На передовій науки. Як Оксана Заячківська представляє Львів світу

4238 0
В українських науковців уже стався переломний момент у свідомості – вони зрозуміли, що потрібно промоціювати наукові здобутки на світовому рівні не лише через публікації у закордонних журналах, а й через підвищення рівня власних видань.

Почесний Амбасадор Львова, доктор медичних наук, професор і завідувач кафедри нормальної фізіології Львівського медичного університету імені Данила Галицького Оксана Заячківська займається медичною наукою уже 30 років. За цей час їй вдалося напрацювати широке коло ділових контактів, пов’язаних із її професійною галуззю, а також організувати та взяти участь у чималій кількості конференцій. Про те, як карантин та коронавірус вплинули на міжнародні зв’язки львівських науковців зі світом та чого бракує конференц-індустрії у Львові, Почесний Амбасадор 2019-2021 розповіла Tvoemisto.tv.

Бути на передовій науки 

Оксана Заячківська – корінна львів’янка. Популяризувати рідне місто на міжнародній арені їй запропонували колеги, а вона – радо погодилася, оскільки, каже, нині розвиток сучасної науки зовсім неможливий без постійних комунікацій.

«Мені дуже близьке все, що пов’язано зі Львовом, і Програма Почесних Амбасадорів стала доброю можливістю представляти місто та його людей у світі. Це дозволяє постійно бути на передовій, приймати цікаві рішення, урешті-решт, популяризувати українську науку», – розповідає вона.

Почесним Амбасадором Оксана Заячківська стала наприкінці 2019 року і вже в лютому наступного року, як запрошений професор, провела лекцію в Американському Університеті медичних наук, що в Каліфорнії, присвячену проблемам викладання фундаментальних наук майбутнім лікарям за досвідом Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького (ЛНМУ). Каліфорнійський заклад планує відкривати новий медичний факультет і досвід ЛМНУ, який готує лікарів 235 років, за її словами, дуже їм імпонує.

Читайте також: Тепер нас знають і поважають. Як перекладачка просуває Львів у світі

А цього року професор мала бути лектором міжнародної літньої медичної школи з проблем стресу у Монреалі від FASEB. Йдеться, розповідає вона, про унікальний навчальний проєкт для молоді, до яких, перш за все, залучають студентів, лікарів і молодих науковців.

Літні школи вже відбулися в університетах Загреба, Осієки, Греноблю, Осаки. Цьогорічні мали б бути у Монреалі, а у 2021 – у Львові. Однак через поширення коронавісної хвороби і карантин плани довелося змінити. Наразі їх змістили на один рік, тому є шанс у 2022 році провести його у Львові. 

«На кафедрі нормальної фізіології ЛНМУ під егідою Фізіологічного товариства Великобританії проводяться наукові  семінари, на яких майбутні лікарі і досвідчені вчені всього світу представляють свої дослідження, обмінюються думками. У такий спосіб намагаємося популяризувати здобутки медичної науки і мріємо про створення біомедичного кластеру у Львові, своєрідної платформи для розвитку цієї галузі знань за аналогією з ІТ кластером», – розповідає професор.

Про вплив коронавірусу та оперативність рішень

«Пандемія внесла корективи, як і в будь-яку галузь. Наприклад, традиційний симпозіум SMART LION 2020, який проводимо за підтримки конференц-бюро у Львові ще з 2017-го, цьогоріч пройде у вигляді вебінару. Попри це, ми запрошуємо потужних українських і закордонних спікерів, як-от: координатора у створенні медичних тестових систем і вакцини від COVID-19 Сергія Комісаренка, експерта з проблем громадського здоров'я і біобезпеки, що також  займався проблемою еболи в уряді президента Обами, а нині працює – з коронавірусом, Бориса Лушняка. Фахівці з Швейцарії, США і Німеччини поділяться досвідом в боротьбі з COVID-19», – зазначає вона.

Окрім цього, цікавим буде питання медичної освіти в час пандемії від Василя Лончини з університету Чикаго та Українського католицького університету у Львові, де він є лектором школи біоетики. Оксана Солтер зі Швейцарії розкаже про досвід застосування додатку для смартфонів, який дозволяє довідатися більше про коронавірус та можливість отримати якісну допомогу.

«Узагалі SMART LION – це ще й певна абревіатура, яка означає не лише символ Львова, а й асоціюється з чимось інновативним – Science, Medicine, Art, Research, Translation. Lviv International Oportunity Network – назва щорічного міжнародного симпозіуму, який проводиться за підтримки ЛНМУ іНауковогоТовариства ім.Шевченка (НТШ)», – додає вона.

