Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Подруга президента Франції. Історія львів'янки, яка єдина написала радіодиктант без помилок

6080 0
74-річна львів'янка Христина Гоянюк єдина в Україні написала всеукраїнський радіодиктант без жодної помилки. Тvoemisto.tv розпитало жінку, що спонукає її щороку писати диктант, як вона тренує пам'ять та які несподівані вчинки наважувалась у житті.

Переможницею цьогорічного ювілейного ХХ радіодиктанту стала 74-річна Христина Гоянюк зі Львова. Серед 16 тисяч учасників лише вона не зробила жодної помилки. Жінка писала радіодиктант вже удвадцяте, а перемогу отримувала понад 10 разів.

Христина Гоянюк розповідає, що пише радіодиктанти для власного задоволення, але перед тим ретельно готується – переглядає орфографічні словники, читає багато книжок та розгадує кросворди. Останні, зі слів жінки, тренують пам’ять чи не найкраще. До речі, Христина Гоянюк – майстер спорту із кросвордного спорту.

Читайте також: Абсолютною переможицею цьогорічного радіодиктанту стала 74-річна лікарка зі Львова

Цього року за свої знання та перемогу в написанні радіодиктанта Христина Гоянюк призів ще не отримала, хоча переможиці пообіцяли «Антологію української поезії» та «Вибране» Ліни Костенко. Єдине, що засмутило жінку, цьогоріч, на відміну від попередніх, вона не отримала жодного привітання від Львівської облдержадміністрації. Хоча раніше отримувала від департаменту освіти грамоти, дипломи, почесні нагороди. Та пані Христина не ображається.

Багато читати і розгадувати кросворди

Христина Гоянюк виросла у Бориславі, в сім’ї вчителів. Її мама і бабця були вчительками початкових класів, а батько – вчителем української мови і літератури та директором місцевої школи. Саме він прищепив доньці любов до мови та грамотності.

День української писемності та мови, коли пишуть радіодиктант, для Христини Гоянюк є справжнім святом – навіть більшим, ніж власний день народження.

«На цей день я чекаю з нетерпінням. За 20 років вже звикла, що маю все вимкнути і уважно слухати диктора. Насамперед, звертаю увагу на його інтонацію, бо вважаю, що вміння слухати – це 90% успіху написання радіодиктанту. А ще тато мене навчив оддразу розставляти розділові знаки і жодним чином не вносити правки в текст наприкінці», – каже Христина Гоянюк.

Для неї перемога – не несподіванка. Коли є впевненість у тому, що ти робиш і до чого прагнеш – завжди все вийде, вважає львів'янка.

Читайте також: Як писати грамотно. Перелік ресурсів, які допомагають покращити українську

«Перемога приносить мені велике моральне задоволення. Це сатисфакція того, що ти грамотна людина. Я горджуся сама собою», – каже жінка.

Вдома у переможниці чимало книг. Серед них два великих орфографічних словники та Граматика української мови.

За словами Христини Гоянюк, щоб нічого не пропустити і бути «в курсі», вона часто просто відкриває словник і перечитує слова, звертає увагу на їх написання.

Привітати Христину Гоянюк приїхала акторка Римма Зюбіна

Христина Гоянюк має власну думку про цьогорічний радіодиктант.

«Не засуджую Івана Малковича, який написав текст про ґаджети та Ілона Маска, але вважаю, що в Україні є чимало цікавих слів та постатей, які можна було б використати. Але, як кажуть, «маємо те, що маємо». Також не дуже зрозумілим було слово «енелятко». Насправді, сама довго думала, як його писати, адже це вигаданий казковий персонаж. Інтуїтивно вирішила взяти в лапки і це виявилося правильно», – каже Христина Гоянюк.

Пам’ять та увагу переможниця радіодиктанта тренує кросвордами. Це її хобі. Іноді навіть отримує за розв'язування грошову винагороду.

Читайте також: Український блогер зібрав 100 тисяч підписників у TikTok, розповідаючи про українську мову

«Розгадую кросворди в місцевих та всеукраїнських газетах, які сама купую. Та оскільки вважаю, що мій мозок за це має отримувати винагороду, тож купую ті, за які платять гроші. Виграю не завжди, але цього року вже вдалося отримати 100, 250 та 500 гривень. Востаннє виграла в липні, отримала 500 гривень», – каже Христина Гоянюк.

Хвороба та зустріч, що перевернула життя

Христина Гоянюк за фахом медик-бактеріолог, пропрацювала ним 45 років. Цієї осені перехворіла на коронавірус. У жінки було складне ураження легень та завдяки вчасній медичній допомозі вона одужала.

«Коронавірус – небезпечна і підступна хвороба. Мене дивують люди, які ходять без масок, не дотримуються елементарних правил. Коли таке бачу – відразу роблю зауваження», – каже Христина Гоянюк.

Вплинула на жінку смерть експрезидента Франції Жака Ширака, з яким вона товаришувала і листувалася упродовж 25 років.

У 1995 році телебачення транслювало інавгурацію нового президента Франції. Жак Ширак дуже імпонував жінці, тож вона вирішила йому написати та привітати особисто із високою посадою. У листі жінка написала трохи про себе, про Львів та Україну. Точної адреси вона не знала, тож вказала просто – Франція, Париж, президентові Жаку Шираку. Уже через 2 тижні їй прийшла відповідь із подякою. Лист, написаний російською мовою, надіслали Жак Ширак і його дружина Бернадет.

У 2009 році Христині Гоянюк пощастило зустрітись із Жаком Шираком у Парижі. Вона перемогла у вікторині з історії Франції, яку організував у Львові Французький Альянс і виграла поїздку у Францію.

«Зібрала всі наші листи і поїхала. Знала його адресу – Рю де Ліль, 119, тож вирішила зустрітись. Охоронець сказав, що президента немає, але дозволив почекати на нього у холі. Через пів години прибув красивий статний чоловік. Коли сказала, що я Христина зі Львова, яка писала йому листи, Жак Ширак мене обійняв. Ми їздили з ним у Версаль, на парфумерну фабрику, у Мулен Руж», – пригадує Христина Гоянюк.

Останнього листа від Жака Ширака жінка отримала в серпні минулого року, а 26 вересня він помер. Оддразу після цього Христина Гоянюк написала сім’ї президента листа зі співчуттям. Відповідь отримала від його доньки, яка подякувала за довгі роки листування та підтримку.

«Ця дружба для мене мала дуже велике значення. А найбільше запам’ятлися слова доньки Жака Ширака. Саме вона подякувала мені за те, що я стала для її батька духовною опорою», – наостанок додала Христина Гоянюк.

Ольга Шведа

Фото надані Христиною Гоянюк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!