Фото: Анна Чистякова

Фото: Анна Чистякова

Чи справді можна вакцинуватись залишковими дозами. Журналістський експеримент

8246 0
Журналісти Tvoemisto.tv провели експеримент та без попередньої реєстрації та дзвінка спробували вакцинуватися залишковими дозами в одній із львівських поліклінік.

Сьогодні обов'язковій вакцинації підлягають лише певні категорії населення. Зараз триває третій етап вакцинації – за попередніми списками зробити щеплення можуть люди, старші за 65 років, освітяни та працівники структур державної безпеки. Всі інші можуть зробити щеплення залишковими дозами препарату. Щоб перевірити, чи справді це можливо, ми прямуємо на щеплення у найближчу від редакції поліклініку: у 1-у міську, що на вулиці Руській, 20.

Читайте також: У травні Україна отримає майже мільйон доз вакцини компанії Pfizer

Знайти кабінет щеплення виявилось неважко: у реєстратурі все розповіли та показали, де шукати. Тут вакцинують корейським препаратом AstraZeneca.

На другому поверсі у великому кабінеті, що розділений на дві зони – для щеплення та для очікування – сидять кілька людей, які записані на маніпуляцію. Переважно це старші люди, яких обдзвонив їхній сімейний лікар. Молодь у черзі – це або освітяни, або медики. Тут вакцинують щодня, з 9:00 до 13:00 год.

Молода жінка, яка привела свою старшу маму на щеплення, розповідає, що вона працює вчителькою у школі і подавала заявку раніше, а зараз прийшла разом із мамою на вакцинацію. В цей час медсестра Анна переглядає списки своїх пацієнтів. Каже, що обдзвонює всіх, хто записаний на інші дні та пропонує прийти зараз, адже сьогодні буде достатньо вільних вакцин через те, що на щеплення не прийшли працівники банківської установи, які подавали заявку.

«Вчора тут було дуже багато молодих людей, велика черга з освітян. Тож, отримати залишкову дозу не було шансів. Сьогодні набагато менше бажаючих на щеплення. Можливо, через свята», – розповідає медсестра.

На питання, чи можливо вакцинуватися сьогодні залишковими дозами, лікар маніпуляційного кабінету записує прізвище та ім’я і каже, що передзвонить нам ближче до 13:00 у разі, якщо залишаться невикористані дози. Але ближче до вказаного часу ми повертаємось сюди самі. Разом з нами у кабінет забігає молодий хлопчина, який теж сподівається зробити щеплення залишковою дозою. Ми разом з ним запитуємо лікаря, чи зроблять нам щеплення і чи залишився препарат. Медперсонал обіцяє це з’ясувати і вже за кілька хвилин нам кажуть заповнити анкети: залишилось три дози.

Хлопця звати Станіслав і він розповідає, що зареєстрований у поліклініці на Хімічній, але щойно звідти і там надто велика черга на щеплення.

Читайте також: «Кисень отримали в останні хвилини». На Львівщині виникла загроза нестачі кисню для хворих з Covid-19

«Наразі робити щеплення не боюся, тому що це потрібно. Звісно, хотілося б вакцинуватися Pfizer, але розумію, що цього можна і не дочекатися. Хочеться подорожувати, поїхати у Європу і мати відповідні документи про те, що я не становлю небезпеки для оточуючих», – розповідає 26-річний Станіслав.

68-річна Ганна Бариляк, яка щойно зробила щеплення, говорить, що теж би хотіла вакцинуватися препаратом Pfizer, але, на жаль, цього можна надто довго чекати.

«В нас вже майже вся родина перехворіла, але не в тяжкій формі. Мене хвороба оминула. У мене діти – лікарі, зробили самі щеплення і порадили зробити мені», – розповідає пані Ганна.

Заповнені анкети ми віддаємо лікарці, вона каже, що дані з неї заносять до реєстру провакцинованих від коронавірусу людей. Температуру не міряють. Кажуть, що ми самі маємо знати, як почуваємось.

Медсестра наповнює шприц, робить укол у плече і розповідає, що й сама вакцинувалась цим же препаратом. Каже, що про наслідки – озноб, підвищення температури чи легке нездужання – люди повідомляють зрідка. Часто скаржаться на біль у руці.

Запитуємо, коли прийти на повторну вакцинацію. Медсестра відповідає, що наступний візит до пункту щеплення має бути через 90 днів. Але слідкувати за цим маємо самі. 

Отож, наша журналістка, яка давно хотіла зробити щеплення від Covid-19, користується нагодою.

«Як довідалась, що є залишкова доза, одразу прибігла на вакцинацію. Не знаю чи хворіла Covid-19, але точно знаю, що щеплення безпечніше, ніж наслідки хвороби. Після щеплення відчуваю лише поболювання у руці», – розповідає вона про свої враження.

За її словами, жодних додаткових досліджень, аналізів не робила. «Трохи дивно, що тут мені не поміряли температуру перед щепленням. Але я добре почуваюсь, не маю застережень», – каже журналістка.

Вакцинуватися таким чином залишковою дозою можна в будь-якій поліклініці міста. Для цього треба задзвонити до свого сімейного лікаря або в реєстратуру та дізнатися про таку можливість більше. А також – про графік роботи кабінету, де роблять щеплення від Covid-19. До слова, завтра, 30 квітня, ще можна провакцинуватися, а у понеділок, 3 травня, та у вівторок,4  травня, у пунктах вакцинації – вихідні дні. 

Також провакцинуватися зараз мають можливість цілі підприємства та компанії, але у випадку, якщо є більше 50 охочих. Для цього треба подати заявку від організації до міського управління охорони здоров’я або до обласного департаменту охорони здоров’я. Після її погодження на масову вакцинацію виїжджає мобільна бригада медиків безпосередньо на підприємство. Кажуть, вчора провакцинували таким чином 260 працівників відомої львівської компанії.

Нагадаємо, що сьогодні у Львові триває третій етап вакцинації від Covid-19. Зокрема, можна щепититися препаратом AstraZeneca корейського виробництва, Pfizer та китайською Sinovac (кількість провакцинованих за 28 квітня: AstraZeneca – 3 400, Sinovac Biotech – 267, Pfizer-BioNtech – 222). Раніше львів’янам робили щеплення вакциною AstraZeneca, але виробленою в Індії. 

 

 

Анна Чистякова

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!