фото: Олександра Бодняк

фото: Олександра Бодняк

Як припаркуватись біля лікарні у Львові так, щоб не було боляче

4553 0
Стоянка біля лікарні потрібна не лише пацієнтам та відвідувачам – вона може приносити кошти медзакладу.

Читачі Tvoemisto.tv розповідають нам про незручності, коли не можуть припаркуватись біля лікарні, коли потрібно завезти хворого або прийти до лікаря одразу з двома дітьми. Також доводиться чути нарікання на те, що місця для людей з інвалідністю біля медзакладів часто зайняті водіями, які не мають для цього підстав. Ми з’ясували, чи справді у Львові існує проблема з паркомісцями біля лікарень і поліклінік та які є шляхи її вирішення.

Чому так

Керівник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб каже, що проблема є. За його словами, основна причина її в тому, що 80% будівель, у яких розташовані лікувальні заклади, – це пристосовані приміщення, що будувались з іншою метою. Зокрема, ідеться про поліклініки у старій частині міста: на Руській, Фредра, Стецька, Чупринки тощо.

«На Раппапорта, наприклад, нема, як заїхати, хоч будівля і проектувалась як лікарня і пологовий будинок єврейської громади. Тоді ж їздили каретами, а не автомобілями», – говорить він.

Пологовий будинок 3 МКЛ. Фото з відкритих джерел

Більш сучасні будівлі поліклінік та лікарень, які зводились за типовим планом, мають паркувальні місця. Але, каже Володимир Зуб, коли їх будували, трафік був зовсім інший, ніж зараз.

«У лікарні швидкої допомоги є дві стоянки, що були запроектовані під час будівництва. Вони вільні у доступі, будь-хто може припаркуватись. Але річ в тому, що зараз авто стільки, що цих двох стоянок на всіх охочих не вистачає», – наводить він приклад.

Лікарня швидкої допомоги. Фото з відкритих джерел

Ще однією причиною проблем з паркуванням біля медзакладів Львова є недисциплінованість водіїв.

«Іноді люди вважають, що вони мають виїхати на третій поверх машиною. Недисциплінованість водіїв часом призводить і до інших складних ситуацій – швидка допомога не може під’їхати, щоб транспортувати хворого, наприклад. Скрізь є місця для паркування машин людей з інвалідністю. Але іноді такі "інваліди" приїжджають – на "танках", і займають ті місця», – каже головний лікар Львова.

Хотіли більше – отримали нічого

Біля дитячої лікарні на вулиці Орлика раніше була автостоянка. Це було комфортно для відвідувачів і приносило гроші медзакладу. Але головний лікар установи Дмитро Квіт розповідає, що після того, як міська рада підняла ставку орендної плати за землю, ділянка стоїть порожня.

«Нам було дуже вигідно, коли був орендар, ми за ці кошти, що отримували, повністю забезпечували необхідним нашу пральню. Потім були троє потенційних орендарів. Але коли люди починають ходити коридорами влади і усвідомлюють вартість оренди, то відходять», – каже Дмитро Квіт.

Сама лікарня, додає він, не має ані коштів, ані персоналу, аби займатись питаннями паркування. Володимир Зуб також зауважує, що головні лікарі і без того мають багато обов’язків, тому наділити їх ще такими повноваженнями було б занадто.

Дитяча міська лікарня. Фото з відкритих джерел

Зараз відвідувачі залишають автівки на території лікарні або просто на вулиці. Хоча вулиця, каже Дмитро Квіт, досить завантажена і без того.

«Є замовлений містом проект реконструкції вулиці Пилипа Орлика, у ньому, зокрема, ідеться і про облаштування близько 100 паркувальних місць. У цей проект мають вписати нашу стоянку, що зараз не функціонує. Її адаптують під реконструкцію вулиці. Займається цим Інститут просторового розвитку», – розповідає Дмитро Квіт. Проект мають завершити у квітні.

Також лікарня працює і в іншому напрямку, аби вирішити проблему. Нещодавно відбулась зустріч з депутатами Львівської міськради. Відтак, вони виступили з ініціативою про винесення на розгляд сесії ЛМР питання про пільгову ставку орендної плати за землю біля лікарні, де розташована автостоянка.

«Якщо би знизили орендну ставку, то орендар би з’явився», – впевнений Дмитро Квіт.

Відремонтувати щоб прозвітувати

Володимир Зуб розповідає, що управління охорони здоров’я завжди, коли у Львові ремонтують вулицю, де розташований медзаклад, просить, аби там передбачили паркувальні кишені. Прохання ніби і враховують, але швидше «для галочки».

