Встигнути за дві години і три місяці. Як покарати нетверезих водіїв

4879 0
Додаткові заклади для проведення медоглядів водіїв, підвищення кваліфікації патрульних та лікарів, зміни до законодавства – як ще запобігти уникненню відповідальності водіями, що сідають за кермо напідпитку.

Під час дискусії «130-а п’яна справа. Як впровадити реальну відповідальність за кермування в стані алкогольного сп’яніння», організованої платформою «Твоє місто Львів» та соціальноїю ініціативою УГКЦ «Хтось не зробить»  в межах кампанії «Безпечні дороги», учасники обговорювали, чому нетверезих водіїв буває складно притягнути до відповідальності, хто у цьому винен та як змінити законодавство, щоб водії не уникали покарання.

Освідчити не можна відпустити

«Вночі зараз провести огляд на стан наркотичного сп’яніння практично неможливо. Раніше такий заклад був – на Науковій, 49, і там аналізи робили швидко», – розповідає старший інспектор відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Львівській області Микола Ільчук.

Кабінет оглядів на стан алкогольного та наркотичного сп’янінння на Науковій закрили ще у січні минулого року через скандал зі сфальсифікованими результатами аналізів голови Жовківської РДА Надії Щур. Раніше саме там проводилися всі освідчення водіїв у місті. Тепер, якщо затриманий у Львові відмовляється проходити експертизу на місці, його відвозять або до 8-ї клінічної лікарні, або до лікарні швидкої допомоги. Проте, як стверджують в управлінні охорони здоров’я ЛМР, без підпису нарколога такі огляди не мають доказової бази в судах.

«Повинен працювати спеціалізований заклад – кабінет, лабораторія для проведення огляду на стан наркотичного сп’яніння, у штаті якого є лікарі-наркологи», – говорить заступниця начальника управління охорони здоров’я Наталія Літвінська.

Читайте також: Покарати водіїв? Як зробити дороги у Львові безпечними

За словами заступниці начальника відділу координації роботи закладів охорони здоров’я ЛМР Інни Щербини, 8-ма лікарня та лікарня швидкої допомоги – медзаклади, які надають невідкладну допомогу, і тому тут лікарі й так занадто завантажені, щоб проводити огляди на стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Натомість Мирослава Кабанчик, головна лікарка «Львівського обласного медичного центру превенції та терапії узалежнень», на базі якого раніше працювала така лабораторія, вважає, що відновлювати її роботу недоцільно: «За інструкцією, затвердженою спільним наказом МОЗ та МВС, огляд треба проводити у найближчому закладі охорони здоров’я. Крім того, у наказі не йдеться про лікаря-нарколога. У районах області немає лікарів-наркологів, але там проводять огляди на стан наркотичного сп’яніння».

На думку ж судді-спікера Личаківського районного суду Сергія Гирича, таких закладів, навпаки, має бути більше, оскільки інструкцією визначено, що медичний огляд на стан сп’яніння необхідно провести не пізніше, ніж за дві години з моменту виявлення підстав для його проведення.

«Мають бути заклади, які готові провести освідчення протягом двох годин, інакше адвокати потім успішно оскаржать факт проведення огляду», – говорить він.

Перепони в суді

Суддя Апеляційного суду Львівської області Ігор Стельмах розповідає, що багато справ закривають через порушення процедури проведення оглядів на стан сп’яніння. За його словами, водії часто умисно затягують цей процес, щоб закінчилися задекларовані для освідчення дві години. Проте, співробітник поліції, на його думку, повинен твердо пояснити, що водій зобов’язаний пройти огляд: «Відмову від проходження огляду тоді буде легше довести у суді», пояснює він.

Читайте також: Водії плутають демократію з анархією. Як зробити дороги Львова безпечними

Адвокат Олег Мицик зводить усі проблеми з притягненням нетверезих водіїв до відповідальності у судах до чотирьох речей:

  • поліцейські не завжди роз’яснюють всю процедуру порушникам або ж цей процес є неналежно зафіксований на камеру;
  • відеозапис і сертифікати на драгери мають бути відправлені до суду відразу разом з усіма матеріалами, що не завжди відбувається;
  • матеріали на водіїв треба скеровувати до суду за місцем реального проживання водія, який не завжди збігається з місцем прописки;
  • лікарі, особливо у районах області, часто не проходять необхідного навчання для складення актів та висновків про результати огляду.

