Колаж Дмитра Тарадайки

Колаж Дмитра Тарадайки

«Я вакцинуюсь, бо…». Історії львів’ян, які отримали щеплення від коронавірусу

3901 0
Tvoemisto.tv поспілкувалось із львів’янами, які отримали першу дозу вакцини Covishield від коронавірусу, а також дізналось, хто і як у Львові та в Україні збирає та аналізує інформацію про вакцинованих і що з нею стається потім.

Зараз в Україні розпочався другий етап вакцинації від коронавірусу препаратом Covishield від AstraZeneca. На першому щеплення отримали медики, які працюють із Covid-пацієнтами, а також військовослужбовці на фронті. Сьогодні вакцинують інших медиків, зокрема, сімейних лікарів, людей, старших за 80 років та соціальних працівників.

Читайте також: В Україні зробили перше щеплення від коронавірусу. Фотофакт

Із першого березня охочі вакцинуватись можуть записатись в електронну чергу очікування за допомогою порталу «Дія». Окрім того, з початку місяця уряд вніс до переліку тих, кого вакцинуватимуть, служителів Церкви. Так, публічно вакцинувався Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Також окремо зареєструватись на залишкові дози вакцини (адже щеплення в Україні є добровільними) можуть і лідери громадської думки.

«Дбаю про колективний імунітет»

Керуюча стоматологією медичного центру «Окулюс» Мирослава Титюк вакцинувалась у понеділок в обласному клінічному діагностичному центрі на вулиці Пекарській, де діє стаціонарний пункт вакцинації.

«Я вирішила вакцинуватися, оскільки перехворіла, але антитіл не мала. Я свідома, що колективний імунітет набуватиметься українцями дуже довго. Тож ми з  колегами, щоб зменшити поширення захворювання, вберегти себе і сім’ю, оточуючих, вирішили вакцинуватись», – розповідає Мирослава Титюк Tvoemisto.tv.

Фото із фейсбук-сторінки Мирослави Титюк

Вона додає, що на початку лютого перехворіла на Covid-19 – ПЛР-тест був позитивний. Пізніше вона здала тест на антитіла до коронавірусу, але їх в організмі жінки не виявилось.

Разом із чоловіком, який працює кардіохірургом, читали наукові статті про вакцину і зробили висновок, що сумніви щодо неї є безпідставними.

Лікарка каже, що додаткового обстеження перед вакцинацією не проходила, адже постійно стежить за станом свого здоров’я, почувалась добре.

«Нас попередили, що маємо відчувати себе повністю здоровими – не мати будь-яких проявів респіраторних захворювань. Не медичні працівники центру звертались до сімейного лікаря і кілька людей після огляду не пішли на вакцинацію, бо мали якісь із цих проявів. Якщо є якісь захворювання, рекомендували зробити загальний аналіз крові і аналіз крові за формулою», – каже Мирослава Титюк.

Читайте також: Від сьогодні Львів та область – у червоній зоні. Що працюватиме, а що – ні

Після щеплення у діагностичному центрі вакцинованим дали номер телефону, за яким потрібно звертатись у випадку будь-яких реакцій на вакцинацію – підвищення температури, ознобу, головного болю тощо. Утім, говорить стоматологиня, у неї таких зовсім не було. Зі слів багатьох колег, у них теж все пройшло без реакцій.

«В сучасному українському суспільстві відсутня довіра до всього – починаючи від влади і закінчуючи якістю продуктів. Як на мене, довіра – важливий чинник у формуванні громадянського суспільства. Рівень медичної допомоги і довіра до неї повинні змінитися», – каже Мирослава Титюк після вакцинації.

«Хочу безпечного середовища для пацієнтів»

Епідеміологиня Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру Оксана Пушкарьова разом із колегами також вакцинувалась у понеділок. До них у лікарню приїжджала мобільна бригада.

«Додаткових обстежень не було. Ми з колегами вважаємо, що якщо людина йде на роботу, значить вона є здоровою. У деяких наших працівників є хронічні захворювання, але вони не відмовлялися від вакцинації, тому що їм також потрібен захист», – говорить лікарка.

Фото із фейсбук-сторінки Оксани Пушкарьової

Після вакцинації, розповідає Оксана Пушкарьова, упродовж одного дня мала температуру до 37,5 градусів.

У закладі, де перебувають важкохворі, а тому особливо вразливі до інфекцій дітки, вакцинувались, окрім медиків, і технічні працівники, кухарі, психологи та інші охочі.

«Мені, як епідеміологині, це дуже приємно. Це означає, що навіть якщо і потрапить хтось хворий, ми не будемо передавачами інфекції мимохіть. Ми створили безпечне середовище для пацієнта», – каже Оксана Пушкарьова.

