Як облаштують тротуари на оновленій вулиці Бандери. Візуалізація

2103 0
«Інститут просторового розвитку» пропонує зробити південну сторону вулиці комерційною, а північну – рекреаційною.

У Львові розпочався цикл громадських обговорень майбутньої реконструкції вулиці Бандери. В межах проекту «Вулиця для всіх» «Інститут міста» вже не раз організовував зустрічі тамтешніх мешканців, урбаністів, громадянських активістів та посадовців міської ради, аби разом спланувати реконструкцію. На зустрічі 13 вересня йшлося про облаштування тротуарів від Будинку органної музики до площі Кропивницького.

«Ми хочемо, аби громадський простір був комфортним для всіх – велосипедистів, водіїв і пішоходів», – каже Оксана Олійник із німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, яке підтримує проект реконструкції.

Проблемою тротуарів на вулиці Бандери є розбита плитка, паркування машин упоперек хідника та кіоски, які забирають простір. «Інститут просторового розвитку» запропонував візуалізацію одного з варіантів облаштування пішохідних зон.

Сторони вулиці різняться за функціональністю. Південна має більше будинків із активними фасадами – там багато крамниць і кафе, з якими постійно взаємодіють люди. Натомість, на північній стороні переважно стіни без вікон або паркани.

Впливає й географія: вулиця тягнеться із заходу на схід, тож по обіді сторона, де розташовані корпуси «Львівської політехніки», нагрівається від сонця. Фасади будинків із південної сторони дають затінок, тому перехожі обирають для руху переважно її.

«Ми пропонуємо зробити два типи транзитних зон: комерційну та рекреаційну», каже Олександр Шутюк із «Інституту просторового розвитку».

Комерційну пішохідну зону розмістять на південній стороні вулиці. Місця для паркування, хідники й літні майданчики закладів тут відокремлять різним покриттям – гладкою плиткою та кам’яною мозаїкою. «Це інтуїтивно наштовхуватиме людину на те, де можна безпечно ходити», – зазначає Шутюк.

Окрім автомобільного, в місцях великого скупчення людей на південній стороні облаштують паркінг для велосипедистів. Паркувальні місця будуть обладнані між деревами, аби не забирати дорогу в пішоходів. Хідники викладатимуть бетонною плиткою з домішками базальту розміром 30х30 сантиметрів, проміжки між нею – колотою бруківкою, дуже схожою на ту, що є зараз на вулиці Бандери.

На північній стороні, з боку «Львівської політехніки», творці проекту пропонують облаштувати рекреаційну зону. Там можна встановити вуличні меблі (великі дерев’яні лави), додати більше зелених насаджень і освітлення. «Також ми хочемо подбати про людей із вадами зору та тих, хто пересувається на візках, – додає Олександр Шутюк. – Тротуари будуть безбар’єрними, а плитка – ребристою. Вона задаватиме напрямок руху, й людині буде легше зорієнтуватись у просторі».

Мешканці вулиці запропонували встановити таблички з назвами вулиць та пам’ятних знаків, які б розповідали про відомих діячів із вулиці Бандери. Наступна зустріч відбудеться 19 вересня о 18.30.

Катерина Бігун

Міські акценти