Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

У світі почали використовувати нові тести на Covid-19. Що це і чи будуть вони в Україні

6067 0
Швидкий тест на антиген коштує близько 5 доларів США і показує результат приблизно за пів години.

Протягом 6 місяців ВООЗ планує поширити 120 мільйонів нових точних експрес-тестів на коронавірусну інфекцію у країнах з низьким та середнім рівнем доходів. Про це повідомив голова організації Тедрос Гебреєзус.

Ідеться про тести на антиген виробництва компаній Abbott і SD BioSensor. Їхню доступність для незаможних держав має забезпечити домовленість між Фондом Білла і Мелінди Гейтс та компаніями-виробниками.

Перевага цих тестів у тому, що вони не потребують лабораторного обладнання, визначають результат протягом 15-30 хвилин, а ціна за штуку становить близько 5 доларів.

Точного переліку країн, куди надійдуть ці тести, поки що немає.

«Ми маємо угоду. У нас є початковий бюджет. І зараз ми потребуємо повної суми для того, щоб закупити ці тести», – каже Тедрос Гебреєзус.

Читайте також: Нам бракує мишей. Як у Львові розробляють вакцину від коронавірусу

У Abbott ще 26 серпня повідомляли, що їхні портативні експрес-тести під назвою BinaxNow Covid-19 Ag Card пройшли процедуру затвердження в Управлінні продовольства і медикаментів США.

Також на сайті компанії зазначалося, що їхня чутливість становить 97,1%, а точність – 98,5%, хоча за інформацією The Guardian, ці показники відповідають оптимальним умовам, а в реальності точність може коливатись від 80% до 90%.

Крім того, Abbott розробляє безкоштовний мобільний додаток, що відображатиме результат тесту в ситуаціях, коли потрібно буде підтвердити відсутність захворювання.

Як це працює

Ще 2 вересня головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що Україні хочуть використовувати новий вид тестів для діагностики Covid-19 – швидкі тести на антиген.

За його словами, швидкі тести на антиген почали використовувати у США за рекомендацією CDC, а ВООЗ вже розробляє відповідний протокол.

«Очікуємо оновлення протоколу ВООЗ і тоді одразу внесемо зміни у наш протокол діагностики і тестування на коронавірус», – сказав Віктор Ляшко.

Зараз єдиним тестуванням для діагностики Covid-19 є ПЛР-тест.

Для тестів на антиген, за словами Віктора Ляшка, забиратимуть проби із носоглотки – як і для ПЛР-тестів, а тоді наноситимуть на тест, що реагуватиме на РНК, яку виділяє певний фермент. Він уточнив, що ІФА-тести, що використовують зараз, є іншим видом тестів – на антитіла у крові.

Для чого ці нові тести

Тест на антиген допоможе виявляти людей, пише Nature, які заразні, адже він реагує, коли в організмі висока частка вірусу – понад 10 тис. часточок на 1 мікролітр (0,001 мл). Такі тести є особливо важливими для бідних країн і країн, де інфекція швидко поширюється, аби вчасно виявляти заразних людей та відправляти їх на карантин.

Про швидкі тести на антиген заговорили ще в травні, але було багато сумнівів у їхній точності. Та дослідження показують, що здорових людей вони виявляють практично на 100%, так само досить висока чутливість, коли людина найбільш заразна. Додамо, що ПЛР-тест може виявляти як заразних, так і тих, хто вже не поширює вірус, хоча далі має симптоми захворювання.

Читайте також: Як працює та чи дієве донорство плазми крові при коронавірусі

Водночас чіткого стандарту, коли можна сказати, чи людина ще заразна чи вже ні, немає, говорить вірусологиня Маріон Купманс з медичного центру Ерасмус у Роттердамі (Нідерланди). Вона зазначає, що ВООЗ має розробити єдиний стандарт. Зараз вважається, що людина перестає бути заразною приблизно на 8-10 день після появи симптомів.