«Маю багато планів на життя»

66-річний Богдан Дудзяний, виконавчий директор місії «Страдецька гора», розповідає, що вирішив вакцинуватись щойно заговорили про те, що в Україні буде вакцина. Він записався і через додаток «Дія», і у свого сімейного лікаря. Зрештою вакцинувався як церковний працівник і громадський діяч.

Фото із фейсбук-сторінки Богдана Дудзяного

Основною мотивацією, каже пан Богдан, було те, що він як волонтер допомагає у зведенні будинку для паломників у Страдчі, відповідно, контактує із великою кількістю людей, тож не хоче випадково когось заразити. Звісно ж, хотів подбати і про власне здоров’я, адже має серцеве захворювання.

«Я маю ще багато планів, як дасть Бог їх втілити. Тому хотів убезпечити і людей навколо, і себе. На жаль, знаю людей, які були сповнені сил і планів, але через коронавірус постали вже на суд Божий», – говорить Богдан Дудзяний.

Він розповідає, що вакцинувався і він, і його дружина. Загалом чоловік через проблеми із серцем ретельно стежить за власним здоров’ям, а перед вакцинацією також радився зі своїм сімейним лікарем. Мобільна бригада, що робила щеплення, попросила також заповнити анкету, де, зокрема, ішлося про стан здоров’я.

Читайте також: В Україні запровадили обов’язковий негативний ПЛР-тест для в'їзду іноземців 

Після уколу вакцинована група ще 40 хвилин провела під наглядом медиків. Також отримали інформацію про можливі реакції організму на вакцину. Пан Богдан каже, що у нього жодної не було. За кілька днів після щеплення він здавав аналізи та робив кардіограму у межах свого регулярного обстеження – жодних негативних змін в організмі вони не показали.

Чоловік зазначає, що також спілкувався зі знайомими медиками, аби зрозуміти, яким чином у його організмі вибудовуватиметься імунітет.

«Хочу сказати, що не треба боятись захистити людей навколо і себе. Я це зробив попри проблеми зі здоров’ям і почуваюсь добре. Дякую Богові за таку можливість», – говорить Богдан Дудзяний.

«Захищаю себе і близьких»

Христина Решетило-Ковальчук працює у Комісії УГКЦ у справах родини і мирян, а за сумісництвом – психологинею у медичному центрі «Медпарк».

«Я не хворіла і хотіла вберегти себе і своїх близьких. Я не сумнівалася, що це вартує зробити, коли буде така можливість. Побічних ефектів не було – вже минуло три дні. Мене попереджали про можливі реакції – температуру, головний біль, погане самопочуття. Я перед тим стежила за своїм здоров’ям, почувалась добре, температура була в нормі. Єдине, трохи болить місце уколу», – розповідає жінка.

Фото із фейсбук-сторінки Христини Решетило-Ковальчук

Вона додає, що мала лише загальну інформацію про препарат Covishield, але довіряє медикам, з якими працює і які вакцинувались також.

«Ми з моїм сімейним лікарем зробили це разом», – каже Христина Решетило-Ковальчук.

Хто стежить за вакцинованими

Оксана Пушкарьова розповідає, що уся інформація про введення вакцини вноситься в медичну картку пацієнта і в єдину електронну систему.

«Про все, що трапляється після вакцинації, навіть про незначне підвищення температури чи головний біль, людина може повідомити сімейного лікаря, а він внесе дані в електронну систему фармакологічного нагляду. Все фіксується, обліковується. Я після вакцинації мала температуру в межах 37,5, повідомила», – говорить епідеміологиня.

За її словами, усі сімейні лікарі знають про такий алгоритм дій і вміють вносити дані у систему. Тож важливо, аби вакциновані пацієнти про все їм розповідали.

Читайте також: Чим вакцинуватимуть львів'ян. Епідеміологиня про вакцину від Covid-19 з Індії

Далі усю зібрану інформацію обробляє Державний експертний центр. Там вивчають статистику – чи вона відповідає даним, про які заявляв виробник.

«Якщо щось трапляється поза межами чи щось не так, то Державний експертний центр фіксує це, є ще Держслужба з нагляду за лікарськими засобами», – додає Оксана Пушкарьова.

Аналітичні дані від державного експертного центру передаються виробнику вакцини, а також – контролюючим органам, зокрема, Всесвітній організації охорони здоров’я.

Станом на ранок 25 березня в Україні вакцинували від коронавірусу 155 586 людей, з яких 18 561 – за останню добу. Додамо, що Львівська область є серед лідерів за темпами вакцинації від коронавірусу. За даними Центру громадського здоров'я, за минулу добу тут отримали щеплення 1030 людей, а загалом – 7963 людини.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!