Місто коротких відстаней? Як кандидати на мера Львова вирішуватимуть транспортну проблему

2671 0
У студії медіа-хабу «Твоє місто» відбулась перша публічна дискусія перед виборами, на якій кандидати на голову Львівської ОТГ обговорили вирішення ТОП-5 проблем Львова, що під час голосування визначили наші читачі. Пропонуємо основні тези від учасників дискусії.

Медіа-хаб «Твоє місто» запрошував на цю дискусію кандидатів від тих партій, що мають шанс потрапити до Львівської міської ради, а отже зможуть займатися вирішенням цих проблем. Зокрема, з семи кандидатів підтвердили свою участь п’ять.

Раніше ми провели голосування серед аудиторії, щоб визначити ТОП-5 проблем Львова. Проблемою №1 учасники голосування назвали недосконалу транспортну систему/недостатню мобільність (31% усіх голосів). Наступною – обрали забудову міста без розвитку інфраструктури (22% голосів). Проблема №3 на думку опитаних – це поганий громадський транспорт (17% голосів). Четвертою та п’ятою топ-проблемою львів’яни визначили проблеми з паркуванням (8% голосів) та сміття у місті (5% голосів).

Громадський транспорт не виконує свою функцію

Кандидатка на посаду голови Львівської ОТГ від УГП Юлія Гвоздович вважає, що причина постійних заторів у Львові – це те, що громадський транспорт припинив виконувати свою функцію, тож багато людей пересіли на приватні автомобілі – аби повернути собі почуття гідності і давати раду зі своєю роботою та навчанням дітей. Зараз, за даними Юлії Гвоздович, приватним транспортом користується чверть містян.

Для того, аби вирішити питання заторів, потрібно, вважає Юлія Гвоздович, передусім забезпечити якісний громадський транспорт, змінити модель оплати на таку, що базуватиметься на кілометражі, та перепланувати транспортну систему з урахуванням об’єднання громад навколо Львова.

Також кандидатка згадала про оновлення рухомого складу транспорту, ремонт трамвайного і тролейбусного депо, перехоплюючі паркінги на в’їзді у місто та на в’їзді в центр для 150 тис. людей, які щодня, за її словами, приїжджають до Львова, розробку плану запровадження міської електрички.

«Нам потрібно проаналізувати, куди їдуть люди. 15% з них везуть дітей в школу, що не є школою повного дня, а потім – на гуртки. Має бути місто коротких відстаней, де якісне позашкілля буде у школах, де басейн буде поряд, а не на іншому кінці міста. Тобто маємо подбати про освітню інфраструктуру і змінити культуру користування громадським транспортом», – вважає Юлія Гвоздович.

Щодо будівництва у Львові нових транспортних розв’язок, це, за словами кандидатки, потрібно робити, але частково, адже розширення дороги не вирішить проблеми заторів допоки не буде відповідної культури.

Кандидат на посаду голови Львівської ОТГ від партії «Варта» Ігор Зінкевич зазначає, що від мобільності залежить розвиток як усього міста, так і кожної окремої компанії.

Вирішити проблему із мобільністю у Львові, на думку Ігоря Зінкевича, можна за допомогою будівництва на в’їздах до міста сучасних автостанцій із паркінгами, підвищення оплати праці людей, задіяних у транспортній галузі, сучасних ремонтних депо і баз, запровадження абонементів на проїзд в автобусах за зразком тих, що діють в міському електротранспорті, погодинного графіку руху транспорту.

Також Ігор Зінкевич говорить про покрокове запровадження великих інфраструктурних змін, як от будівництво розв’язок.

Фахові розрахунки та електронний квиток

Кандидат у голови Львівської ОТГ від партії «Слуга народу» Тарас Кльофа вважає, що вирішувати транспортну проблему Львова потрібно, спираючись на фахові розрахунки. Передусім, на його думку, потрібно підрахувати потреби людей у пересуванні із периферії у центр міста та інтенсивність навантаження на транспорт.

«Генплан, про який всі згадують, насправді не виконаний. Він мав би базуватись на розрахунках приросту населення міста протягом 5-ти років, і це треба порахувати на років 20-25. Це допоможе зрозуміти, що ми матимемо в перспективі, і робити кроки, щоб забезпечити якісне добирання на роботу, на навчання», – говорить Тарас Кльофа.

