Фото: Freepik

Фото: Freepik

Потрібні нові холодильники. Як Львів готується отримати вакцину проти коронавірусу

3264 0
Tvoemisto.tv дізналось, як у Львові готуються до отримання вакцини проти коронавірусу і де та на яких умовах її можна буде отримати.

13 грудня Міністерство охорони здоров’я України планує подати другу частину заявки до ВООЗ про участь у програмі COVAX – ідеться про отримання 8 млн доз вакцини від коронавірусу для людей з груп ризику. Найперше щеплення проти коронавірусної інфекції мають робити медикам, людям похилого віку (старшим за 60 років), людям, які мають супутні захворювання (цукровий діабет, серцево-судинні хвороби тощо). Коли буде доступно більше доз вакцини, щепитимуть соціальних працівників, поліцейських та людей інших професій, що мають багато соціальних контактів.

Читайте також: «Сьогодні я не поцілую тебе на ніч». Репортаж із Covid-відділення у Львові

Про участь у програмі COVAX як про велике досягнення у міністерстві охорони здоров'я заговорили ще в листопаді. Та ця програма для бідних країн дозволить Україні отримати вакцину лише для 4 млн громадян (потрібно зробити два щеплення), адже препарат розподілятимуть між орієнтовно 70-ма країнами. Тож, вочевидь, додаткові дози вакцини, щоб охопити більше людей, доведеться закуповувати за державні кошти і за гроші з місцевих бюджетів. Можливо, у гру вступлять приватні медзаклади.

Коли і яка вакцина буде в Україні

Міністр Максим Степанов каже, що в Україні вакцина за програмою COVAX може з’явитись наприкінці першого – на початку другого кварталу 2021 року. Тобто у квітні-травні.

Раніше головний санітарний лікар України Віктор Ляшко говорив, що до глобального механізму COVAX включили кандидата у вакцини від виробника Moderna (США), попередні результати дослідження якого показали високу ефективність.

Засновник компанії Microsoft та благодійного фонду Білл Гейтс нещодавно заявив, що навесні 2021 року можна очікувати на готові вакцини від шести виробників. Зазначимо, що наразі найбільш ефективною вважається вакцина, розроблена спільно американською компанією Pfizer та німецькою BioNTech, її вартість становить приблизно 37 доларів і нею вже почали щепити мешканців Британії. Є й дешевші вакцини – векторні (рекомбінантні). Саме таку планує випускати американська компанія Moderna і в перспективі її може отримати Україна.

Читайте також: Нам бракує мишей. Як у Львові розробляють вакцину від коронавірусу

Головна епідеміологиня Львівщини Наталія Іванченко-Тімко сказала у коментарі Tvoemisto.tv, що коли очікувати вакцину від Covid-19 у Львові та якою саме вона буде – невідомо. Член депутатської комісії Львівської облради з питань охорони здоров'я онколог Олег Дуда вважає, що те, що Україна отримає вакцину не одразу, добре:

 «Ми не в першому ешелоні на отримання вакцин від коронавірусу. І це дуже добре – буде змога побачити, як це працює в інших державах. Британія вже почала щеплення, далі долучаться інші країни. Вони покажуть проблеми, які ми зможемо взяти до уваги».

Технічні можливості і приватні медцентри

Наталія Іванченко-Тімко розповідає, що на Львівщині зараз триває інвентаризація холодильного обладнання у різних медзакладах – який їхній технічний стан і яку температуру вони можуть підтримувати.

«Які треба буде холодильники під коронавірусну вакцину, ще не знаємо, бо не відомо, якою вона буде і якої температури зберігання вимагатиме. Тому, власне, зараз вивчаємо, що у нас є», – каже Наталія Іванченко-Тімко.

Наприклад, пояснює вона, вакцина від поліомієліту в краплях вимагає заморожування до -20 градусів. Після розморожування є пів року для того, щоб її використати.

Чи залучатимуть до вакцинації за програмою COVAX приватні клініки, наразі невідомо.

«Якщо це буде масова вакцинація, то кожен кабінет щеплень буде на вагу золота, щоб у короткий проміжок часу ми змогли охопити більше людей. Оскільки приватні заклади заключили угоду з НСЗУ і щоденно вакцинують людей безкоштовними вакцинами від МОЗ, то, швидше за все, вони приєднаються і до вакцинації від коронавірусу», – вважає Наталія Іванченко-Тімко.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль також заявив, що щеплення від коронавірусу люди зможуть робити приватно на комерційній основі.

Що кажуть приватні медцентри

Директор ТзОВ «Гіруда» Іван Баран у коментарі Tvoemisto.tv говорить, що наразі важко щось спрогнозувати.

«Якщо вакцина в Україні і у Львові з’явиться, то на комерційній основі будемо долучатися до щеплення населення», – каже він.

