На правах реклами

Як працює підприємство, яке повертає промислову культуру на Львівщину

7473 0
Як завод Fujikura на Львівщині став прикладом для майбутніх переговорів з інвесторами і чому тут радо зустрічають людей з інвалідністю.

На правах реклами

Перший завод Fujikura відкрився під Львовом у квітні минулого року. Японська компанія із понад 130-річною історією, що має виробництво в багатьох країнах світу, дала Львівщині надію на прихід інвесторів нового типу, яка зрештою справдилась. Завод, що виготовляє кабельні мережі для автомобілів Volkswagen, Audi, Porsche та інших, дав роботу сотням мешканців області та встановив високу планку якості умов праці та соціального забезпечення, з якою рахуються інші промислові підприємства з іноземними інвестиціями в регіоні. Tvoemisto.tv  продовжує цикл розповідей про підприємства, які приводять у регіон закордонні інвестиції. 

Від завершення переговорів із Fujikura до повноцінного запуску виробництва в селі Підрясному під Львовом минуло лише п’ять місяців. За словами начальника управління інвестиційної політики Львівської обласної державної адміністрації Романа Матиса, це був найшвидший вихід іноземного інвестора на ринок Львівщини. «Також Fujikura стала прикладом  для японського бізнесу: на зустрічі з японцями президент України демонстрував інвестиційну привабливість Україниі  Львівщини зокрема, говорячи саме про це підприємство», – розповів чиновник.

Зараз у кожному з корпусів працюють над різними проектами. Проходимо систему реєстрації, одягаємо бейджики та йдемо на екскурсію.

«Кожен працівник повинен зареєструвати свій бейджик у системі, – розповідає менеджерка з підбору персоналу Анастасія Задорожна. – З цього моменту починається його зміна. Безкоштовний транспорт довозить працівників заводу на роботу і з роботи. Маршрути сягають 40-50 кілометрів від Львова». Весь робочий час, за словами Анастасії, працівник заводу проводить на ногах; сидячу роботу мають хіба що працівники адміністрації на другому поверсі. Жінки тут працюють на рівні з чоловіками, отримуючи таку саму зарплатню – 6-7 тисяч гривень плюс бонуси та премії.

Біля комп’ютера серед конвеєрів Тетяна Чолач: «Я працюю тут півтора року. Починала як звичайна операторка, зараз майстриня зміни. Пішла працювати на Fujikura заради експерименту, бо все життя займалась торгівлею. Мене влаштовує графік роботи і зарплатня. Робота не важка і постійно можна розвиватись, рости, заробляти більше».

Компанія справді пропонує кар’єрне зростання. Понад сотні людей, які починали тут із роботи оператора, тепер на керівних посадах. Близько вісімдесяти бригадирів і майстрів зміни, півсотні контролерів на підприємстві – люди, які прийшли сюди без досвіду роботи, однак швидко опанували нову професію оператора і згодом пішли вгору. Багато операторів отримали підвищення та переведені до інженерного, технічного відділу й відділу планування виробництва.

«Я працюю і паралельно навчаюсь в університеті. Після першої зміни ще встигаю піти на пари й маю вільний вечір. Графік роботи такий, що можна щось планувати, кудись поїхати вдень або ввечері», – розповідає стажер-бригадир Роман. На Fujikura він прийшов услід за своїми одногрупниками – почув схвальні відгуки і вирішив спробувати сам. Незалежно від посади й досвіду, всі працівники з першого дня роботи користуються всіма перевагами від компанії.

Для роботи на Fujikura не потрібна спеціальна освіта. Навчання – як теоретичне, так і практичне – нові працівники проходять безкоштовно за рахунок компанії.

Компанія охоче бере на роботу людей із вадами слуху. Тут вони обіймають посади не складальників чи прибиральників, а рухаються кар’єрними щаблями нарівні з усіма.

«Перші працівники з вадами слуху знайшли нас самі. Побачили інформацію, що ми набираємо працівників, і вирішили спробувати свої сили», – розповідає Анастасія Задорожна. Коли в компанії довідалися, що у штаті буде щонайменше десятеро людей із вадами слуху, запросили сурдоперекладача, аби вони пройшли теоретичне і практичне навчання та могли на початку порозумітись із колегами.

Зараз на підприємстві працює майже півсотні людей із вадами слуху різного віку. «Вони часто кажуть нам, що в інших компаніях їм не доручали серйознішої роботи, ніж функції підсобного робітника чи складальника. Вони постійно говорять, що хочуть розвиватись, і ми хочемо їм із цим допомогти. Призначаємо їх провідними операторами, один уже став бригадиром. Наше завдання – зробити так, аби більше таких працівників прийшло до нас, і щоб вони були соціально захищеними», – каже менеджер з підбору персоналу.

На Львівщині Fujikura дала роботу понад трьом тисячам людей. «Звісно, перш ніж відкривати підприємство саме біля Львова, ми зробили масштабне дослідження ринку праці, оцінили інвестиційну привабливість регіону тощо», – розповідає керівник департаменту персоналу компанії Ірина Панчишиш.

Крім комфортних умов праці та вчасної її оплати, офіційного працевлаштування, безкоштовного медичного обслуговування, пільгового харчування і доставки на роботу та з роботи, компанія дбає про інші потреби своїх працівників. І не лише їх. «Наприклад, ми щороку організовуємо благодійний марафон, таким чином роблячи корисну справу для Львова і заохочуючи до здорового способу життя», – каже Ірина Панчишин. Благодійний забіг «Щасливий кілометр», зазновником і організатором якого є компанія Fujikura, спрямований на привернення уваги суспільства до актуальних проблем медицини та підтримки важкохворих діток.  

За словами керівника департаменту персоналу через те, що промислові підприємства Львова здебільшого  занепали два з половиною десятиліття тому, в обласному центрі та області вже майже немає промислової культури. Для багатьох людей поняття праці на заводі є новим, і до нього треба адаптуватись. «Багато людей приходять, пробують власні сили, та вирішують чи підходить для них ця робота», – розповідає Ірина Панчишин. Проте на Fujikura всерйоз працюють над тим, аби втримати працівників.

Компанія постійно організовує для своїх працівників екскурсії та свята. Торік у День захисту дітей 1 червня працівники мали змогу привести на роботу своїх дітей, аби показати, як працює виробництво. Компанія привезла працівників разом із дітьми на роботу, де після екскурсії на них чекало веселе свято з аніматорами, фуршет і подарунки для кожного від компанії.

Fujikura була першою ластівкою з-поміж інвесторів нового типу на Львівщині, й те, що підприємство розвивається та працює стабільно, є добрим знаком, каже Роман Матис. «Завдяки постійним контактам із підприємствами ми забираємо бар’єри у спілкуванні бізнесу з органами влади – корупційні моменти, затримки тощо. Це створює привабливий інвестиційний клімат Львівщини», – резюмує він. 

Партнерська публікація

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!