Фото: Роман Балук

Фото: Роман Балук

Як проходить вакцинація від коронавірусу у Львові. Від питань до відповідей

5882 0
Зважаючи на велику кількість зацікавлених вакцинацією від коронавірусу, Тvoemisto.tv вирішило з’ясувати, скільки уже осіб провакцинувалося індійською вакциною, як вони почуваються, а також, де зберігають вакцину, якою щеплять львів’ян та коли чекати наступної партії.

Від учора в Україні запрацював онлайн-сервіс запису на вакцинацію від коронавірусної інфекції. Українці, зокрема львів’яни, почали активно цікавитися можливістю стати у «чергу». За даними МОЗу, у списку вже зареєструвалися майже 45 тисячі українців. Скільки з них саме львів’ян – наразі точно не відомо.

Повільно, але щепляться

У Львові вакцинація від коронавірусної інфекції триває від минулого тижня. Перші 42 200 доз вакцини Oxford/AstraZeneca (Covishield) наша область отримала 25 лютого.

Читайте також: На Львівщину прибули 42 тисячі доз вакцини від коронавірусу. Фотофакт

У перший день після прибуття вакцини щеплення від коронавірусу у Львові отримали 50 лікарів обласної інфекційної лікарні. Наступного дня вакцинували 80 медпрацівників 8-ї міської лікарні, а вчора щеплення зробили 70 медиків Центру легеневого здоров’я. Загалом – 200 осіб.

Сьогодні вакцинацію проходять медики Лікарні швидкої медичної допомоги.

За словами головної епідеміологині Львівщини Наталії Тімко-Іванченко, на Львівщині щодня зростає кількість випадків захворювання на Covid-19, як і кількість госпіталізованих. Лише за останні 16 днів зріст відбувся у межах 35%. Загалом, на сьогодні, у лікарнях Львівщини перебуває приблизно 1 580 пацієнтів із коронавірусною хвороброю.

Враховуючи несприятливу ситуацію на Івано-Франківщині, кожен повинен свідомо поставитися не лише до носіння масок, дотримання соціальної дистанції та гігієни рук, а й до вакцинації, говорить епідеміологиня.

«У першій хвилі вакцинації плануємо щепити 1300 медичних працівників. Насамперед, це будуть медпрацівники ковідних лікарень і екстреної медичної допомоги, далі підключаться сімейні лікарні та медики первинної допомоги та особи старшого і похилого віку.

За ними провакцинуватися зможуть працівники поліції, надзвичайних ситуацій, освітяни чи соціальні працівники. Оскільки вакцинація є добровільною, точної кількості тих, хто точно отримає щеплення у першій хвилі вакцинації, немає. Одні можуть відмовитися, другі не зроблять це через свій стан здоров’я, інші за той час вже перехворіють. А, за рекомендацією МОЗ, вакцинуватися бажано тим, хто перехворів пів року тому», – каже Наталії Тімко-Іванченко.

Читайте також: В Україні зробили перше щеплення від коронавірусу. Фотофакт

Коли щеплення від коронавірусної інфекції зможуть отримати пересічні львів’яни, достеменно не відомо. За словами Наталії Тімко-Іванченко, усе залежатиме від того, коли надійде друга партія вакцини. А про це наразі навіть не йдеться.

«Ми не знаємо, коли надійде наступна партія вакцини від коронавірусу. Наразі такої потреби і немає. Щеплення у нас зробили лише двом сотням медиків. Ми ж отримали вакцини для щеплення 2 100 осіб, які мають отримати по дві дози. Якщо першу дозу вони отримують зараз, то наступну повинні через 28 діб», – пояснює Наталії Тімко-Іванченко.

Одна бригада на всіх

За словами епідеміологині, загалом вона задоволена тим, як проходить вакцинація від коронавірусу в області. Каже, усе йде за планом, хоча повільно. А все через те, шо наразі з 14 анонсованих мобільних бригад, які мають здійснювати вакцинацію на Львівщині, працює лише одна – від 2-ї міської поліклініки.

Все тому, що інші не пройшли відповідного навчання. Медики обіцяють, що вже цього тижня – у четвер-п’ятницю – відповідний навчальний тренінг пройдуть ще 4 бригади. Тож із наступного тижня на Львівщині вже повноцінно запрацює 5 вакцинальних бригад.