Крім того, у патрульній поліції, як вважає адвокат, женуться за показниками: складають по кілька протоколів за різними статтями на одного порушника та скеровують їх до різних судів. Через це суддям складно з’ясувати обставини, за яких були вчинені усі порушення.

Що робити?

Пропонуючи зміни, які допоможуть притягувати нетверезих водіїв до відповідальності, експерти апелюють до європейського досвіду. Зокрема, Мирослава Кабанчик вважає, що в Україні слід взагалі відмовитися від проведення оглядів на стан сп’яніння у закладах охорони здоров’я. На думку ж Сергія Гирича, справи про керування в нетверезому стані слід розглядати за стандартами кримінального судочинства: «У Європі такі справи є кримінальними. І нам теж потрібна кримінальна відповідальність, особливо за повторне порушення».

За його словами, змін потребує і Кодекс України про адміністративні правопорушення. Згідно з ним, у суддів є три місяці, щоб притягнути нетверезого водія до відповідальності. Сергій Гирич вважає доцільним збільшення цього терміну до шести чи дев’яти місяців. Тим часом Ігор Стельмах запропонував надати поліції повноваження самостійно накладати стягнення у «нетверезих» справах. У цьому випадку суди мали б розглядати лише ті матеріали, де водії не погоджуються з рішеннями поліції.

«Патрульна поліція не є стороною у таких справах, вона просто складає матеріали та скеровує їх до суду. – зауважує у свою чергу експерт ГО «Українська сила» Юрій Прус. – Судді викликають поліцейських як свідків. Насправді ж вони – зацікавлені особи. Треба дозволити патрульній поліції оскаржувати постанови і бути присутніми у справах».

На думку Олега Мицика, поліція має самостійно лобіювати зміни в законодавстві, наприклад, збільшення терміну для притягнення до відповідальності. Він вважає також доцільним підвищити штрафи, передбачені статтею 286 Кримінального кодексу – за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами: «Треба прирівняти їх до рівня штрафів, передбачених у статті 130 –  за керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції».

Крім того, Олег Мицик пропонує виключити можливість звільнення нетверезих водіїв від відповідальності через застосування до них «заходів громадського впливу» трудовим колективом чи громадською організацією, а також через «малозначність правопорушення».

Читайте також: Як отримати права просто і без хабарів. Покрокова інструкція

Поліції варто також активніше працювати з водіями, які були позбавлені права керування судом і були знову затримані за кермом у стані сп’яніння, говорить адвокат: «На пияків, які керують авто без посвідчень водіїв, не складають матеріалів, не відкривають кримінальні провадження». На його думку, таких водіїв треба притягувати до кримінальної відповідальності за умисне невиконання рішень суду.

Нагадаємо, що в місті триває кампанія «Безпечні дороги», спрямована на покращення ситуації з безпекою руху #безпечні дороги – соціально-інформаційний проект медіа-хабу «Твоє Місто» за участі соціальної ініціативи УГКЦ «Хтось не зробить» та Патрульної поліції Львівщини, спрямований на покращення ситуації з безпекою руху в місті Львові.

Заходи, що реалізовуються в межах проекту – серія публічних дискусій про виклики та проблеми в дотриманні правил дорожнього руху, просвітницька кампанія в медіа, соціологічні дослідження, покращення інфраструктури міста, популяризація світловідбивних елементів, навчання школярів основам безпеки руху в школах Львова; тренінги та семінари з батьками учнів; соціальна візуальна реклама та пам’ятки, співпраця з храмами міста, інше.

Партнери кампанії –  група автомобільних компаній AriaGroup (офіційний дилер BMW, Volkswagen, Nissan, Honda, Seat), мережа магазинів Вухо.комLvivInternationalRotaryClub, радіо Львівська Хвиля.

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!