так розумію, якщо ми маємо львівського виробника, то найкраще використовувати його. В Україні триває децентралізація. МОЗ має демократичну позицію: кожен заклад може самостійно обрати систему для себе. Якщо Е-heаlth – це центральний компонент, за який відповідає держава, то медичні інформаційні системи заклади обиратимуть на свій розсуд. Але поки що не запускаємо, адже сама система Е-heаlth ще не має виробленого кодексу системи захисту інформації, тож поки що міністерство не може гарантувати збереження і захист інформації.

До решти питань – теоретичних, юридичних, перепрофілювання, розрахунків бюджету – ми готові. Зараз нам потрібні лише підписаний закон і чіткі підзаконні акти, які ми зможемо показати і пояснити людям. Нам уже потрібні не слова, а чіткі рекомендації.

Читайте також: Як зробити, щоб людям не треба було ходити до лікарів

Щодо стоматології позиція депутатського корпусу однозначна: мають бути комунальні некомерційні підприємства. Зараз так працює Перша стоматполіклініка. Там удвічі зросла заробітна плата. Пацієнти задоволені. Там гроші, які виділили на стоматологів, справді йдуть на забезпечення медичної допомоги. Четверта і п’ята стоматполіклініки з нами судяться. Один суд ми вже виграли, в тому числі й апеляційний. Лишається ще один позов. Його подав переселенець із Луганська, якого мало хто знає у Львові, але він є активним борцем на боці стоматологів. Підозрюю, не просто так. Позиція депутатів – фінансувати пацієнтів і послугу, а не платити зарплату тим стоматологам, які перебувають на ставці 0,25, а решту заробляють «у кишеню».

Читайте також: Реформа стоматології у Львові. Навіщо вона і чому лікарі проти

«Швидка» допомога продовжить працювати у структурі Львівської обласної державної адміністрації. Нещодавно на нараді в міністерстві ми переконували, що якщо забезпечити станції достатньою кількістю транспорту, то ця служба працюватиме. Але не вистачає машин. Будуть машини і центральна диспетчерська із GPS, тоді проблем не буде. Ми неодноразово просили, щоб із державного бюджету для міста закупили додаткові автомобілі «швидких».

Тарас Базюк, Юлія Сабадишина

Повна републікація тексту без згоди редакції або його часткове відтворення без посилання на оригінальний матеріал забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!