«Біля 4-ї поліклініки на Сихові, коли був ремонт вулиці, ми просили зробити кишеню. Її зробили, але все одно місця замало. Пологовий будинок на Мечнікова – теж просили, щоб там зробили кишеню, щоб можна було забрати породіллю з дитиною. Вони зробили, але маленьку», – каже Володимир Зуб.

Головна лікарка Охматдиту, що на вулиці Лисенка, 31, Мар’яна Возниця розповідає, що ситуація з паркуванням біля корпусів закладу ускладнилась після останнього ремонту вулиці.

«Тут широкий тротуар, але дві машини не можуть розминутись, якщо вздовж вулиці припаркована третя. Також скрізь обмежувальні стовпчики. Доцільніше було б створити кишені для паркування», – розповідає керівниця Охматдиту.

Вулиця Лисенка. Фото: Wikimapia

Вона додає, що через ускладнений проїзд вулицею Лисенка є проблеми зі швидкими допомогами, адже тут фізично немає можливості поступитись їм дорогою.

«Під час ремонтів вулиць треба враховувати інфраструктуру довкола та взаємодіяти з установами, що тут є. Зокрема і медичними», – резюмує Мар’яна Возниця.

Як розвязати проблему

Окрім сумлінного підходу до проектування та ремонту вулиць, а також якісної комунікації, дещо можна зробити просто зараз.

Зокрема, можна впливати на несвідомих водіїв. Прес-офіцер патрульної поліції Львівської області Мар’ян Шпитак каже, що кожен медзаклад має квоту паркувальних місць для людей з інвалідністю. У жовтні 2017 року збільшили штрафи за незаконне паркування на таких місцях: від 1020 до 1700 грн.

Отже, якщо ви стали свідком такого порушення, необхідно зателефонувати на оперативну лінію 102 (а не скаржитись у Facebook-групах, – ред.).

«Екіпаж приїжджає в середньому за 9-10 хвилин. Проте є певна черговість викликів: коли десь стався злочин, то екіпаж в першу чергу їде туди. Порушення ПДР у цьому випадку не є загрозою для життя людей, тому екіпаж може їхати трохи довше», – зазначає Мар’ян Шпитак.

Поліцейські записують свідчення двох очевидців, а тоді викликають евакуатор. Тут теж є підводні камені: по-перше, бюрократія із заповненням паперів займає досить часу, по-друге, евакуаторів у місті небагато, тож тут процес також може затягнутись. Але ніхто і не казав, що дотримання закону – це просто.

«Іноді це важкі автомобілі або у них так вивернуті колеса, що немає змоги забрати їх евакуатором. У таких випадках ми безсилі щось зробити», – додає Мар’ян Шпитак.

Якщо ж машину забрали, то водій звертається на 102, його скеровують до патрульних, там він забирає постанову про штраф і з нею може забрати машину із штрафмайданчика.

«Людина може оскаржити рішення про штраф у суді. Бувають випадки, коли суд скасовує постанову поліції, посилаючись на те, що водій підвозив людину з інвалідністю. Але і тут потрібно надати докази, що було справді так», – розповідають у поліції.

Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський вважає, що для вирішення проблеми потрібні просто правильна організація та контроль.

«Це має бути організовано "Львівавтодором". Якщо просто намалювати на асфальті розмітку, то біля поліклініки поставлять автомобілі всі, хто хоче, і на цілий день, пацієнти не заїдуть туди», – пояснює він. Натомість у «Львівавтодорі» кажуть, що не оперують жодним паркувальним майданчиком біля медичних закладів.

Щодо історичного центру, то, за словами Юліана Чаплінського, це проблема багатьох європейських туристичних столиць.

«Так і у Відні, і у Венеції. У такому випадку можна знайти кілька місць поруч. Якщо говорити про поліклініку на Руській, то між Арсеналом і Руською кілька паркомісць все ж є, але вони цілий день зайняті. Отже, потрібно зробити тут розмітку і контролювати дотримання правил. Це питання менеджменту і контролю. Усе можливо, просто має бути порядок», – каже архітектор.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv оголосило у Львові Рік комфортного пересування. Наша редакція закликає ділитись своїм ментальним простором та долучитись до покращення міської мобільності Львова. Свої ідеї та пропозиції можна надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначити «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій.

Рік комфортного пересування

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!