Як отримати права просто і без хабарів. Покрокова інструкція

256555 0
Однією з причин аварій на дорогах України вважається проблема «куплених прав». Люди, які не вважали за потрібне вивчити правила та скласти іспити, створюють для себе та інших не просто проблеми, а реальні аварії зі смертельними наслідками. За даними сервісних центрів МВС, зростає кількість аварій за участі тих, хто керує авто менше року. Проте отримати права без хабарів не так складно, як може здатися.

У рамках кампанії #Безпечні_дороги медіа-хаб «Твоє Місто» разом з Регіональним сервісним центром МВС у Львівській області підготував практичний матеріал про процес підготовки та отримання посвідчення водія — з описом усіх етапів та вартості послуг.

У матеріалі є також посилання на запитання для іспитів та онлайн-тренажер на знання правил дорожнього руху, яким можна скористатися самостійно, щоб впевнитися у власних знаннях.

Зі скількох років можна отримати посвідчення водія?

На посвідчення різних категорій діє різний віковий ценз:

  • А та А1 — від 16 років.

  • В, В1, С, С1 — від 18 років.

  • ВЕ, В1Е, СЕ — 19 років.

  • Інші категорії прав — після 21 року.

Важливо знати:

  • перше посвідчення водія видають на 2 роки;

  • на час дії першого посвідчення водія існує заборона на перевищення швидкості понад 70 км/год;

  • обмін на постійне посвідчення відбувається у випадку, якщо протягом двох років з дня його видачі власник здійснив не більше 2 порушень правил дорожнього руху;

  • у разі 3 і більше порушень обмін на постійне посвідчення водія можливе лише після складання нових іспитів;

  • якщо водія з постійним посвідченням позбавили права керування, то поновлення такого права можливе лише після нового навчання в автошколі та складання нових іспитів. Таке посвідчення знову видають на 2 роки.

  • повернення посвідчення водія особам, які отримали його вперше (керували з першим посвідченням терміном дії на 2 роки) та були позбавлені права на керування транспортними засобами, не відбувається.

Як отримати посвідчення водія вперше?

Для отримання посвідчення водія необхідно пройти три основні етапи:

  • навчання в автошколі

  • складання іспитів в сервісному центрі МВС

  • отримання посвідчення водія 

Як вибрати автошколу

Обрати навчальний заклад за потрібною категорію та зручним місцем розташуванням, а також дізнатись чи має він акредитацію, можна за допомогою інтерактивної карти автошкіл.

Так, однією з кращих автошкіл є Львівська автошкола ТСОУ, навчання в якій найповніше відповідає встановленій програмі, затвердженій Міністерством освіти і науки України та Міністерством внутрішніх справ. Дана автошкола має хорошу матеріально-технічну базу для підготовки водіїв (мультимедійне обладнання, сучасні авто) і колектив професійних викладачів та інструкторів, які регулярно проходять курси підвищення кваліфікації. Крім того, всі викладачі закладу знаходять індивідуальний підхід до кожного учня та вміють доступно пояснити матеріал, підкріплюючи теорію прикладами з життя. Для зручності слухачів та під час посиленого карантину, навчання може здійснюватися в онлайн-режимі. Отже, якщо ви прагнете не просто отримати посвідчення водія, але й ґрунтовні знання та відмінні навички водіння автомобілем, звертайтесь в дану автошколу.

Які документи потрібні для автошколи

  • заява на ім’я керівника установи (із зазначенням місця проживання та бажаної категорії посвідчення водія);

  • паспорт (пред’являється особисто);

  • копія ідентифікаційного коду;

  • чотири фотографії розміру 3,5х4,5;

  • медична довідка (083о)* (також буде потрібна для сервісного центру МВС для отримання посвідчення)

*Мед. довідка форми 083о видається у медичному закладі після проходженя комісії лікарів, а також після отримання сертифікатів у Львівському обласному державному клінічному наркологічному диспансері на вул. Б. Лепкого, 8 та у Львівському обласному клінічному психоневрологічному диспансері на вул. Коциловського, 30

Термін дії довідки – 6 місяців, тож довідку, яку людина отримала для вступу до автошколи, цілком можна встигнути подати для отримання посвідчення водія у сервісному центрі МВС.

Якою є вартість навчання в автошколі?

Вартість навчання в автошколі варіюється від одного навчального закладу до іншого та залежить від категорії, але в середньому вартість  курсів найпопулярнішої категорії "В" становить 8 тисяч гривень без урахування занять з водіння (для категорії "С" від 7000 – 8500 грн). Вартість практичного заняття в середньому становить 200-350 грн за урок.

Чи потрібні додаткові платежі в автошколі для сервісних центрів МВС?

Жодних додаткових платежів не потрібно. Якщо хтось Вам говорить про начебто додаткові кошти на вимогу поліції чи сервісних центрів МВС — можете повідомити про це поліцію. Згідно з правилами, працівникам сервісних центрів МВС не заборонено перебувати під час проходження навчання чи складання іспитів в автошколах. Тому Ви можете самі подати прохання про присутність працівників сервісних центрів під час іспитів в автошколі. Працівники сервісного центру зможуть відповісти на усі запитання, пов’язані з підготовкою та отриманням посвідчення та впевнитися, що іспити в школі проходять відповідно до правил.

