Як оплатити паркінг та штрафи у столиці? Розповідаємо деталі

3266 0
Щоб безпечно і без пригод пересуватися на власному транспорті, потрібно дотримуватися правил, які в ньому є. Зокрема, що стосується паркінгів.

Усередині осені минулого року у столиці відновили стягнення плати за паркування на майданчиках муніципальної власності. На автомобіль можуть не тільки виписати штраф або забрати на штрафмайданчик, а й конфіскувати на користь ЗСУ.

Тому, щоб уникнути непорозумінь та зіпсованих планів, «Твоє місто» розповідає, як правильно припаркувати свій автомобіль та заплатити штраф, якщо такий з'явився.

Скільки коштує?

Паркування на майданчиках «Київтранспарксервісу» платне лише у будні — з понеділка по п'ятницю з 8:00 до 22:00. В інші години, а також цілодобово у вихідні стоянка безкоштовна.

Київ умовно поділений на три зони, від перебування у яких залежить вартість стоянки на платному міському паркінгу:

І зона у центрі –  35 гривень за годину;

ІІ зона біля центру – 25 гривень за годину;

ІІІ зона в спальних районах – 5 гривень за годину.

Також можна придбати денний абонементний талон на паркування легкового автомобіля з 08:00 до 22:00:

І-ІІІ – 390 гривень;

І-ІІ – 350 гривень;

ІІ-ІІІ – 250 гривень;

ІІІ – 50 гривень.

Окрім цього, можна придбати абонементний талон на паркування, який діятиме з першого до останнього дня календарного місяця. Його місячна вартість у паркувальних зонах наступна:

І-ІІІ – 5733 гривні;

І-ІІ – 5145 гривень;

ІІ-ІІІ – 2940 гривень;

ІІІ – 882 гривні.

Перші 10 хвилин зупинки на міському пакувальному місці безкоштовні. Це передбачено приміткою статті 152-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Інспектор може сфотографувати вашу машину під час зупинки, потім ще раз через 10 хвилин. Якщо ви досі не натиснули кнопку «Розпочати паркування» — він виписує вам штраф.

Як знайти парковку та де її сплатити?

Знайти вільні паркомісця та оплатити паркування можна у додатку «Київ Цифровий» у розділі «Погодинне паркування». Там вже доступна можливість придбати місячні паркувальні абонементи.

Крім того, сплатити стоянку можна в додатках «Приват 24», «Монобанк», Easy Pay, а також за допомогою сайтів ipay.ua та easypay.ua.

За цим посиланням можна ознайомитися з інтерактивною мапою парковок.

Як дізнатися про штраф за порушення правил паркування та дорожнього руху?

Про виписані штрафи на ваш автомобіль можна дізнатися через застосунок «Київ Цифровий». Водії ще й можуть переглянути, у чому саме полягає порушення, доказову базу та завантажити квитанцію про сплату.

Також інформацію про наявність штрафів можна перевірити через сайт МВС. Потрібно ввести номер авто та дані документа, що засвідчує особу або право володіння транспортом.

Щоб отримувати сповіщення про штрафи, можна скористатися офіційним мобільним додатком МВС України — «Штрафи ПДР».

Якщо ви перевищили швидкість і це зафіксували камери автоматичної фото та відеофіксації порушень, то вам прийде push-сповіщення у застосунку «Дія». Наприкінці вересня 2022 року послугу відновили з початку повномасштабного вторгнення.

Які тарифи за порушення правил паркування?

Якщо ви перебували на парковці або стоянці без оплати понад 10 хвилин, вам загрожує штраф у 20-кратному розмірі від вартості послуги (від 100 до 700 гривень). За паркування або стоянку у місці, відведеному для транспортних засобів, керованих або в яких перевозять людей з інвалідністю передбачається штраф 1020-1700 гривень. Така ж сума діє якщо ви використовуєте знак водія з інвалідністю за відсутності такого.

Зупинка або паркування в місці, позначеному знаком заборони паркування або стоянки загрожує 340-680 гривень штрафу.

Якщо автомобіль забрали на штрафмайданчик, то його можна буде забрати після сплати штрафу. Він обійдеться від 255 до 680 гривень. Доведеться заплатити також за виклик евакуатора до 500 гривень, а також за завантаження транспорту на нього — від 800 до 1200 гривень, залежно від ваги автівки. Вартість стоянки на штрафмайданчику становить від 140 гривень на день.

Анастасія Коваль

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!