Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Ті, які повертають до життя. Перемоги львівських лікарів

2375 0
4 жовтня в Україні святкують Міжнародний день лікаря. У кожній лікарні Львова є люди, які щодня дарують надію, повертають здоров'я і витягують буквально з того світу. Тvoemisto.tv зібрало історії успішних лікувань пацієнтів, яким не лише врятували життя, а які є унікальними в своїй історії.

Перші пересадили легені та серце дитині

За рік у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги відбулось кілька знакових і важливих операцій. Серед найбільших досягнень у лікарні називають пересадки легень та серця дитині, які провели у вересні цього року.

Донором став 54-річний чоловік, який помер від геморагічного інсульту. Його стан був несумісний з життям. Сім’я донора – дружина та двоє дітей дали згоду на забір органів. Один донор врятував 5 життів.

Перші в Україні легені пересадили 56-річному львів’янину Віктору. Чоловік хворів на бульозну емфізему легенів більше 10 років, три з яких він практично не виходив з дому – був кисневозалежний. Без пересадки – не прожив би й кількох місяців.

Серце пересадили 13-річному юнаку Максиму з Волині, в якого в липні місяці раптово стався інсульт. Трансплантацію серця провела команда Бориса Тодурова з Інституту серця спільно з нашим дитячим кардіохірургом Віталієм Петровим.

Крім печінки, яку пересадили 37-річній львів’янці Марії із цирозом, також трансплантували нирки. Їх отримали 40-річний Юрій родом з Донеччини та 45-річний Віталій з Тернопільщини.

А ще медики вилучили рогівку ока, яку також трансплантували. Нову рогівку отримав 69-річний Ігор з Івано-Франківська. Раніше йому прооперували катаракту, але три місяці тому в нього проявилася бульозна кіротопатія, тобто рогівка почала мутніти і чоловік уже не міг бачити на одне око.

Як повідомили в лікарні, до пересадки легень у лікарні швидкої допомоги готувались півтора роки.

«Це новий рівень розвитку медицини і одна з найскладніших операцій. Операція тривала близько 12 годин», – прокоментували у лікарні.

Також у лікарні швидкої допомоги цього року з'явився робот-хірург Da Vinci. Його застосовують при видаленні пухлин нирок, передміхурової залози, злоякісних новоутворень товстої та прямої кишки, а також у генекології та кардіохірургії.

Як зазначають у лікарні, Da Vinci – мрія кожного хірурга, адже за його допомогою можна надточно видаляти найдрібніші пухлини. За час, відколи Da Vinci в лікарні, зробили близько 7 операцій. Наприклад, 14-річній дівчинці видалили 10-ти сантиметрову кисту селезінки, а також виконали гінекологічну операцію – роботичну цистектомію у молодої дівчини з непліддям

Прийняли першого хворого на Covid-19

Унікальність львівської інфекційної лікарні, за словами генерального директора Сергія Федоренка, полягає у тому, що лікарня перша з-поміж інших установ прийняла першого хворого із коронавірусом. Першого такого пацієнта лікарня прийняла у березні 2020 року, коли ще не було ні існуючих протоколів лікування, ні методик, ні клінічних настанов.

У квітні в лікарні перебував хворий, який майже 60 днів перебував на апараті штучної вентиляції легень. Хоч чоловік поступив у критичному стані, проте його успішно вилікували і він щасливо пішов додому.

«Це справді унікальний випадок. За статистикою, більшість людей, які знаходяться на апаратах ШВЛ, мають не дуже хорошу перспективу одужання. Також у них можуть виникати проблеми зі здоров’ям, яких до того не було. У цьому випадку було все навпаки», – каже він.

А приблизно рік тому вдалося врятувати молоду жінку, яка після кількаденного самолікування, поступила у критичному стані. Жінка мала ураження легень до 75%. За її життя та здоров’я лікарі боролися понад 2,5 місяці і вона таки отримала шанс на одужання.

Надія на порятунок завжди є

У 8-й міській клінічній лікарні цього року врятували 26-річну Ірину Петрик, яку в липні вразило струмом на цистерні вантажного потяга і вона отримала 70% опіків тіла. Дівчині не давали жодних гарантій одужання, але вона вижила та її стан істотно покращився. Ірині провели кілька операцій із висічення змертвілих тканин. Найбільше в Ірини були обпечені тулуб, верхні і нижні кінцівки. Її стан був важкий, вона потребувала донорської крові. Згодом, через проблеми із легенями, лікарі були змушені перевести її на штучну вентиляцію легень. Зараз дівчину уже виписали додому.

Читайте також: У Львові жінку ударило струмом, вона була на цистерні вантажного потяга

А ось кілька років тому хірурги лікарні врятували та успішно вилікували тих, в кого шанс на життя був мінімальний. Один з них – чоловік, який з висоти 9 поверху впав у шахту ліфта. Також вдалося врятувати чоловіка, якого неподалік Львова на великій швидкості збила машина. Попри численні переломи, за яких виживають одиниці, людей таки вдалося врятувати. За словами медичного директора з хірургічних питань 8-ї міської лікарні Юрія Сенюка, зараз вони повернулись до нормального і активного життя.

