фото: Reuters

фото: Reuters

Володимир Зеленський — Президент України. Що про нього відомо

21798 0
Шоумена Володимира Зеленського підтримали в другому турі виборів понад 73% виборців, які брали участь у голосуванні.

Біографія

Володимир Олександрович Зеленський народився 25 січня 1978 року в Кривому Розі, тож він стане наймолодшим президентом України у віці 41 рік.

Здобув вищу юридичну освіту у Криворізькому економічному інституті Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. Окрім практики, за фахом не працював. Одружений, має двох дітей.

З 2010 до 2012 був генеральним продюсером телеканалу «Інтер». У 2012 році разом зі студією «Квартал-95» уклали договір з телеканалом 1+1.

Статки та бізнес

За офіційними даними НАЗК за 2017 рік, він задекларував, зокрема:

  • житловий будинок селі Іванковичі Київської області, три квартири в Києві (у тому числі спільно з братами Сергієм та Борисом Шефірами),
  • спільно з дружиною Оленою Володимир Зеленський з 2014 року орендує квартиру у Великій Британії площею 91,9 м2;
  • чотири коштовні годинники;
  • Land Rover 2016 року;
  • патенти та товарні знаки.

У декларації дружини Володимира Зеленського Олени вказано:

  • дві квартири – в Лівадії (АР Крим) та Києві, нежитлові приміщення спільно з Оленою та Ларисою Шефір, а також Сергієм Шефіром;
  • три коштовні годинники;
  • Mercedes-Benz S 500 4 MATIC 2014 року та BMW X5 2011 року.

Декларації за 2018 рік на сайті НАЗК немає.

За інформацією «Слідство. Інфо», Володимир Зеленський разом з дружиною також володіє 15-кімнатною віллою в італійському місті Форте-дей-Мармі, яку не вказав у декларації. В інтерв’ю «ВВС Україна» Олена Зеленська сказала, що не знає, чи та вілла належить їхній сім’ї.

«Я не знаю, це наша вілла чи ні, кілька разів ми там відпочивали. Спочатку ми її орендували, потім якимось чином компанія її придбала, але з того часу ми там вже не були, уже три роки ми туди не їздили», — говорить вона.

Окрім цього, Володимир Зеленський задекларував квартиру площею 299,7 м2 і два паркувальні місця у Києві. Їхнім власником є кіпрська компанія Aldorante Limited, засновником якої є Зеленський. Сам він і його дружина володіють акціями кількох компаній, розташованих на Віргінських островах та на Кіпрі, та мають частки в 11 українських компаніях. Він або його дружина є кінцевими власниками 8 компаній, розташованих в Україні, на Кіпрі, Віргінських островах, в Італії та Белізі. Доходи Володимира Зеленського за 2017 склали понад 8 млн грн.

За інформацією 24 каналу, він є актором та автором «Вечірнього кварталу», був ведучим «Бійцівського клубу», «Містера Кука», «Пісні року», «Службового романсу», учасником «Форту Буайяр», «Танців з зірками», ведучим Crimea Music Fest, «Хочу у Віагру», є суддею в «Розсміши коміка», ведучим програми «Київ Вечірній», суддею шоу «Вишка», ведучим «Ліги сміху».

Зеленський також є сценаристом, продюсером та актором низки фільмів та кіномюзиклів. Найвідоміші з них — «Свати», «Слуга народу» (1 та 2), «Кохання у великому місті» (1 та 2), «Службовий роман. Наш час», «8 перших побачень», «8 кращих побачень», «Я, ти, він, вона».

У 2010 році майже всі акції «Студії Квартал-95» викупила офшорна компанія Art Fox Studios. У Зеленського лишилась символічна одна сота відсотка. У 2018 році, за кілька днів до заяви Зеленського про участь у виборах президента, у реєстрі Міністерства юстиції змінилися кінцеві власники «Кварталу». Ними знову стали Зеленський та брати Шефіри, які заснували студію, а також довірена особа бізнесмена Ігоря Коломойського Тімур Міндіч.

У серіалі «Слуга народу» Зеленський зіграв головну роль вчителя Голобородька.

На сьогодні у Зеленського через посередників є три російські компанії, які займаються виробництвом фільмів і телевізійних програм у Росії: «Вайсберг Пікчерс», «Платинумфільм» і «Грін Філмс».

Політична кар'єра

У Володимира Зеленського немає політичного досвіду. У 2017 році юристи «Студії Квартал 95» зареєстрували політичну партію «Слуга народу». У новорічну ніч 2019 року на телеканалі 1+1 він заявив, що піде в президенти України.

Упродовж усієї президентської кампанії Володимир Зеленський не дав жодної прес-конференції. Нагадаємо, представники низки ЗМІ та медійних організацій перед другим туром публікували відкрите звернення до Володимира Зеленського із закликом вийти на прес-конференцію, оскільки до цього він спілкувався переважно відеороликами через свої Instagram та YouTube-канал.

7 квітня ЦВК оголосила офіційні результати першого туру президентських виборів, які відбулися 31 березня. За підсумками опрацювання 100% протоколів з мокрими печатками, у другий тур вийшли Володимир Зеленський (30,24%) та чинний президент Петро Порошенко (15,95%). 19 квітня на НСК «Олімпійський» пройшли дебати між ними, повну розшифровку яких можна переглянути за посиланням. 21 квітня відбувся другий тур виборів, за результатами якого понад 73% виборців підтримали Володимира Зеленського. Такої підтримки на виборах не отримував жоден із попередніх президентів України. Також Володимир Зеленський є наймолодшим президентом України. 20 травня відбулася інавгурація, відео з якої можна переглянути тут.

Згідно з опитуваннями соціологів, якби вибори до парламенту відбувались би наступної неділі, то 5-відсотковий бар’єр подолали б шість партій, і на першому місці була б партія «Слуга народу» Володимира Зеленського.

Передвиборча програма

Володимир Зеленський у передвиборчій програмі каже, що йде в президенти тільки на один термін, «щоб змінити систему заради майбутнього», обіцяє бути чесним та відданим Україні. Перший законопроект, який він планує ініціювати, — про народовладдя. Крім того, Володимир Зеленський обіцяє законопроекти про зняття недоторканності з президента, депутатів та суддів, про імпічмент, про відкликання народного депутата.

Володимир Зеленський також каже, що «ми повинні вибороти мир для України», «повернути тимчасово окуповані території і змусити агресора відшкодувати завдані збитки». Рух України до НАТО він називає запорукою безпеки України, проте ця запорука, на його думку, має отримати підтвердження через референдум. Про вступ до ЄС у передвиборчій програмі Зеленського не йдеться взагалі, проте під час дебатів на НСК «Олімпійський» він пообіцяв захищати європейський вибір українців.

Головною метою своєї діяльності він називає заможного українця, тобто економіка, яка орієнтована на потреби кожного громадянина.

«Ми запровадимо одноразову "нульову декларацію" для бізнесу. Кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати та легалізувати свої доходи. Отримані кошти підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених. Пройшовши "економічне чистилище", кожен отримає шанс у подальшому чесно вести бізнес», — йдеться у програмі.

Володимир Зеленський також обіцяє «нульову толерантність до корупції», скасування застави для підозрюваних у корупції, у засуджених же мають конфіскувати майно та заборонити обіймати державні посади довічно.

Детальніше про передвиборчу програму Президента України Володимира Зеленського читайте за посиланням.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!