Вийти з зони комфорту. Як навчає дітей і працює з батьками завідувачка садка у Львові

6323 0
Галина Тузяк пройшла шлях від практикантки до директорки львівського садочку №135, який носить ім’я Святого Миколая. Вона працює в закладі майже 20 років. Водночас встигає їздити у волонтерські табори за кордон з дітьми, які втратили батьків в АТО, організовувати благодійні вечірки в садочку та займатися його розвитком. Tvoemisto.tv у межах проєкту «Я вірю в цю країну» розпитало у Галини Тузяк, де вона бере ідеї та натхнення до роботи, за якою програмою працює в садку з дітьми та чому важливо бути партнерами з батьками своїх підопічних.

«Вихователям треба бути гнучкими»

Галина Тузяк прийшла в садок на педагогічну практику у 1999 році і залишилася. На той час працювати вихователем без диплома не можна було, то ж вона була нянею. І вже після вручення диплому стала вихователькою під керівництвом Лесі Пасічник, яка вклала в садок душу.

«Старт новій програмі у садочку дала Оксана Кочерган. Вона привела сюди команду, яка творила спільноту і нову методику. Педагог та почесний консул Канади у Львові Оксана Винницька-Юсипович проводила курси «Лицем до дитини» і весь колектив їх відвідував», - розповідає вона.

Закладу 20 років і весь час тут працюють за програмою «Лицем до дитини». Галина Тузяк каже, що якраз Нова українська школа наздоганяє їхню програму. Суть методики в індивідуальному підході до кожного. У садку щотижня обирають нову тему. Але якщо теми ширші, як-от «професії», або дуже подобаються дітям, то можуть продовжити їх на два тижні чи навіть на місяць. Ще одна особливість методики – тут дітей вчать читати від тексту до букви, а не навпаки, як більшість звикла.

У середніх та старших групах питають у дітей, про що би вони хотіли поговорити. Іноді вихователям здається, що дитячі теми не підходять, – зізнається завідувачка. Приміром, одного разу діти запропонували поговорити про фарби. Спочатку вихователі подумали, що говорити не буде про що, однак, коли вже почали роздумувати над ідеями, то їх виявилось аж надто багато для одного тижня.

«Ще пригадую, як діти назвали тему «Гори», і ми не знали, про що з ними говорити, оскільки це серйозна тема. У результаті вирішили зробити такий собі похід з наплічниками, спальними мішками. Хоча нашою горою був схил в Парку культури, але діти вважали, що це направду висока гора. Водночас у поході вони контролювали один одного, слідкували, щоби всі йшли нога в ногу. Коли зійшли на «гору», то влаштували пікнік: мали термоси з чаєм, трохи їжі – усе як під час справжнього сходження на гору», – додає директорка.

Вихователям треба бути дуже гнучкими, продовжує Галина Тузяк, щоби враховувати думку молодших. Вони нібито нефахівці, але говорять те, що їх цікавить.

«Дошка оголошень вже не працює»

У садку вже давно також комунікують за допомогою соцмереж. Наприклад у Фейсбуці кожна група має спільноту з батьками і вихователями, але не для того, щоби просто листуватися, а щоби підтримувати контакт.

«Як на мене, в сучасному світі дошка оголошень вже мало працює, вона в нас є, але на неї мало хто подивиться. Батькам зручніше через Фейсбук отримувати інформацію. Там є фото, прохання, теми, також там пропонують свої ідеї батьки, діляться досвідом. Батьки вже звикли підкидати свої ідеї. І якби вони не підтримували нас як морально, так і матеріально, то би було складно. Можна, звісно, дуже старатися вихователеві, але тоді він надто виснажиться», – зазначає вона.

«Спочатку мають бути готові дорослі»

Наприклад нещодавно була така ініціатива благодійного фонду «Місія Святого Миколая». На їхній сторінці опублікували інформацію про всеукраїнську благодійну акцію на підтримку відкриття Сімейних Кімнат Рональда МакДональда в Україні.

Фундація Дім Рональда МакДональда допомагає батькам бути поруч зі своїми хворими дітьми під час проходження лікування. Кімнати відкривають у державних лікарнях і облаштовують усім необхідним для задоволення побутових потреб родин. Батьки дітей, які перебувають на лікуванні, можуть відпочити у комфортних умовах, а діти – відволіктися від процедур, провести час разом з близькими та відчути їхню підтримку.

Для участі в акції потрібно було одягнути піжаму, зробити фото та опублікувати його у соціальних мережах з гештегом #ДеньПіжам. Окрім цього, зробити внесок на будь-яку суму для створення ще однієї сімейної кімнати в Україні.

«Спочатку треба було підготувати дорослих, зокрема працівників, бо з батьками легше – від них просять лише вдягнути дітей в піжами. Але коли треба старшим прикласти зусиль, то стає складніше. Однак ми намагаємося виконувати ті ж вимоги, які ставимо перед дітьми. Тоді до них в голову навіть не прийде думка: чи зможуть вони це робити, чи ні. Урешті до акції долучилися всі, навіть охоронець, якому 70 років, радо погодився і приніс піжаму. Звичайно, на вулиці було надто холодно, аби бути в піжамі, але в обід під час благодійної «вечірки» він перевдягнувся», – каже пані Галина.

Завідувачка вирішила зробити акцент не на коштах. Батьків попросили дати діткам символічну суму у 10 чи 20 грн та пояснили, для чого. Потім це розповіли й дітям. Хто хотів долучитися до акції, той піднімав руку. Вони вже знали, на що підуть ті кошти.

