Фото: armyinform

Фото: armyinform

Як у Львові роблять тести на Covid-19 та чому послаблювати карантин зарано

15510 0
Як роблять ПЛР-дослідження на коронавірус, чому воно триває щонайменше три дні, чи вистачає у лабораторіях фахівців та чи доцільно послаблювати карантинні обмеження, коли кількість виявлених хворих зростає, в інтерв'ю Tvoemisto.tv розповів директор Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Роман Павлів.

За добу 7 травня у Львові провели 315 ПЛР-досліджень на коронавірус, з яких 65 показали позитивний результат. Роман Павлів говорить, що це практично максимальна потужність Львова.

«За весь час, що ми проводимо ПЛР-дослідження, визначено 660 позитивних. Більшість з них припадає на Львів, тільки 126 – це область. Усього з початку тестування ПЛР-методом ми провели 5442 дослідження», – говорить директор обласного Лабораторно центру МОЗ.

Лабораторному центру допомагають ще дві лабораторії – військового госпіталю та Інституту епідеміології ЛНМУ імені Данила Галицького.

«Але весь матеріал надходить до нас, тому що він може бути цінним для локалізації епідситуації. Ідеться про матеріали від людей з підозрою на коронавірус, контактних людей або тих, у кого діагноз «коронавірус» уже встановлений. Після швидкого тестування, коли воно позитивне, спеціалісти відбирають матеріал і відправляють до нас», – розповідає Роман Павлів.

Чи вистачає рук

У трьох лабораторіях працюють орієнтовно 28 фахівців. Роман Павлів каже, що це практично всі, кого Лабораторний центр зміг знайти в області. Вони працюють бригадами у дві зміни без вихідних.

«Працюють до 22:00-23:00, вночі відпочивають трохи і обладнання відпочиває. Бо буває, що воно ламається – вже двічі ремонтували тільки центрифуги, а ще інше обладнання. Це все возимо в Київ на ремонти, стараємось робити це швидко. Такого навантаження не те, що люди, а й техніка не витримує», – говорить Роман Павлів.

Він додає, що з обладнанням допомагає львівський бізнес, громадськість, благодійні організації.

«Ензим», наприклад, придбав спеціальний бокс, що задіяний в одній частині роботи, а фірма «Оліяр» безоплатно передала нам у тимчасове користування деяке своє обладнання, багато інших організацій допомагають. Наприклад, благодійний фонд «З янголом на плечі» знайшов нам потрібну центрифугу – вона нам дуже потрібна була», – розповідає Роман Павлів.

Читайте також: Як інфекційна лікарня у Львові готувалась до боротьби з Covid-19

У Лабораторному центрі використовують різні тест-системи – китайські, корейські, були ще німецькі, а тепер почали використовувати українські, партію яких отримали від держави минулого тижня. Мабуть, говорить Роман Павлів, гуманітрної допомоги з Кореї і Китаю вже не буде.

«Загалом було тест-систем на приблизно 7 тисяч досліджень у нас, зараз вже використали на понад 5 тисяч. Почали постачати українські – там трохи інша методологія, але наші фахівці нею володіють», – каже Роман Павлів.

Тест-система нагадує планшетку, де можна розмістити від 50 до 100 зразків матеріалу – залежить від виробника. Але, пояснює директор Центру, зі 100 тестів ніколи не буде 100 результатів, адже частина з них – контрольні, їх використовують, щоб пересвідчитись, що процес триває правильно.

Роман Павлів зазначає, що за допомогою обладнання можна збільшити потужності, але фахівців, які зможуть працювати з таким обладнанням, на Львівщині навряд чи вдасться знайти понад тих, хто вже залучений до роботи.

«Та й доцільності збільшувати обсяги немає, тому що ПЛР-діагностика дає вже кінцевий конкретний результат, а можна використовувати інші засоби – швидкі тести, що є первинною ознакою для відокремлення хворих. Але навіть якщо ми поставили діагноз «коронавірус», це не впливає на лікувальний процес. Лікування – симптоматичне, специфічного – немає. Людину лікують від тих клінічних проявів, що у неї є», – говорить посадовець.

У Львові, каже він, є і приватні лабораторії, що відбирають матеріали та відсилають у Київ – за угодою.