Утім, додає Іван Баран, багато залежатиме від того, яка вакцина буде доступна в Україні, тобто – яких умов для зберігання вона потребуватиме.

«Найважче буде, якщо закуплять вакцину американської компанії Pfizer. Вона вимагає низьких температурних холодильних установок. А у нас, як, напевно, і у більшості медзакладів, холодильників, в яких можна було б зберігати вакцину при -70 градусів, немає. А ця вакцина такої температури якраз вимагає», – пояснює він.

А ось вакцину американської компанії Moderna, додає Іван Баран, можна зберігати за тієї ж температури, що й більшість вакцин – +2-+8 градусів.

Читайте також: Як у Львові терміново розгортають новий Covid-корпус. Фоторепортаж

Адміністраторка медцентру «Дельта Мед» Анна Горишевська каже, що якщо вакцина від коронавірусу буде безпечна, перевірена і ліцензована, то центр долучиться до проведення щеплень.

«Швидше за все, будемо робити це комерційно, але, звісно, багато залежатиме від пропозиції держави. Холодильне обладнання у нас є, але таке, у якому зберігається більшість ліків», – говорить представниця «Дельта Мед».

У медичному центр Святої Параскеви і в Medicaver кажуть, що зможуть прокоментувати перспективу участі у вакцинації проти коронавірусу ближче до того часу, як в Україні з’явиться вакцина.

Коли ми відчуємо ефект від вакцинації

Гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Гебреєсус заявив, що поява вакцини від коронавірусу не зупинить пандемію, якщо люди не дотримуватимуться карантинних обмежень.

«Сама по собі вакцина не зупинить пандемію Covid-19. Нам все одно потрібно буде продовжити спостереження, тестування, ізоляцію, відстеження контактів і карантин, заохочувати людей бути обережними», – сказав він.

За його словами, людям варто враховувати, що перші доставки вакцини проти коронавірусу будуть доступні лише для медиків, старших людей та інших груп ризику.

Водночас економісти інвестиційного банку Goldman Sachs змоделювали графік вакцинації, спираючись на оцінки пропозиції вакцин провідних розробників – Pfizer і BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax і Johnson&Johnson.

Вони дійшли висновку, що до осені 2021 року понад 70% жителів розвинених країн будуть вакциновані від коронавірусу. За прогнозом Goldman Sachs, першими отримають вакцину ті групи населення, які схильні до найвищого ризику в США. Це станеться вже в середині грудня. Користь від появи вакцини мешканці США і Канади відчують у першому кварталі 2021 року. До цього часу провакцинують половину населення цих країн.

Читайте також: Як Covid-19 впливає на наші органи і якої шкоди завдає. Дослідження Bloomberg

Водночас експерти Київської школи економіки змоделювали ідеальну ситуацію, за якої вже навесні 2021 року в Україну доставили понад 13 мільйонів доз вакцини проти Covid-19, яких вистачить на всіх українців із групи ризику віком понад 55 років. Ідеальні умови – коли усі люди одномоментно прийшли до 6580 амбулаторій сімейної медицини, де лікарі працюють по 8 годин без перерв та вихідних, а на огляд і щеплення витрачають не більше 21 хвилини.

«Щоб провести таку неймовірну спецоперацію в ідеальному світі знадобиться 6 місяців. Ми розуміємо, що насправді ідеальних умов не буде», – каже керівник Центру економіки охорони здоров’я КШЕ, ексзаступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

За його словами, у будь-якому випадку провакцинувати вдасться лише 36% населення, а про колективний імунітет взагалі не йдеться.

Він зазначає, що вакцинація буде одним із засобів боротьби з коронавірусом, але не чарівною зброєю. Тож і надалі будуть потрібні потужні засоби боротьби: система тестування та агресивна система відстеження контактів, які ще треба вибудувати, а також – карантинні обмеження.

Медики Олег Дуда і Наталія Іванченко-Тімко закликають людей робити щеплення від коронавірусу, коли вакцина буде доступною.

«Багато недостовірних джерел проводять цілі антивакцинальні кампанії. В Україні готовність суспільства до вакцинації від коронавірусу невелика – на рівні 40%. Але треба розуміти, що це високозаразна інфекція і боротися з нею можна лише якісною вакциною. Вакцинація – це панацея, але вона розтягнеться в часі», – каже Олег Дуда.

За його словами, щоб досягти хоча б мінімуму популяційного імунітету (80%), потрібно не менше року. Отже, наразі залишається носити маски, тримати дистанцію і дотримуватись інших протиепідемічних заходів.

«Тим, хто вже перехворів на коронавірус, також можна буде вакцинуватися, адже на Covid-19 можна захворіти повторно. Імунітет після перенесеної хвороби не є довготривалий», – говорить Наталія Іванченко-Тімко.

Ольга Шведа

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!