Оксана Заячківська разом з колегами з ЛНМУ і НТШ оперативно зреагували вже з початком поширення коронавірусної інфекції в Україні. Зокрема, провели серію міжнародних вебінарів, перший з яких відбувся 7 квітня в цьогорічний Міжнародний день здоров’я.

«Ми зібрали широку аудиторію, тисячі переглядів. Ситуація з корнавірусом показала, що боротися з ворогом треба разом, в тому числі, переймаючи довід інших закордонних колег», – вважає Оксана Заячківська.

Оперативно спрацювали і під час видавництва першого у 2020 році номеру журналу «Праці Наукового товариства ім. Шевченка (НТШ). Медичні науки», де Оксана Заячківська є головним редактором. Номер присвятили проблемам коронавірусної хвороби. У цьому номері, на її думку, реально показано досвід, знання, рівень української медицини, львівських та світових науковців. Кожна стаття містить унікальну інформацію та може слугувати інструментом навчання лікарів. Адже в підручниках для них зараз цієї інформації про COVID-19 не знайти.

Ще п’ять вебінарів стосувалися написання наукових статтей високого рівня, які б відповідали світовим стандартам. За словами професора, зараз, коли живемо в єдиному інформаційному просторі, є велика кількість наукових видань. Однак проблема у тому, що українські повинні досягати рівня світових.

Ці онлайн-зустрічі провели у співпраці з професорами Валентиною Чоп'як з ЛНМУ, Арменом Гаспаряном з університету Бірмінгему, експертом у цій галузі, а модерувала їх доцент Олена Зімба, яку в 2018 році визнали найкращим медичним редактором України.

«Ми маємо дуже здібну молодь, науковців, студентів, що жертовно і фахово працює. Проводити конференції наживо та вебінари у час пандемії, зібрати аудиторії і лекторів, які представляють всі куточки світу, – це непросто», – каже Оксана Заячківська.

Про переломний момент та потребу промоції української науки

Вона розповідає також, що в українських науковців уже стався переломний момент у свідомості. Є нова генерація молодих здібнихі високоосвічених науковців з досконалим знанням іноземних мов, які здатні гідно представляти українську науку в світі. Усі зрозуміли, що потрібно популяризувати українські наукові здобутки на світовому рівні не лише через публікації авторів у престижних закордонних журналах, а й через підвищення рівня власних видань.

«Так, заснували ГО «Всеукраїнська асоціація редакторів», що якраз має на меті створити цілу інфраструктуру для покращення фаховості українських авторів, рецензентів, редакторів», – зазначає Оксана Заячківська.

Про плани на майбутнє в час пандемії

Із урахуванням нинішньої ситуації, коли неможливо збирати великі аудиторії наживо, конференції та симпозіуми слід проводити в онлайні.

«Цьогорічний вже четвертий SMART LION 2020 буде вебінаром на платформі Zoom, коли теле-, відеозв'язок з'єднає експертів з усього світу і учасників події», – роздумує вона.

Окрім цього, у конференц-індустрії добре розуміють, що слід очікувати другу хвилю коронавірусу: Ізраїль вже закрився на карантин, високий рівень захворюваності в Індії, Бразилії, не дуже втішні показники в Америці. А попереду ще зимовий період, який супроводжують гострі респіраторні захворювання, що ніхто не скасовував.

«Але зв’язки підтримувати можна і навіть потрібно. Це питання номер один – втримати колег на орбіті спілкування і не загубити науковий потенціал», – додає вона.

Оксана Заячківська вважає, що всі заходи зараз краще проводити онлайн. Так використовувати цей формат, аби Львів, як науковий центр й осередок молодих і відомих науковців, медиків, лікарів, біологів, біохіміків, звучав потужно – на це у нас є весь необхідний потенціал.

«Обмін досвідом – основне завдання наукових зустрічей, те, заради чого збираємося. І наша історія показує, що це реально, ефективно і може давати поштовх до розвитку, перебуваючи в онлайні. Адже лікарю потрібно вчитися впродовж всього життя, і пандемія нової хвороби це підтверджує, та збільшувати коло колег у боротьбі в час кризи та сучасних викликів. Нам всім слід трансформувалися в новітній масштаб. Тут вже гріх ізолюватися один від одного», – зазначає професор.

Ольга Коваль

Фото надала Оксана Заячківська

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Люди Твого Міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!