«Але це для людей, які просто бажають себе протестувати. Що воно їм дає? Можливо, заспокоює. Проведення дослідження на коронавірус сьогодні не гарантує, що людина за днів 7-8 не захворіє. Тестування не є запобіжником хвороби», – каже Роман Павлів.

Читайте також: Пережити епідемію. Що робити, якщо ви захворіли на коронавірус

Основна мета тестування, за його словами, це локалізація маленьких осередків захворюваності на Covid-19: після виявлення хворих Лабораторний центр шукає контактних людей і локалізує вогнище навколо результатів дослідження.

«Тобто тестування робиться для того, щоб не було такого поширення, як у деяких країнах Європи», – додає Роман Павлів.

Чому так довго

Щоб поставити діагноз за допомогою ПЛР-тесту живій людині, розповідає директор Лабораторного центру, потрібно до трьох днів, а дослідження матеріалу померлих забирає більше часу: його ще відповідним чином готують – виморожують.

«Саме дослідження проводиться протягом дня, але ще є доставка матеріалу, його підготовка, залежить, в яку пору дня завезли. Ще буває, що результат не негативний і не позитивний, а невизначений. Тоді дослідження треба зробити повторно, щоб виставити діагноз і подати лікарям», – розповідає Роман Павлів.

Читайте також: Усе залежатиме від кожного з нас. Як львів'янам вийти з карантину

Буває, що неправильно відібраний матеріал для аналізу, хоча, говорить директор Львівського лабораторного центру МОЗ, медперсонал навчений це робити. Брати забір для аналізу можуть як лікарі в стаціонарах, куди поступають хворі з підозрою, так і сімейні лікарі.

«Самі тести – дуже чутливі, похибки немає. Ми можемо знаходити вірус в організмі людини навіть через 2-2,5 місяці – мікрочастинки дадуть результат. Похибка може бути тільки при відборі. Коли збудник опустився нижче за рот і носоглотку і його було мало у верхній частині дихальних шляхів, тоді можуть не добрати. Тобто або неправильний відбір, або недостатньо самого матеріалу», – пояснює Роман Павлів.

Він додає, що у крові вірус накопичується протягом нетривалого часу, а от чи виробляється імунітет на коронавірус – наразі достеменно невідомо.

Коли коронавірус прийшов на Львівщину

«Ми ж спочатку тестували тільки на грип, але були атипові пневмонії та інші атипові захворювання, важкі перебіги. Грипу не було, а люди були важкими. Це свідчить про те, що коронавірус у нас на території не з того часу, коли ми почали його виявляти, а значно раніше. Моя думка, що заходи, що ми проводили для попередження грипу, були ефективні. Отой карантин, що був у школах майже два тижні, вже тоді збив хвилю, це дало можливість не поширюватись коронавірусу у той час», – говорить Роман Павлів.

Він додає, що зараз послаблювати в Україні карантин недоцільно, адже саме він тримає захворюваність на невисокому рівні у порівнянні з деякими європейськими країнами.

«За останні три дні ми спостерігаємо тенденцію до росту виявлення коронавірусу. Це є наслідок святкування Великодня. Ми очікували цього, бо люди не завжди виконують правила карантину. Це ж видно – як люди реагували 4-5 тижнів тому і як реагують зараз. І це дає результат у вигляді позитивних результатів досліджень», – говорить Роман Павлів.

Читайте також: Столик на двох. Як у Львові запрацюють літні майданчики ресторанів

Якщо люди заспокояться і подумають, що вірус минув, каже Роман Павлів, то епідемія може затягнутись і на пів року, і на рік чи навіть два.

«Не треба заспокоюватись зараз. Сьогодні (8 травня – ред.) я дав незгоду на те, щоб карантин у Львові був припинений – надіслав обласному і міському штабам доповідну про те, що карантин варто тримати до стабілізації епідситуації, коли буде менше хворих. Зараз у добу надходить близько 500 проб, ми навіть не можемо все переробити. Коронавірус ходить поміж нами. Якщо ми будемо ігнорувати заходи профілактики, то будемо хворіти довше. Вірус сам не стане, його потрібно зупинити», – говорить Роман Павлів.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!