Фото: Te Amo Lviv Coffee Shop

Фото: Te Amo Lviv Coffee Shop

«Я тішився, як дитина в Діснейленді, коли відкрив Львів», – власник арткафе Te Amo Lviv

2839 0
Ця історія про кав’ярню Te Amo Lviv, яка восени 2021 року переїхала на нове місце. Саме тут зустрічаються франкомовні і англомовні клуби, відбуваються майстер-класи та музичні зустрічі.

Танмай Наскар, відмий як Д’ю, побував у багатьох країнах світу. Окрім рідної Індії, він жив у США, Таїланді та Китаї. Каже, що тут, у Львові, розвивається щось особливе, у чомусь схоже на те, що відбулося в Парижі 1920-х років: розквіт мистецтва та культури у кав’ярнях. Надихнувшись містом, Танмай вирішив зробити свій внесок у його культуру та відкрив у червні 2021 року кав’ярню Te Amo Lviv Coffee Shop, назва якої іспанською означає «Я люблю тебе, Львів».

Читайте також: Te Amo Lviv Café Becomes English-Speaking Hub

Після кількох місяців роботи в центрі міста восени кав’ярня переїхала у більше приміщення біля Наукової бібліотеки імені Стефаника. Завдяки франкомовним та англомовним клубам, мистецьким майстер-класам та музичним зустрічам, які відбуваються у зручний вечірній час, Te Amo став центром тяжіння для англомовних людей у ​​Львові, поєднав експатів та українців, які шукають покращення мовних навичок та спілкування з людьми з різних країн. 

«Затишно», здається, улюблене слово для Д’ю. Анонсуючи в соціальних мережах події в Te Amo, він часто пише: «Приходьте на «затишну зустріч», щоб насолодитися «камерною двомовною вечіркою», «чайною вечіркою», «зустріччю мандрівників», або, можливо, книжковим клубом, вечором музики на бандурі, арттерапією, або як щодо «сніданку з короткометражними фільмами».

Д’ю народився в Калькутті, що в Індії, і виріс у Дарджілінгі в передгір'ях Гімалаїв, об'їздив більшу частину світу, поки не знайшов те місце, яке він шукав: Львів.

Дослідивши місто дистанційно, він все ж прибув у Львів під час пандемії в серпні 2020 року і доволі швидко відзначився на його мапі. Письменник-вчитель-підприємець, він хотів використати мистецький дух, якого тут було вдосталь. Тож почав організовувати регулярні експатські розмовні посиденьки, дописуючи у популярній групі Lviv Expats and Friends у Фейсбуку. Оскільки багато закладів відчували труднощі, він узяв за місію приводити групи у різні до тих, що спеціалізуються на японській чи італійській кухні. 

Це перетворилося на нову групу у Фейсбуку – Lviv Kavarna Friends з приблизно 1200 підписниками – а потім у Te Amo Lviv Coffee Shop, «натхненну неспішним темпом самого Львова», оскільки, за його Д’ю, є щось ісландське у «атмосфері Львова та його подій». 

У просторі Te Amo Д’ю планує щомісяця представляти нового художника, проводити зустрічі, презентації та виставки. 

Багато мандрівників з інших країн, які, за оцінками Д’ю, становлять 40 відсотків його клієнтури, знайшли затишок у Te Amo. 

Гостя з Португалії, що приїхала до Львова на стажування, «настільки прив’язалася до закладу», розповідає Д’ю, «що відвідувала його майже кожен день і в кінці візиту купила нашу чашку, оскільки хотіла забрати з собою додому частинку нашої атмосфери».

«Часто буває у кав’ярні також марокканець, який живе у Львові з дружиною», – розповідає Д’ю. «Мистецька мінімалістична атмосфера нашого кафе настільки зворушила його, що, перебуваючи в кав’ярні, він прийняв багато важливих рішень. Він був настільки вдячний за те, що був частиною Te Amo від початку, що подарував кав’ярні свою особисту гітару, ця історія просто неймовірна».

Львів має давні традиції кав'ярень, як місць спілкування та інтелектуального обміну. Відомі математики збиралися в 1930-х і 40-х роках у шотландському кафе (нині готель Atlas, де все ще є кафе), щоб розв’язувати задачі. У радянські роки дисиденти вільно розмовляли у вірменському кафе, а коли наближалася таємна поліція, офіціанти виставляли на прилавок пахлаву, попереджаючи про небезпеку. 

Переслідуючи мету побудувати у Львові своє нове життя, Д’ю намагався продовжити цю традицію. «Нашою мрією було дати Львову безпечне місце, щоб разом зустрічатися та створювати спогади», – каже він. Також засновник описує Te Amo як «дружнє до домашніх тварин».

Втомлений від конкуренції та швидкого життя великих столиць, він ствердив, що житиме «десь повільно, але не дрібно». Шукаючи історії та краси, він також хотів «жити в старому місті Центральної Європи».

«Я тішився, як дитина в Діснейленді, коли в результаті звичного браузингу в інтернеті раптом натрапив на Львів. Як на мене, «неприлизана» краса – це те, що робить Львів таким магнетичним – це змушує думати про власне життя», – каже Д’ю.

Але у нього є і більша мрія: «Ми хочемо рости з більшою кількістю маленьких і великих відгалужень. Te Amo Lviv може рости в інших європейських країнах, таких як Te Amo Krakow, Te Amo Porto і так далі»

У Te Amo Lviv подають каву, чай, випічку, солоні сендвічі, вино тощо. 

Щоб дізнатися більше про заклад та його події, ви можете стежити за Te Amo Lviv у Facebook та Instagram.

Нагадаємо, що Тvoemisto.tv запустило англомовний сайт про Львів – Lviv NOW. Тут можна прочитати переклади новин зі сайту «Твоє місто» та еклюзивні матеріали про життя, історію, культуру та бізнес Львова англійською мовою. Контент насамперед розрахований на іноземців, які живуть у Львові, на туристів, які відвідують Львів чи планують відвідати, на іноземних бізнес-партнерів. Редактором англомовного контенту є американський журналіст Джо Ліндслі.

Джо Ліндслі

Переклала Ліана Абрамова

Повна або часткова публікація тексту без письмової згоди редакції заборонена і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!