Імунолог Майкл Міна із Школи громадського здоров’я у Бостоні, США, вважає, що через те, що на початку захворювання його важко ідентифікувати одразу, серія частих експрес-тестувань протягом тижня має допомогти вирішити цю проблему. І дешеві швидкі тести тут якраз стануть у нагоді – кількість вірусу в роті і носі може значно зрости протягом усього лише кількох годин. Він каже, що два менш точні, але швидкі тести на антигени протягом тижня допоможуть краще виявляти захворювання на Covid-19, ніж більш точний ПЛР-тест раз у два тижні.

Де вже використовують тести на антиген

США закупило 150 млн тестів на антиген у компанії Abbot на 760 млн доларів. Перші 50 млн тестів мають надійти вже у жовтні. Їх використовуватимуть у школах та серед інших груп населення, які цього потребують. Тест на антиген робитимуть лише тим, у кого симптоми є не більше, аніж 12 днів. Займатимуться цим професійні медичні працівники.

В Індії швидкі тести почали використовувати ще у червні, а вже в липні кількість нових випадків захворювання на коронавірусну інфекцію тут дещо знизилась, як і кількість смертей. Можливо, охоплення тестами більшої кількості заразних людей відіграло у цьому роль, хоча це не точно, додають дослідники. Зараз в Індії дозволено використовувати три тести на антиген, точність яких становить від 51% до 84%. Хто має негативний тест на антиген, але має симптоми хвороби, тому ще роблять ПЛР-тест.

Читайте також: Вражені Covid-19 легені помітні неозброєним оком. Паталогоанатом про те, що показує розтин інфікованих

У Філіппінах з липня тести на антиген визнані альтернативою ПЛР-тестуванню – але лише протягом першого тижня захворювання.

Також ці тести використовують у деяких аеропортах Італії для людей, які прилітають із кількох середземноморських країн і з великою імовірністю можуть бути інфіковані. Негативні результати не потрібно підтверджувати ПЛР-тестом. Зараз розглядається питання, щоб застосовувати цей метод в усіх аеропортах, а також у школах та в університетах. Але в університеті Падуї, наприклад, із цим не погоджуються і наполягають на використанні більш точних тестів, адже один пропущений заразний хворий може призвести до нового спалаху Covid-19.

Домашні тести

Наразі швидкі тести на антиген мають робити спеціально навчені медичні працівники, але згодом тести планують спростити так, щоб кожен міг скористатись ними в домашніх умовах. Це має бути, кажуть вчені, чимось таким простим, як тест на вагітність. Також згодом планується, що тести можна буде робити зі зразка слини, а не зі зразків з носоглотки і рота, що теж полегшить процедуру.

«Тестування має стати частиною нашого життя: зранку ви їсте ваші пластівці, п’єте вітаміни і швидко перевіряєте свій статус (захворюваності – ред.)», – каже Мартін Берк, хімік університету Іллінойсу і співрозробник нових тестів.

Але поки що такі «домашні» тести не затверджують відповідні організації і немає точної картини їх використання в побутових умовах.

Читайте також: Карантин більше не потрібен? До чого насправді закликала ВООЗ

Науковці говорять про можливі ризики такого спрощення тестування. Наприклад, вони побоюються, що люди, які виявлять у себе захворювання за допомогою експрес-тесту удома, можуть не дотримуватись медичного протоколу та продовжуватимуть контакти з іншими. Також вони можуть давати тест-систему комусь іншому, хто немає симптомів, аби уникнути карантину.

Окрім того, є ризик, що у випадку масштабного розповсюдження швидких тестів люди відчують оманливу безпеку, забуваючи, що точність цих тестів не є такою, як у ПЛР-аналізів.

Ще одна проблема – чи вистачить на всіх швидких тестів, адже зараз вони доступні далеко не всім через обмежені потужності виробництва.

Олександра Бодняк

Віталій Голіч

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!