Фото: David Marcu

Фото: David Marcu

«Вловити» літо. Як зміна клімату впливає на погоду у Львові

4589 0
Через глобальне потепління за останні тридцять років у Львові потеплішало на +1,4 градуса.

Погода цього літа у Львові змінюється не те, щоб щодня, а кілька разів на день. Спека переходить у прохолодний день, а вечірня гроза з поваленими деревами – у сонячний спекотний ранок. То чому ж у Львові така мінлива погода, чого далі чекати від зміни клімату і чи готові міста до цього адаптуватися Тvoemisto.tv розпитало в експрес-інтерв’ю керівницю кліматичного відділу ГО «Екодія» Євгенію Засядько.

Кожного сезону відбуваються аномалії

Клімат в Україні, і у Львові зокрема, змінюється на очах. Цього року літо у Львові дуже мінливе – спека разом із грозами. Вранці сонце, ввечері дощ. Із чим це пов’язано?

Саме зміна клімату створює цю непередбачуваність. Через діяльність людини зростає середня глобальна температура, яка викликає зміни у кліматі – у нас кожного сезону відбуваються аномалії. Починаючи із зими, коли по країні зовсім не було снігу, продовжуючи теплою весною, що змінилася на холодну, і на мокрий сніг у травні у Львові.

Це відбувається через те, що з початку 1880-го року почали спалювати викопне паливо, яке тисячу років накопичувало у собі парникові гази, насамперед діоксид вуглецю (СО2). Відповідно всі ці гази викидаються в атмосферу, що створює парниковий ефект та призводить до нагрівання планети. Але не треба думати, що це глобальне потепління, як його раніше називали. Бо глобальна температура росте, але вона не росте всюди однаково. На полюсах це відбувається швидше, і насправді в Україні вона швидше росте, ніж в деяких інших країнах. Але це зовсім не означає що в Україні не буде зими, наприклад. Тому почали використовувати термін «зміна клімату». З доіндустріального періоду температура зросла всього лише на один градус, але ми можемо згадати організм людини, коли у нас 37,6 – людина зовсім себе по-іншому відчуває.

Через зміну клімату науковці кажуть, що до 2100 року ми втратимо майже половину жителів землі – рослин, тварин, морських жителів, тому що вони не встигають адаптуватися до таких швидких змін. Тож частина просто зникне.

Чи якось наклався цей вплив зміни клімату на повені, які пройшлися Західною Україною?

Тут якраз можна говорити про комплекс чинників, тому що тут не велася правильна політика і не проводилася адаптація та попередження потенційних ризиків, хоча про них знали. Зокрема, у Карпатах відбувається вирубка дерев. Вона має бути, але окремими деревами, а не великими площами, коли залишилися голі території. Бо дерева, трави затримують воду, в іншому випадку це призводить до затоплення Західної України.

До речі, у мережі колишній голова держекоінспекції виклав відео, коли в одному боксі була земля із якимось культурами, а в сусідній гола земля без рослинності. То там де зелень, вода затримувалася, а де гола земля, вона витікала.

Через зміну клімату у Львові за кілька годин випадає місячна норма дощів

У Львові також є проблеми, коли через зміну клімату за декілька годин випадає місячна норма дощів. Міста не адаптовані до цього. Каналізації застарілі. Переважно території заасфальтовані. Немає природного покриття і це не дає можливості, щоб вода потрапляла у підземні ґрунтові води. Все тече потоком по асфальтній дорозі, тому у таких містах важливо, щоб було якомога більше природних покриттів, які могли б акумулювати у себе цю воду.

Є ще одна сторона. Коли є велика температура на вулиці, то доведено, що у містах, де є більше зелених насаджень, температура може відрізнятися до 5-ти градусів від тої території, де асфальт. Зелені насадження допомагають охолоджувати територію.

Чи ви аналізували, як міста України адаптовуються до цих змін клімату?

Ми аналізували європейські країни. Зокрема, зараз Париж дуже активно намагається адаптуватися. Після виходу з економічної кризи та Covid-19, вони вклали чимало коштів у будівництво велосипедних доріжок, зробивши вибір в сторону іншого транспорту, який не погіршує якості повітря.

У Львові хороша практика використання фонтанчиків, які допомагають освіжитися, знизити температуру. На тих територіях, де дуже спекотна погода, такі фонтани допомагатимуть.

Але такі програми потрібно розробляти індивідуально для кожного міста. Потрібно проводити дослідження, які саме дерева висаджувати – які б не згорали або не замерзали взимку, щоб у них крони були широкі і вони створювали більші тіні влітку. Зараз, наскільки знаю, таких програм немає, але міністерство енергетики та захисту довкілля України направляло листа, аби області розробляли регіональні стратегії розвитку, які включали би адаптацію міст до змін клімату і відповідали на питання, як розвивати ці території.

Літо може закінчитися наступного тижня?

Якщо повернутися до літа, чи можна очікувати, що воно буде довшим, оскільки червень був дощовим?

Я не можу сказати, чи літо буде довшим, але науковці говорять, що підняття температури на 1 градус призводить до збільшення тривалості вегетаційного періоду на 10 днів, час, протягом якого рослина росте та розвивається.

У нас в середньому глобально температура піднялася на плюс один градус, кількість теплих днів зросла, але я не можу сказати, що літо буде довшим. Бо воно може закінчитися і наступного тижня, або мати не +30, як зазвичай, а триматися на рівні +20. Минулого року у нас кожних два тижні змінювалася погода, то +15, то +30. Це дуже негативно впливає на здоров’я людей, особливо тих, у кого є проблеми з артеріальним тиском, бо вони сильно реагують на такі різкі зміни та люди похилого віку.

То чого можна очікувати від змін клімату упродовж наступних років?

В Україні незабаром мають розробити національну стратегію. Спільно зі Світовим банком проведуть оцінку, як зміна клімату впливатиме на Україну в майбутньому. Сподіваємось, що вкінці цього року чи на початку наступного її опублікують. Це будуть перші такі дані.

Єдине дослідження, яке робила наша організація з науковцями, стосувалося рівня моря. Якщо глобальна температура підніметься до кінця сторіччя до +4, а за цим сценарієм зараз рухається світ, то прибережна територія Україна може піти під воду – це більше мільйона гектарів, більше 500 населених пунктів. Одеса може бути затопленою на 25%, і всі прибережні міста частково або повністю будуть затоплені.

Якщо розроблять національну стратегію з адаптації – можна буде краще розуміти, що потрібно втілювати в країні та містах, щоби належним чином адаптуватися. Але також важливо мати індивідуальні програми для кожного регіону та обирати заходи з адаптації ідивідуально.

Де в Україні найбільше потеплішало?

Центральна геофізична обсерваторія вчора, 8 липня, оприлюднила дані про те, яким є глобальне потепління в Україні. Найбільше за останнє 30-річчя потеплішало у Чернігові та Києві — на 1,6°С, а найменше — в Ужгороді — на 0,9°С. У Львові температура зросла на +1,4°С.

Щодо опадів, то їхня кількість зменшилась, а якщо враховувати збільшення випаровування через зростання температури повітря, то дефіцит зволоження України зростає, зазначають в обсерваторії.

Дані Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського за 8 липня

Всесвітня метеорологічна організація вважає потепління за 30 років близьким до 1°С. Як свідчать дані українських гідрометеорологів, темпи глобального потепління в Україні загалом швидші, ніж у світі. 

Христина Гоголь

Фото: DW, Українська правда, Апостроф

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!