Стимулятор для Давидка

У Львівській дитячій лікарні ОХМАТДИТ надають медичну допомогу дітям із коронавірусом. Часто, як із випадком з трирічною дівчинкою з Миколаївщини, новонародженою, 5-тирічною чи 17-тирічною, доводиться підключати їх до апаратів ШВЛ.

Проте успішною є історія маленького Давидка з двобічним паралічем діафрагми. Він народився передчасно і майже увесь час перебував у реанімації Львівської обласної лікарні Охматдит. Спочатку усім Львовом йому збирали гроші на апарат ШВЛ (425 тис грн), а згодом кошти були потрібні на стимулятор нерва діфрагми за 50 тис. доларів. Стимулятор таки придбали у США, а львівські хірурги його імплантували. Відтоді Давидко може самостійно дихати.

Історія дружини священника

У Львівській обласній клінічній лікарні за цей рік було чимало успішних порятунків життя та операцій.

За сім’єю львівського священника Петра Терлецького спостерігали чи не усі. Його маленька донька Даринка Терлецька з’явилася на світ передчасно – на 7 місяці вагітності. Через Covid-19 в у дружини священника Катерини Терлецької було ураження легень на понад 90%. Жінці провели кесаревий розтин. Донька Даринка народилася з вагою 1 230 грам. Її відразу реанімобілем перевели в реанімацію львівської обласної лікарні. Медики почали боротися за життя матері та немовляти.

Великим успіхом в лікарні вважають відкриття гібридної ендоскопічної операційної. За словами звідувача ендоскопічного відділення ЛОКЛ Назара Були, саме в такій операційній можна виконувати ендоскопічні хірургічні втручання – стентування при пухлинах підшлункової залози, стентування і дренажі при печінкових і позапечінкових жовчневих шляхів, при раку підшлункової залози, панкреатитів. А також – стентування ділянок стравоходу, 12-типалої кишки.

Надскладні операції виконуються без розрізу, за допомогою гнучкого ендоскопа.

Як зазначив головний експерт з ендоскопії департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ярослав Савицький, мати таку операційну дуже цінно для Львова, області, країни. Травматизація тіла людини не велика, реабілітація – швидка.

Також в обласній лікарні надали допомогу вагітній Катерині Демчиній, в якої ковід уразив 75% легень. Жінку терміново прокесерили на 32 тижні вагітності. Дитину забрали в дитячу лікарню на Орлика, а її в реанімацію.

За словами завідувача анестезіолого-реанімаційного відділення ЛОКЛ Олега Півня, в анестезіолого-реанімаційному відділенні №1 жінка провела 17 складних та виснажливих днів і ночей у протистоянні важкій патології і боротьбі за життя. Їй довелось пройти непростий шлях до одужання: понад два тижні на малоінвазивній ШВЛ та ще сім днів на кисневій терапії.

Успішні реанімації

Чи не щодня успішні реанімації доводиться виконувати лікарям Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Лікар медицини невідкладних станів, анестезіолог Ігор Марчук з останніх випадків пригадує кілька випадків, які може назвати успішними. Серед них – порятунок жінки, яка мало не подавилась шматком м’яса.

Допомога чоловікові, в якого двічі зупинялося серце і якому двічі вдавалося його «запустити». При чому, що перший і другий рази реанімовувати доволилося по 25 хвилин.

«Що відчуваю після цього? Сплеск емоцій і велику допомогу Бога. Вже згодом приходить усвідомлення, що ти врятував життя, що все зробив добре, професійно і чітко. Разом з кожним пацієнтом переживаємо, коли щось стається і радіємо, коли рятуємо», – каже Ігор Марчук.

А ось лікар-інтерн невідкладних медичних станів Роман Барнич врятував чоловіка, який у трамваї втратив свідомість. На момент приїзду, студенти 6 курсу медуніверситету вже надали першу домедичну допомогу, що, цілком ймовірно, й врятувало життя чоловіку.

«Правильна і вчасна домедична допомога с правді рятує. Існує правило 5 хвилин. Якщо її не надати, мозок починає відмирати і таку людину набагато важко зреанімувати. У цьому випадку було все злагоджено. Близько 16 хвилин тривали реанімаційні дії і людину стабілізували», – додав лікар.

За його словами, у цьому випадку спрацював ланцюжок, що рятує життя: пасажири, які не розгубилися та почали надавати допомогу, водії, що поступилися «швидкій» дорогою, лікарі центральної диспетчерської, які ведуть пацієнта й забезпечують його швидкий прийом медиками лікувального закладу.

«Не забуваймо, що найшвидше допомогу може надати той, хто поруч. Тому так важливо, аби якомога більше людей пройшли відповідні курси. Медична грамотність – це те, чого слід навчати зі школи. І нехай ці знання ніколи не знадобляться, але якщо раптом станете очевидцями ситуації, як наша, ви знатимете, як діяти. Пам’ятайте: чим швидше розпочнеться серцево-легенева реанімація, тим більше шансів у постраждалого на порятунок життя», – додав Роман Барнич.

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!