Фото: Zaxid.net

Фото: Zaxid.net

Чи знесуть ЦУМ та куди поїде трамвай. Перспективи Франківського району Львова

30660 0
На вулиці Княгині Ольги пропонують облаштувати пішохідну алею та змінити організацію дорожнього руху.

У Львові презентували перспективний план розвитку Франківського району, який зокрема передбачає облагородження території біля універмагу та транспортну реорганізацію на вулиці Княгині Ольги. Tvoemisto.tv побувало на презентації та занотувало, які зміни чекають на район.

Читайте також: Як зміниться територія заводу «Кінескоп». Візуалізація

Детальний план цієї території розробили ще торік, утім досі не погодили. За детальним планом, тут передбачали знести довгобуд колишнього Палацу культури ЛАЗу, натомість побудувати два торгові центри та 12-поверхівку. Під час громадських обговорень торік орендарі ринку «Провесінь» виступили проти будівництва торгового центру на місці базару. Тепер же у експертних колах місто обговорює ці пропозиції, аби врегулювати питання з підприємцями.

Алея замість ринку

Як пояснив під час презентації керівник управління архітектури та урбаністики ЛМР Антон Коломєйцев, Франківський район Львова є чи не найщільніше заселеним та добре озелененим. Крім цього, у районі сформувалася й лінія громадської забудови та неформальні ринки, які у 90-х намагалися компенсувати нестачу комерції.

Втім мешканці стикаються з проблемою комфортних пішохідних зв’язків між північною та південною частинами вулиці Княгині Ольги, а також між сусідніми вулицями.

«Зараз зв’язок між північною та південною частинами вулиці переривається МАФами, паркінгами, десь він переривається заїздами. Зв’язок на вулиці у такому вигляді комфортним назвати важко», – каже він.

Тож тут пропонують створити алею з громадськими просторами і торговими приміщеннями. Також, за словами архітектора, є потреба облаштувати пішохідні внутрішньоквартальні зв’язки, і в цьому мають бути зацікавлені також і підприємці, які працюють уздовж вулиці.

Читайте також: Проект будівництва багатоповерхівки біля львівського медуніверситету заморозили

Зносити чи не зносити

Бурхливе обговорення викликало питання збереження чи знесення шляхопроводу. За словами Антона Коломєйцева, транспортні експерти з Берліна радили добре подумати, перш ніж завершувати чи реконструювати трамвайний міст через вулицю Володимира Великого. Вони пояснили це тим, що трамвай із Княгині Ольги необхідно повернути на Наукову, облаштувавши пересадки між радіальними маршрутами, які курсують через центр, та концентричними маршрутами, які сполучають різні житлові масиви Львова. Пересадки повинні бути на одному рівні, а з наявним мостом цього розробити не можна.

Цю думку частково підтримує й проєктант ЛКП «Інститут просторового розвитку» Сергій Фіалковський. Він каже, що шляхопровід необхідно якщо не розібрати, то хоча б частково трансформувати, оскільки наявна транспортна розв’язка містить проблематичні зїзди з моста та ліві повороти, що створюють проблеми, особливо при повороті з Наукової на Княгині Ольги. Водночас, вважає він, трамвай без шляхопроводу простоюватиме 5-7 хв. 

Складність лівого повороту через присутність шляхопроводу відзначив і керівник відділу інвестиційних проєктів ЛКП «Львівавтодор» Павло Сирватка. 

«Щоб повернути на ліво з Наукової на Княгині Ольги треба перелаштовуватись за 50 м фактично через три смуги», – каже він.

Читайте також: У Львові погодили план території, де буде канатна дорога

Водночас місто розглядає можливість руху автобусів по виділеній трамвайній колії, що передбачає також зміну конфігурації зупинок та систему пересадок. Ця схема могла б запрацювати лише після запровадження електронного квитка.

Натомість розробник детального плану цієї території Володимир Лаврін має інші пропозиції щодо реорганізації руху. За його словами, необхідно повернутися до ідей Генерального плану 1963 року, за яким радіальну систему маршрутів планували замінити на радіально-кільцеву, створивши у місті два кільця безперервного руху, до яких якраз і мала входити вулиця Княгині Ольги.

«Тоді рахували, що у місто щодня заїжджає 16 тисяч машин, зараз 180 тисяч. І ця кількість буде зростати. Я маю сумніви, що пересадити на ровер удасться всіх. Якщо ми не повернемось до ідей того Генплану, то місто просто стане», – вважає він.

Цю ідею не підтримав архітектор Юрій Столяров та навів приклад Москви, де кільця вдалось збудувати, натомість це не вирішило проблем із заторами.

Де паркуватись

Сергій Фіалковський вважає, що парковки біля магазину «Фокстрот» та аквапарку необхідно забрати, натомість звести у цьому районі багаторівневий паркінг.

Представниця аквапарку «Пляж» Олена Анатійчук зазначила, що на аквапарк також чекає масштабна реконструкція: його планують розбудувати та облаштувати паркінг на 5-6 поверхів. За її словами, це допоможе вирішити проблему хаотичного паркування у цьому районі.

Що будуватимуть

Найбільш помітною забудовою у цьому районі є новий ЦУМ, аквапарк та готель «Супутник». Найбільше питань виникло щодо подальшої долі універмагу. За словами Антона Коломєйцева, не викликає сумніву, що його фасади обсипаються, а маломобільним людям узагалі потрапити до нього складно.

Натомість у цьому районі, як варіант, розглядають 3-4 поверхові криті торгові точки, адже наявні ринки займають майже весь простір біля житлових будинків. Водночас це створить нові робочі місця для людей, які живуть у районі, і їм не доведеться щоранку їхати через центр на роботу.

Власники нового ЦУМу під час обговорення зазначили, що залишати ту інфраструктуру в тому стані, в якому вона є зараз, однозначно не можна. Натомість вони готові говорити про співпрацю з підприємцями, які там працюють, щоб або масштабно реконструювати будівлю торгового центру, або знести та збудувати новий.

Голова правління Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів України Богдан Гой висловився проти ідеї знести універмаг, адже, за його словами, на фоні одноманітних радянських будівель, проєкт ЦУМу новітній та унікальний. 

Читайте також: Як на вулиці Княгині Ольги будують велодоріжку. Фото

На завершення обговорення домовились промоделювати варіанти руху транспорту на вулиці з мостом та без і провести ще низку обговорень із підприємцями, які працюють у районі.

Вікторія Ейсмунт

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Матеріал підготовлений в межах спецпроекту «Рік комфортного пересування». Партнер проекту — компанія EasyPay — найбільший небанківський оператор платіжних та фінансових сервісів в Україні. Свої ідеї та пропозиції для вдосконалення міської мобільності можете надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначивши «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!