Фото: Главком

Фото: Главком

Вражені Covid-19 легені помітні неозброєним оком. Патологоанатом про те, що показує розтин інфікованих

56833 0
Від чого помирають інфіковані коронавірусом, як ця інфекція впливає на внутрішні органи хворого та скільки життів можуть забрати її ускладнення, Tvoemisto.tv дізналось у Львівському обласному патологоанатомічному бюро.

В обласне патологоанатомічне бюро привозять померлих у 1-й і 8-й міських лікарнях Львова, в обласній інфекційній лікарні та у госпіталі ветеранів війни у Винниках.

За час пандемії тут провели близько 60 розтинів померлих унаслідок коронавірусної інфекції – діагноз був підтверджений лабораторно. Хоча, говорить патологоанатом Юрій Бісярін, надійність ПЛР-реакції – від 63 до 70%, тож про кількість померлих унаслідок коронавірусу тут говорять із певною імовірністю.

В яких умовах працюють патологоанатоми

Лікар-патологоанатом Дмитро Бондарєв зараз у відпустці, але все рівно приходить в бюро, тому що роботи багато. Окрім бюро, він працює у госпіталі ветеранів війни у Винниках. Оскільки працює на дві ставки, то робочий день триває з 9:00 до 19:00. У травні, розповідає Дмитро Бондарєв, він провів 28 розтинів померлих у Винниках, половина з них мали підтверджений діагноз Covid-19. Ще 5-6 розтинів він провів в обласному патологоанатомічному бюро.

Дмитро Бондарєв каже, що бачив нашумілі у травні фото АР про роботу патологоанатомів у Чернівцях. У Львові, за його словами, лікарі працюють в належних умовах і повністю забезпечені захистом. Хоча не думає, що він має бути аж таким.

Читайте також: «Нам 12 годин шукали місце у лікарні». Історія пацієнта з підозрою на коронавірус

«Я вважаю, що неможливо від покійника заразитись коронавірусом, але оскільки є такі правила, спущені до нас документи, то ми маємо їх дотримуватись», – каже лікар.

Його старший колега Юрій Бісярін говорить, що коронавірус – звичайна інфекція, що потребує певних заходів безпеки під час роботи патологоанатома, але заразитись від померлого – неможливо. Тому, додає він, паніка, що виникає подекуди у селах, коли ховають померлих від коронавірусу, безпідставна.

«Віруси – просто складні молекули, вони не живі, з нашої, людської, точки зору. Наші клітини, коли у них потрапляють ці молекули, починають їх розмножувати. Коли молекул стає багато, вони виходять, руйнуючи клітину. У вірусів немає жодних моторчиків, вони не літають, не повзають», – пояснює простою мовою Юрій Бісярін.

Коли людина дихає, пчихає, розмовляє, продовжує патологоанатом, то віруси, що утворились в дихальних шляхах, потрапляють у повітря, інша людина вдихає цей аерозоль і віруси потрапляють вже у її дихальні шляхи. Так відбувається інфікування.

«Померлі люди не дихають, не пчихають і не розмовляють, тому інфікуватися від них украй важко. Але, тим не менше, потрібні певні методи захисту. Ми їх маємо і їх використовуємо», – каже Юрій Бісярін.

Також Юрій Бісярін ставить під сумнів контактне зараження, адже віруси, говорить він, неспроможні подолати бар’єр шкіри.

«У тілах померлих віруси деактивуються, думаю, протягом доби. Тому інфікуватись від померлих украй важко», – додає він.

Дмитро Бондарєв розповідає, що розтин одного померлого з коронавірусною інфекцією або підозрою на неї, триває близько 1,5 годин, але може і довше – це залежить від комплекції людини. За день може бути і 3-4 розтини. Велику частку робочого займає захисне екіпірування.

Читайте також: «Серпень – це запізно». Які проблеми виникли у лікуванні раку на карантині

«Перед тим, як привезти нам тіла, їх дезінфікують, доставляють в спеціальних мішках. Ми розтинаємо, потім тіло знезаражуємо і знову кладемо в спеціальний мішок і віддаємо родичам. З родичами, звичайно, важко, але правила є правила. Після розтину ми обробляємо приміщення хлоровмісними засобами, а себе – спиртовмісними засобами, пошарово знімаємо захист – дві пари рукавиць, халат, фартух тощо», – описує Дмитро Бондарєв свою роботу.

Як вірус впливає на організм людини

Коронавірусна інфекція, розповідає патологоанатом, вражає легені – зміни помітно неозброєним оком.

«Легеня велика і щільна, такого, я би сказав, кольору гнилої малини, з ділянками сіро-рожевого кольору. Коли її розрізаєш, це як… Важко знайти коректне порівняння. Вона дуже щільна і з неї стікає велика кількість пінистої рожевої рідини», – каже Дмитро Бондарєв.

Якщо є підозра на коронавірусну хворобу і немає прижиттєвого ПЛР-аналізу, то лікар-патологоанатом обов’язково відбирає тканину легень, трахеї і бронхів на вірусологічне дослідження у лабораторний центр. Так само роблять, коли підозра виникає вже під час розтину. Також роблять рутинне гістологічне дослідження під мікроскопом, за потреби – біохімічний аналіз.

Трохи науки

Юрій Бісярін пояснює, що таке пневмонія, яка виникає у важких хворих на Covid-19.