«Вакцинація відбувається повільно, бо наразі щеплення проводить лише одна бригада, яка пройшла навчання у столиці. Минулої середи вони серед ночі повернулися до Львова, а вже зранку наступного дня приступили до вакцинації. Зараз у Київ поїхали наші регіональні тренери, які проходять навчання.

На запитання, чому раніше вони не могли пройти відповідного навчання, то відповім, що загальна інформація про вакцинування відома багатьом медикам, та оскільки до нас прийшла саме вакцина CoviShield, на рівні держави прийняли рішення окремо робити тренінги про використання саме цієї вакцини. Уже точно відомо, що з понеділка у нас вакцинуватиме п'ять бригад, тому можна стверджувати, що вакцинованих стане більше», – заначила Наталія Тімко-Іванченко.

Наразі приватні клініки до вакцинації мешканців не залучатимуть, каже вона. На комерційному ринку вакцина з'явиться не раіше липня, або якщо буде надлишок.

«Медики приватних клінік щеплення від коронавірусу можуть отримати безкоштовно. Щеплення для населення вони наразі здійснювати не будуть. Вакцинація на платній основі не діє. На комерційному ринку вакцина з’явиться не раніше липня або коли буде надлишок», – каже вона.

Хочете щепитися – ставайте в чергу

Як зазначає епідеміологиня, усі, хто провакцинувався від коронавірусу у Львові, почуваються добре. Лише одна людина повідомила, що в місці уколу відчувала біль у момент натискання.

В одному флаконі з вакцинацією від коронавірусу, яка надійшла до нас, міститься 10 доз, відтак щепити нею можна 10-ть осіб. Термін зберігання після відкриття флакона становить лише 6 годин. Тому медики по Україні часто констатують, що їм доводиться утилізовувати невикористані дози вакцини.

У Львові, за словами Наталії Тімко-Іванченко, ще не «викинули» жодної із доз, проте, аби цього точно не траплялося, вирішили створити резервну чергу, куди можуть увійти громадські діячі та пересічні львів’яни.

«Зараз у нас відбувається масова вакцинація, тому відкритий флакон медики використовують досить швидко. Проте, від учора почалася реєстрація на вакцинацію всіх охочих в резервну чергу. Тож, коли, наприклад, із флакона зроблять лише 7 щеплень і більше не буде з числа медиків бажаючих вакцинуватися, щеплення можуть зробити тим, хто зголоситься в лікарні це зробити, наприклад, волонтер, який працює при установі, або той, хто зареєструвався у резервній черзі. Те, що кажуть, що це будуть «громадські діячі» дуже голослівно. Йдеться про всіх бажаючих», – каже вона.

Читайте також: У Львові показали один із пунктів, де з наступного тижня почнуть вакцинувати від Covid-19

Де зберігають вакцину?

Уся вакцина, якою щеплять львів’ян, зберігають на обласній базі спеціального медичного постачання, що у Брюховичах. Щодня мобільна бригада туди їздить і набирає потрібну кількість флаконів.

Як пояснила епідеміологиня, до того, як реформували Держсанепідслужбу, всі імуноглобулічні препарати зберігали на Круп’ярській, 27, де є холодові кімнати. Проте після реформи базою визначили саме Брюховичі, який є регіональним складом утримання медичних та імуноглобулічних препаратів.

«Там є дві холодові кімнати з температурою +2-8 градусів, на поличках яких є коробки з вакциною. У приміщенні спеціально виведені термодатчики, які постійно слідкують за температурою. Крім того, на місці є автономний генератор живлення в разі відімкнення світла.

Мобільна бригада, яка здійснює щеплення, із відповідними документами та дорученням віддає свою термо-сумку, яка з чотирьох сторін обкладена холодовими елементами, працівники її заносять у холодову кімнату, завантажують потрібну кількість флаконів і віддають бригаді, а та уже їде в місце проведення профілактичних щеплень і проводить вакцинацію», – додала вона.

Нагадаємо, що першою вакцину від коронавірусу у Львові отримала завідувачка 4-м відділенням Львівської обласної інфекційної лікарні Таміла Алексанян. 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав

Ольга Шведа

Фото Романа Балука, ЛОДА і Центру легеневого здоров'я

Твоє здоров'я

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!