«Ми намагалися пояснити, що добру справу можна робити не лише з сумних виразом обличчя, а й з задоволенням, зробивши собі свято і настрій», – додає вона.

«Між батьками важливий контакт»

Раніше у садку Святого Миколая організували так званий дівич-вечір для мам та працівниць закладу. А в лютому наступного року планують зробити таке для батьків. За словами директорки, під час цього обов’язково говоритимуть про роль батька в сім’ї.

«Виховання має зачіпати батьків, тому з ними теж треба спілкуватися і доносити важливі речі. Важливо, щоби батьки мали контакт один з одним, перезнайомилися. Навесні, до речі, хочу зробити подію для сімейного відпочинку. Коли є така невимушена атмосфера, то діти по-іншому спілкуються між собою. Так простіше проговорювати плани, вирішувати труднощі тощо», – наголошує Галина Тузяк.

Не лише любити, а й допомагати

Головна відмінність цього садка від інших в тому, що тут творять спільноту. Цього року закладу дошкільної освіти виповнюється 20 років і з цієї нагоди в Ураїнському католицькому університеті буде благодійний вечір. 

Батьки часто зізнаються в тому, що дуже люблять садок і хочуть якось допомогти йому, – розповідає директорка. Заклад доволі старий, але тут вже вдалося відремонтувати дах, санвузли, завдяки участі у Громадському бюджеті міста оновили один із дитячих майданчиків. На ще один, верхній дитмайданчик гроші збиратимуть на цій благодійній вечірці. За словами завідувачки, він складніший, його треба робити в два етапи, бо поверхня похила.

"Якщо є люди, які люблять садок, є спільноста, яка хоче допомогти, то маємо співпрацювати. 25 грудня у нас буде зустріч з тими, хто відвідував садок або водив сюди своїх дітей. Багатьох випускників я маю в друзях у Фейсбуку. Багато з них за кордоном, але обіцяли приїхати», – каже Галина Тузяк.

Дуже надихають діти

Ідей завжди багато, але коли в садку був брак кадрів, то не було кому їх втілювати в життя. Пані Галина зізнається, що багато пропозицій мають самі батьки, а, крім цього, надихають діти.

«Часом здається, що вони говорять про щось нереальне, але насправді ті ідей виходять найкращими. Так, заходи виснажують вихователів, бо цьому передує тривалий процес підготовки. Але водночас, коли діти залишаються задоволеними, тоді все забуваєш», – додає вона.

«Діти хочуть розмовляти»

Окрім педагогічної діяльності та керівництва дитячим садком у Львові, Галина Тузяк подорожує з дітьми по світу. Зокрема вона співпрацює з Фондом Допомоги дітям Героїв як волонтерка.

«Моя справа дуже маленька. Я супроводжую дітей. Усім у Львові займається Оля Бабічук. Коли вона шукала волонтерів, то казала, що це мають бути такі люди, з якими вона б могла відправити своїх дітей і залишалася би спокійною. Також це мала бути людина з педагогічним досвідом», – каже пані Галина.

Табори є кілька разів на рік для дітей, здебільшого, до 14 років. Зокрема до Чехії, Польщі, Данії. Туди запрошують волонтерів та дітей з усієї України, які втратили батьків на Сході або ж їхні батьки отримали там значні поранення.

«Наші табори подібні до пластових: ми ночуємо просто неба, спимо в палатках. Програму поїздок складають організатори. Волонтери ж мають супроводжувати дітей, налагоджувати емоційні зв’язки. Часто діти просто хочуть порозмовляти, і ми стаємо їхніми співрозмовниками і друзями. Також у межах таборів можуть бути екскурсії, відпочинкові, розважальні програми», – додає вона.

Вийти з зони комфорту

За словами Галини Тузяк, зараз дитячим садкам бракує обміну досвідом. Вони можуть не знати, що бувають нові, інші програми, різні можливості для розвитку, про які теж свого часу дізналася директорка садочку № 135.

«Якщо комусь комфортно виконувати конкретне завдання, і він чи вона це робить добре, не переймаючи нічого нового, тоді це не його чи її проблема. Їм просто бракує досвіду, вони не знають, як може бути по-іншому. На жаль, керівників не вчать, як керувати. Це все приходить з часом. Але добре, коли в колективі є молоді люди, в яких горять очі і які хочуть працювати та «заряджають» на це інших», – розповідає вона.

Ще однією з причин, чому деякі заклади не впроваджують ініціатив та змін, за словами Галини Тузяк, може бути небажання щось змінювати.

«Будь-які зміни – це складно. Може хтось не хоче тих складнощів, боїться вийти з зони комфорту. А коли нема підтримки, приміром, навіть від напарниці, то стає ще складніше. Зі своїми колегами потрібно злагоджено працювати, обмінюватися знаннями. Водночас брати приклад слід тільки з кращих, у кого справи йдуть вгору, а не в тих, хто стоїть на місці», – наголошує директорка садка.

Ольга Коваль

Фото надані Галиною Тузяк

Цей медіа-продукт створено TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не завжди відображає погляди USAID або Уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, в тому числі графічному та електронному, копіювання або використання у будь-який інший спосіб без відповідного посилання на оригінальне джерело та письмової згоди редакції ;TvoeMisto.tv заборонено.

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source and written approval from TvoeMisto.tv, shall be prohibited.


Я вірю в цю країну

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!