Фото: Анни Чистякової

Фото: Анни Чистякової

Водіям тут не місце, або Що передбачає новий План мобільності Львова

10712 0
Прочитали за вас 94 сторінки Плану мобільності Львова і коротко перерозповідаємо, як виглядатиме пересування львів’ян по місту у майбутньому.

У лютому минулого року у Львові затвердили План сталої міської мобільності до 2030 року, а цьогоріч, 22 вересня, на позачерговому засіданні виконавчого комітету ЛМР розглянули та прийняли проєкт рішення про затвердження Плану дій з його реалізації до 2024 року. План сталої міської мобільності (ПСММ) – це «стратегічний документ, який визначає транспортну політику міста на найближчі десять років і дає відповідь на питання: як оптимізувати місто для того, аби переміщення мешканців у ньому були ефективними з точки зору часу, комфорту, вартості, сприяли здоров’ю та спричиняли якомога менший негативний вплив на довкілля». 

Розробляли План, як стверджують у міській раді, представники профільних підрозділів ЛМР, проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні» Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, а також представники громади та громадських організацій.

Хто у місті головний?

План сталої міської мобільності розставляє пріоритети так: на першому місці пішоходи. Тобто, міські середовища формуватимуть так, щоб вони обов’язково були комфортними для руху пішки. Логіка розробників – «кожен з нас, незалежно від виду пересування, який обирає, щоденно долає більші чи менші відстані пішки». Тут повинні також враховуватися інтереси маломобільних груп населення, осіб з вадами зору та усі вікові групи.

Після пішоходів пріоритет надають громадському транспорту. Автори Плану кажуть, що дослідження, яке вони провели під час розробки ПСММ (Плану сталої міської мобільності) Львова, 52% переміщень у місті відбувається громадським транспортом. Саме його міська влада планує розвивати у найближчій перспективі, бо він також є «найбільш інклюзивним і покриває усі соціально-вікові групи».

Читайте також: Місто коротких відстаней. Як розробляють План сталої мобільності для Львова

Третій у списку пріоритетів – велосипедний та легкий персональний транспорт. Аргументи тут прості: цей транспорт не займає багато місця у міському просторі і завдає мінімум шкоди довкіллю, якщо порівнювати, наприклад, з автомобілями. Як бонус, велосипеди стимулюють до активного способу життя мешканців та позитивно впливають на стан здоров’я його користувачів, довозячи їх безпосередньо до житла. Але при цьому вони не є настільки інклюзивним як-от автобус, бо користуватися ними можуть не всі. 

І, нарешті, наступними у черзі водії авто, мабуть, подумали ви, але ні. Автори Плану вважають, що «логістика і доставка» важливіша, бо забезпечує життєдіяльність міста. Тож останнє місце за пріоритетністю у Плані займають водії приватних автомобілів. Логіка авторів така: «автомобіль займає найбільшу площу на проїзній частині вулиць та перевозить найменшу кількість осіб». Вони стверджують, що в середньому одне авто перевозить 1,5 людини, у той час, як в автобусі/тролейбусі, що займає площу лише втричі більшу за розмір автомобіля, можна перевозити 100 і більше осіб. Аргументи проти авто ще й такі: «місто неспроможне забезпечити умови для пересування автомобілем усім без винятку, будівництво інфраструктури для руху автомобілів у місті потребує використання щоразу більшої частини міського простору та великих фінансових вливань, персональні авто не є доступним для усіх, водії приватних авто частіше, ніж інші учасники руху спричиняють ДТП з летальними наслідками внаслідок перевищення швидкості».

А де я маю паркуватись?

Дискримінація водіїв персональних авто є основою і цього розділу Плану. Припаркований автомобіль – останній у списку пріоритетів. На думку авторів документу, інфраструктура для стоянки авто є найменш виправданим використанням міського простору, якщо це стосується площ чи вулиць. «Міська політика у сфері паркування повинна регулювати попит на паркомісця та заохочувати до раціонального користування власним автомобілем у місті».

Що нині заважає впровадженню сталої мобільності та високій якості життя у місті?

У плані виділено сім викликів: 

Безпека руху. Першою ціллю ПСММ є наблизитись до нульової смертності внаслідок ДТП у місті. Зробити це міська влада планує застосувавши концепцію міжнародної ініціативи Vision Zero. Суть концепції – «ставитись до людських смертей, як до вимушеної ціни за можливість швидкого пересування містом на авто – неприпустимо». Втілювати цю концепцію планують завдяки підходу, де проєктування вуличної інфраструктури відбувається таким чином, щоб помилки учасників руху не могли призвести до летальних наслідків.

Читайте також: (Не)довести Львів до межі. Навіщо місту План сталої мобільності

Комфортне середовище для руху пішки. У цій сфері міська влада планує перетворити місто у дружнє до пішохода середовище завдяки рішенням, що забезпечують безбар’єрність (у тому числі рівне покриття на хідниках, унеможливлення паркування на тротуарах тощо), прямі зручні пішохідні сполучення, комфортність середовища (освітлення, тінь, озеленення, захищеність від вітру, місця для сидіння, можливість зробити покупки та випити кави).

Якісний громадський транспорт. Автори документу хочуть сформувати систему ефективного, комфортного та екологічного громадського транспорту. 

Зростання автомобілізації. Зростання кількості автомобілів розглядається у Плані як проблема, якщо немає якісної альтернативи для пересування містом. Тому міська влада планує оптимізувати рух авто у місті, особливо в його центральній частині. 

Велосипед як міський транспорт. План ставить за ціль зробити велосипед та інший легкий приватний транспорт (самокати, моноколеса тощо) привабливим транспортом для переважної кількості мешканців. 

Розвиток територій та транспортна інфраструктура. Генеральний план міста передбачає низку дороговартісних заходів щодо розбудови автомобілеорієнтованої транспортної інфраструктури. У цьому автори документа бачать проблему, адже інші типи мобільності залишаються поза увагою забудовників.

Читайте також: Необхідний урбанізм. Чому знати про містобудування у Львові не право, а обов’язок мешканців

Слабка інституційна спроможність міської ради. Автори документу, серед яких і представники міської влади, вважають важливим викликом інституційну спроможність міської ради. Тому Планом дій важливо передбачити «заходи, які забезпечать злагоджене управління мобільністю та високий рівень компетенцій працівників».

Цим текстом Tvoemisto.tv розпочинає серію матеріалів, у яких аналізуватимуться окремі розділи Плану сталої міської мобільності Львова. Повністю документ можна прочитати тут.

Роман Рак

Фото Анни Чистякової

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!