Скільки часу є дійсними результати з автошколи

Свідоцтво про закінчення автошколи дійсне 10 років.

Після проходження навчання та складання внутрішніх тестів в автошколі, необхідно пройти іспит в будь-якому зручному за місцем розташування сервісному центрі МВС — прив’язки до місця реєстрації та проходження навчання немає.

Іспити в сервісному центрі МВС на отримання посвідчення водія

Іспити складаються з двох частин, які, зазвичай, відбуваються в один день.

Теоретичний тест

Тест триває 20 хвилин і складається з 20 питань, що обираються системою випадково (всього є 2 000 питань):

  • 10 питань із правил дорожнього руху;
  • 4 питання з будови та експлуатації транспортних засобів;
  • 4 питання з основ безпеки руху;
  • 2 питання з надання першої медичної допомоги.

 

Як підготуватися до тесту?

На сайті Головного сервісного центру МВС доступні питання тестів з варіантами відповідей, усі їх для вивчення можна завантажити безкоштовно за посиланням.

Можна також спробувати пройти тест в онлайн-режимі.

Важливо знати:  

  • Тест вважається складеним, якщо не перевищено час 20 хвилин і допущено не більше 2-х помилок.

  • Повторно скласти теоретичний тест можна не раніше, ніж через 5 днів. Загалом його можна складати необмежену кількість разів

  • Лише після складеного теоретичного тесту кандидата у водії допускають до складення практичного.

Практичний тест

Практичний іспит складається з 2 етапів:

  • на майданчику для навчання з початкового керування тестуються такі вміння водія як підготовка до початку руху, зупинка транспорту на підйомі/спуску, заїзд у двір «гараж» з правого/лівого боку тощо.
  • на визначеному маршруті в умовах дорожнього руху: маневрування у потоці, дотримання швидкості руху та вимог дорожньої розмітки і дорожніх знаків тощо.

 

Як підготуватися до тесту?

Усі маршрути, за якими складається другий етап практичної частини іспиту на отримання права керування транспортними засобами можна переглянути за посиланням.

Тут можна обрати свій регіон, територіальний сервісний центр МВС, зручний для складання іспиту, та завантажити схеми маршрутів. За кожним сервісним центром МВС закріплено від 2 до 7 маршрутів, котрі обираються екзаменатором перед проведенням іспиту.

Можна також завантажити чек-лист, яким будуть користуватися екзаменатори під час практичної частини іспиту. В ньому зазначені перелік вправ та типові помилки, котрих припускаються громадяни під час практичного іспиту, та шкала оцінювання. Це спростить процес підготовки до іспиту.

Під час іспиту чек-лист друкують на зворотній частині екзаменаційного листа, його наявність гарантує прозорість та зрозумілість системи оцінювання навичок кандидата у водії. По завершенню іспиту особа, яка його складала, може ознайомитися із зазначеними екзаменатором помилками, залишивши на чек-листі свій підпис. Після завершення іспитів екзаменаційні листи зберігають у сервісному центрі МВС протягом 3 років.

Важливо знати:

На відміну від теоретичного, практичний іспит можна перездавати тільки 3 рази.

Якщо Ви все успішно склали, можна отримати перше посвідчення водія.

Які документи потрібно для отримання посвідчення?

Щоб отримати посвідчення водія після закінчення навчального закладу та складання іспитів потрібно надати:

  • паспорт громадянина України або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус;

  • копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків;

  • свідоцтво про закінчення закладу з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв;

  • оригінал та ксерокопії документів про заміну особистих даних (у разі їх заміни);

  • медичну довідку встановленого зразка (форма 083/о).

Скільки коштує отримання посвідчення водія?

Вартість посвідчення – 227 грн, де:

  • Бланк посвідченя – 201 грн
  • Теоретичний та практичний іспити – по 13 грн.

Інших платежів немає.

Сергій Смірнов

Матеріал підготовлено спільно з Регіональним сервісним центром МВС у Львівській області в рамках кампанії #безпечні дороги соціально-інформаційного проекту медіа-хабу «Твоє Місто» за участі соціальної ініціативи УГКЦ «Хтось не зробить» та Патрульної поліції Львівщини, спрямований на покращення ситуації з безпекою руху в місті Львові.

Заходи, що реалізовуються в межах проекту – серія публічних дискусій про виклики та проблеми в дотриманні правил дорожнього руху, просвітницька кампанія в медіа, соціологічні дослідження, покращення інфраструктури міста, популяризація світловідбивних елементів, навчання школярів основам безпеки руху в школах Львова; тренінги та семінари з батьками учнів; соціальна візуальна реклама та пам’ятки, співпраця з храмами міста, інше.

Партнери кампанії – група автомобільних компаній AriaGroup (офіційний дилер BMW, Volkswagen, Nissan, Honda, Seat), мережа магазинів Вухо.ком, LvivInternationalRotaryClub, радіо Львівська Хвиля.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!