Як привчити себе керувати власними коштами. Поради експерта

4790 0
Про те, як виробити звичку правильно керувати власним бюджетом, як спланувати особистий фінансовий рік і для чого це потрібно, розповідає Ольга Муха, заступник директора департаменту роздрібних клієнтів ПАТ «Кредобанк».

Цим матеріалом Tvoemisto.tv розпочинає спецпроект «Фінансова грамотність», в межах якого ми опублікуємо низку матеріалів про те, як розпоряджатись власними коштами, як вберегтись від махінацій в Інтернеті, телефонних шахраїв, як розповідати дітям про кошти.

Основні принципи і правила, якими потрібно керуватись, щоб правильно управляти своїм бюджетом

Зараз існує достатньо багато правил та принципів, які використовуються при управлінні власними фінансами, особливо таких, які визначають оптимальний розподіл по статтях витрат. Але починати варто з аналізу: що ж відбувається станом на сьогодні з особистими фінансами. Необхідно визначити вихідну точку, наприклад,  які групи витрат взагалі є, які з них постійні, яким чином розподілені частки витрат і т.д.

1. Записуйте дані про ваші  фінанси (надходження та видатки) впродовж , до прикладу, місяця. Чим детальніші дані матимете, тим чіткіше та коректніше зможете побудувати процес управління.

2. Контролюйте «зайві витрати». Інколи, зібравши дані, про  які говорили попередньо, видно зовсім іншу картину. Виявляється,є велика кількість витрат, які є «зайвими», без яких можна жити. І після цього людина вирішує, що більше такі витрати «не будуть фінансуватись з особистого бюджету». За тиждень, другий, третій людина стає заручником ситуації обмеженого бюджету та відсутності відчуття задоволення від процесу управління власними фінансами, і як результат -  відмовляється від подальшої роботи в цьому напрямку. Такий підхід є вкрай неефективним, адже зменшення та оптимізація витрат та нарощення джерел і обсягів надходжень повинні бути розроблені виважено – не потрібно «рубати з плеча».

3. Групуйте свої витрати за такими показниками:

- Основні платежі (комунальні, за кредитами, навчання і т. д.) -  це платежі,розмір яких зазвичай відомий наперед та  є легкими в прогнозуванні. Оплата є обов’язковою. Періодичність сплати – відомою (щомісячно, щоквартально і т.д.);

- Продуктові – продукти харчування;

- Побутові (одяг, господарські товари, особиста гігієна та ін.) – це витрати на ті товари та послуги, які не є обов’язковими, або можливо знайти їм альтернативу;

- Непередбачувані (розваги, подарунки і т. д.) –витрати, які можуть бути, а можуть і не настати, визначеної суми немає.

- «Резерв» - це ті кошти, які можна відкладати «про запас». Рекомендують відкладати 10 – 20%. Також вважається оптимальним, якщо такий «резервний фонд» складає не менше 6-ти місячних надходжень.

Як виробити звичку завжди контролювати свої витрати

1. Постійно нагадуйте собі про витрати (записуйте в блокнот чи мобільний девайс). Звичайно, така процедура фіксації особистих фінансових потоків не стане звичкою за один – два місяці. Спочатку це дійсно процес, про який постійно собі потрібно нагадувати і докладати додаткових зусиль та час, проте з часом це стає звичайним процесом, контроль якого відбувається вже на підсвідомому рівні.

2. Використовуйте найзручнішу для вас програму на ПК чи в смартфоні. Зараз є велика кількість різноманітних програм, і  безкоштовних, і платних, і простих, і тих, які здійснюють більш складний аналіз та здійснюють прогноз на основі  даних. Деякі з додатків навіть забезпечують синхронізацію даних на різних пристроях. Думаю кожен зможе собі вибрати те, що більше до вподоби: від ведення письмового журналу чи таблиці в MSExcel до різноманітних додатків для ПК, планшетів та смартфонів.

Як правильно запланувати свої витрати на наступний рік

1. На перспективу року можна запланувати лише кілька суттєвих витрат. Більш дрібні покупки можна планувати, наприклад, на квартал. Вже від того, яку запланували покупку, можете починати планувати чіткі дії. Наприклад, ви знаєте вже скільки необхідно буде витратити коштів, і вже можете конкретно думати, в який спосіб можете збільшити свої доходи  і упродовж  якого часу.  Адже заощадження – це не єдиний спосіб, і не завжди найкращий для отримання грошових ресурсів.

2. Інвестуйте в себе зараз. Хоча зараз ситуація із заощадженнями є досить відносною. Адже так, як колись жили наші дідусі та бабусі, і все життя відкладали на «потім» – це однозначно не найкращий варіант заощаджень.  Тепер деякі цінності та пріоритети змінились у все більшої кількості людей. Вони  інвестують в себе, у своє комфортне життя тут і зараз.

Як розвивати свою фінансову грамотність

1. Слід пам’ятати, що гроші – це лише інструмент для отримання чогось.

2. Економія витрат не повинна призводити до погіршення рівня життя – це повинен бути розумний розподіл                і використання особистих  грошових потоків.

3. Багато покупок ми робимо під впливом емоцій, різних емоцій, і дуже часто стається так, що чим вищий рівень                адреналіну при думці про ту чи іншу «покупку», тим швидше проходить ефект задоволення потреби, бо з часом                виявляється, що потреба була надуманою.

Партнер проекту "Фінансова грамотність"   

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!