«Пневмонія – це більш побутове визначення. Насправді віруси викликають дифузне молекулярне пошкодження – респіраторний дистрес-синдром: легені збільшені у розмірах, ущільнені, малоповітряні, надто ґідратовані. При коронавірусній інфекції виникає надмірна відповідь – медіаторний шторм, тобто виділяється завелика кількість цитокінів – це такі захисні молекули. І вони пошкоджують ендотеліальні клітини судин, що у деяких випадках призводить до тромбоутворення в легеневих артеріях», – розповідає медик. (Ендотелій – внутрішній шар клітин, що вистилає кровоносні судини – ред.)

Читайте також: «У нас дефіцит всіх груп крові». Як працює центр служби крові у Львові під час карантину

У соцмережах почали поширювати інформацію про те, що при коронавірусі допомагають препарати, які розріджують кров. Утім, говорить Юрій Бісярін, це не так, адже зміни відбуваються не в крові, а у клітинах судин.

Пацієнтка померла через два місяці після одужання

Практично усі померлі унаслідок коронавірусної інфекції мали супутні захворювання, найчастіше – серцево-судинні проблеми та цукровий діабет.

Супутні захворювання, говорить Юрій Бісярін, призводять до того, що людина хворіє на Covid-19 у важчій формі.

«Тобто вони вмирають від важкої форми коронавірусної інфекції. Людина з цукровим діабетом, яка, наприклад, має інфаркт міокарда, переноситиме його важче, ніж людина без діабету, і матиме набагато вищий ризик смерті», – пояснює медик.

Юрій Бісярін додає, що будь-яка хвороба має свої прояви і ускладнення. Так само і коронавірусна інфекція.

«Є виразкова хвороба шлунку. Її прояв – хронічні виразки шлунку. Від виразки померти не можна. Але виразка може призвести до кровотечі, що викличе анемію, яка стане причиною смерті – це ускладнення. При коронавірусі розвивається дифузне альвеолярне пошкодження легень – це прояв хвороби. Якщо приєднується вторинна інфекція і виникає гнійна пневмонія – це буде ускладнення», – пояснює він.

Окрім того, при важкій формі коронавірусної хвороби до ускладнень у вигляді пневмосклерозу може призвести інтенсивне лікування.

«Днями я дивився мікроскопічні препарати жінки, яка померла через два місяці після інфікування. Її інтенсивно лікували і від коронавірусу вилікували, його зараз немає. Але легені під час хвороби були настільки змінені, що до нормальної функції дихання і кровообігу не повернулись. Вона померла від пневмосклерозу», – говорить медик.

Також він наводить у приклад і США, де деякі люди, яких вилікували від коронавірусу за допомогою апаратів штучної вентиляції легень, згодом почали помирати від ниркової недостатності.

«Це типове ускладнення. Епітелій ниркових канальців уражався не вірусами, а медіаторами – цитокінами, які під час хвороби виділялись», – каже Юрій Бісярін.

Він додає, що у гострій фазі коронавірусної хвороби від дифузного пошкодження альвеол легень вмирає таки багато людей – не всі доживають до ускладнень. Зрештою, так само буває і при грипі.

Смертність

Юрій Бісярін каже, що по світу смертність від коронавірусу становить близько 3%. Утім, порівняти її з чимось важко.

«Є багато типів грипу, кожен має свою летальність, тому незрозуміло, з чим і що порівняти», – говорить він.

Та, коли понад 10 років тому у Львівській області була епідемія «свинячого» грипу, за місяць у патологоанатомічному бюро та по області провели 115 розтинів померлих від нього. Зараз же – близько 70 по області за три місяці.

«У 21-му столітті це вже третя епідемія коронавірусу – були SARS і MERS. Раніше коронавіруси вражали лише тварин, а тепер змінились і вражають і тварин, і людей. SARS і MERS відрізнялись від сьогоднішнього коронавірусу більшою летальністю – вона становила понад 20%. Але нинішній більш стійкий у зовнішньому середовищі – це погано. Тому перші дві епідемії були обмежені арабськими та азійськими країнами, а третя досить швидко стала пандемією», – говорить Юрій Бісярін.

Читайте також: Чи є місця для хворих на коронавірус у лікарнях Львова

Медик вважає, що перші дві епідемії закінчились, коли змінились люди – коли перехворіло багато з них, то з’явився імунітет. Так має бути і з сьогоднішнім коронавірусом. Окрім того, варто сподіватись на винайдення вакцини від коронавірусу, що ще більше пригальмує його розповсюдження.

«Раніше чи пізніше ця епідемія закінчиться. Частина людей загине, частина – буде мати важкі ускладнення, через які вони будуть вмирати через місяці і роки після перенесеного захворювання, але більшість – одужає», – підсумовує Юрій Бісярін.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто»  це медіа, якому справді можна довіряти.

Якщо Вам подобається те, що ми робимо  долучайтеся до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!

Що отримають члени спільноти Tvoemisto.tv:

  • ексклюзивні e-mail розсилки
  • доступ на спеціальні закриті події для Спільноти
  • можливість голосувати за теми матеріалів та публічних дискусій, які планує редакція
  • можливість стати експертом «Твого Міста»
  • ексклюзивне друковане видання з доставкою додому/в офіс (щодвамісяці)
  • у майбутньому – знижки у мережі партнерів «Твого Міста».

 

Підтримати Tvoemisto.tv можна за посиланням. 

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!