Він також вказує на те, що інтенсивність трафіку у Львові впливає на роботу надзвичайних служб – пожежників, швидкої допомоги тощо. Він також згадує про зонування міста, розширення окремих доріг та нову об’їзну Львова.

Тарас Кльофа вважає, що фінансувати транспортні проєкти у місті можна за кошти бюджету, а також за рахунок державної субвенції. Якщо ж бізнес захоче долучитись, то каже він, буде добре.

Кандидат на посаду голови Львівської ОТГ від партії ВО «Свобода» Руслан Кошулинський вважає, що передусім потрібно впровадити електронний квиток. Тоді різна вартість проїзду для львів’ян і туристів допоможе наповнювати бюджет міста та реалізовувати інші інфраструктурні проєкти.

Руслан Кошулинський наводить тут приклад сусідніх Тернополя, Івано-Франківська та Хмельницького.

«Водій маршрутки завдяки електронному квитку заробляє 20 тис. гривень. Його базове завдання – швидко доїхати і мати справний і чистий автобус. У Франківську комунальне АТП замінило всі автобуси на новіші і майже всі тролейбуси, навіть є гібридні. Львів завдяки електронному квитку може збільшити свій бюджет у 5 разів», – зазначає Руслан Кошулинський.

Ще двома базовими речами для покращення ситуації із транспортом у Львові кандидат вважає облаштування паркінгу на місцях, визначених Генпланом міста, зокрема, на вул. Вороного, Стефаника, на площі Петрушевича та біля ринку Добробут, а також – будівництво нових транспортних розв’язок.

Щодо фінансування цих проєктів, то Кошулинський вважає, що місто має на це кошти, а додатково може заробити на туристах, і, знову ж таки, отримувати прибуток з тих, які приїжджають автівками. Також він зазначає, що до розвитку транспортної інфраструктури у Львові має долучатись бізнес.

За барселонською чи сінгапурською системою? 

Кандидат на посаду голови Львівської ОТГ від партії «Голос» Ярослав Рущишин вважає, що для вирішення проблеми з транспортом передусім потрібно змінити культуру пересування у Львові.

«Найвищу пріоритетність повинен мати пішохід, тобто говоримо про місто коротких відстаней. Далі – велосипед та інший подібний транспорт, на третьому місці – громадський транспорт. Нові автобуси не мають стояти у корках. А вже далі за пріоритетністю – автомобіль. І власники машин повинні розуміти, що під час купівлі мають подбати і про паркомісце», – говорить Ярослав Рущишин.

Також він згадує про перехоплюючі паркінги і додає, що, можливо, проїзд у громадському транспорті для тих, хто в’їжджає в місто і залишає на такій парковці машину, буде безкоштовним.

Ярослав Рущишин згадує і про три об’їзди у Львові – мале, середнє та велике кільце, і про швидкісний транспорт, що не заїжджатиме в центр міста. Щоб зрозуміти, у який спосіб уникнути корків, додає він, потрібно залучати професіоналів, які виміряють транспорті потоки.

Окремо Ярослав Рущишин згадує про безкоштовний транспорт і наводить у приклад Європу, де, за його словами, безоплатно користуватись міським транспортом можуть мешканці близько 60-ти міст.

«Є дві системи вирішення проблеми транспорту – британська або барселонська, коли є виділена смуга для службового і громадського транспорту, та сінгапурська – коли можливість придбати авто чи номерний знак на нього продається з аукціону і дуже дорого. Свою систему ми маємо будувати на статистиці і наукових розрахунках», – каже Ярослав Рущишин.

Кандидат додає, що потрібно думати і про довготермінові транспортні стратегії – швидкісне сполучення з навколишніми містами для поїздок на роботу і відпочинок. 

Другу частину дискусії  про хаотичну забудову у місті та проблеми зі сміттям  читайте тут

Tvoemisto.tv також пропонує читачам ознайомитись із аналізом програм кандидатів на голову Львівської ОТГ за ключовими проблемами міста, які бачать члени спільноти «Твого міста»:

Нагадуємо, що місцеві вибори відбудуться 25 жовтня. Щоб процес волевиявлення був успішним, дізнайтесь нові правила заповнення бюлетенів та роботи виборчих дільниць.

Твоє місто

Матеріал підготовлений в межах спецпроєкту «Мобільне місто». 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!