alex-shutyuk.livejournal.com

alex-shutyuk.livejournal.com

Молодий і динамічний. Як Сихів стає конкурентом центральній частині міста

8992 0
Оцифрована 3D-модель району, сучасні лабораторії інноваційної освіти, мультифункціональне будівництво і якісні громадські простори, нові лінії транспорту, пішохідна та велосипедна траси з парками та відпочинковими майданчиками і туристичні маршрути – як Сихову вдається створювати конкуренцію центру та іншим районам міста.

Про це йшлося на унікальній зустрічі, проведеній Центром Довженка минулого тижня. Унікальній, бо вперше про стан та перспективи розвитку розповідали, а  не сперечалися представники влади, бізнесу та громади. 

Як активність громади допомагає залучати мільйони на розвиток інфраструктури

«За кількістю населення Сихів сьогодні конкурує з деякими обласними центрами. Це величезний потенціал, який показує дивовижну трансформацію – з району, з якого люди їдуть, він стає районом, у який приїжджають. Одночасно з розвитком Центру Довженка кілька років тут тривала підготовка і зараз реалізовуються проекти  Maker Space та Lviv Open Lab. Всі вони стають тими платформами, що просуватимуть і розвиватимуть район далі. Зустрічі, дискусії, інноваційні лабораторії і наукові дослідження – все це буде тут розроблятися, тестуватися і поширюватися на місто», – констатував на зустрічі заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Lviv Open Lab  це сучасний міський простір інноваційної освіти, у якому працюватиме три лабораторії – фізико-хімічна, робототехніки та біотехнологічна. Також в центрі працюватимуть майстерня по роботі з деревом, лекторій, медіа-студія та бібліотека.

 

Із презентації Олени Павлюк «Lviv Open Lab – простір інноваційної освіти» *Натисніть на зображення, щоб перевернути його та відкрити наступне

«Центр працюватиме для школярів і молоді, які хочуть робити інновації та винаходи. Він розвиватиме підприємницькі навички і креативне мислення. Вже зараз ми проводимо заходи на базі оновленого Центру Довженка, в тому числі і на основі створеного міського біотехкластеру, що об’єднав провідні львівські компанії в цій галузі. Учні шкіл матимуть можливість займатися тут завдяки міській програмі підтримки інноваційної освіти»,  презентувала можливості центру Олена Павлюк.

Такі і подібні центри та проекти стають можливими завдяки співпраці та активності самої громади Сихова, вважає начальник Управління «Секретаріат Ради» Юрій Лукашевський. За підрахунками управління, у 2018 році у голосуванні за проекти Громадського Бюджету взяли участь майже 21 тисяча мешканців району, що становить 30% від усіх учасників минулорічного голосування.

Із презентації Юрія Лукашевського «Громадський Бюджет. Сихів»

 

«Бачимо, що активність сихівчан зростає і це дало можливість Сихову здобути одразу два великі проекти на загальну суму понад 3,5 млн грн. Загалом протягом трьох років сихівчани за допомогою проектів Громадського Бюджету додатково залучили близько 7,6 млн гривень на розвиток інфраструктури району», – говорить Юрій Лукашевський.

Відео Tvoemisto.tv про проекти-переможці Громадського бюджету попередніх років

 

Підтримує думку про синергію зусиль як запоруку успіху і Наталя Піпа з ГО «Кращий Сихів». Ця організація вже зреалізувала п’ять проектів, ще вісім заплановано, у тому числі і в співпраці з відділом урбаністики Львівської міської ради, серед яких: оновлений проект благоустрою Скверу Гідності, Екосвято на Сихові, просування конкурсу оновлення Центру Довженка, моніторинг стратегії розвитку Сихова і соціальне підприємництво.

«Робота громади має бути системною. І ключем тут є довіра. Є довіра – є синергія та успіх», – вважає Наталя Піпа. 

Стартапи, будівництво та капіталізація району

Така активність і співпраця створюють капіталізацію району та бізнесу, вважає  Юрій Мартинюк, виконавчий директор Асоціації західноукраїнських забудовників. Сихів став місцем, де бізнес разом з владою і громадою працює на перспективу, створюючи в такий спосіб умови стабільності. Будуючи житло, компанії активно допомагають розвитку громадських просторів та громадських ініціатив, об’єднавши зусилля для створення комфортного середовища загалом.

* натисніть на зображення, щоб перейти на інтерактивну карту забудов від з усіма деталями стосовно законності чи незаконності будівництва

«Трендом стає будувати цікаві інфраструктурні об’єкти, а не просто квадратні метри. Наш аналіз показує, що зараз львів’яни більш зважено почали підходити до купівлі житла. Це вже більше стає процесом інвестування – у власне більш якісне, комфортне та сучасне житло, так і в майбутні прибутки через збільшення вартості самого району», –пояснює Юрій Мартинюк.

На підтвердження, як це може працювати, було представлено розробки львівського стартапу Skeiron (автори – Андрій Гривняк, Юрій Преподобний та Володимир Заяць). До речі, цей проект став одним з переможців масштабного конкурсу стартапів «Start Up Прорив», проведеного Tech Startup School НУ «Львівська Політехніка». Ідея полягає в оцифруванні і створенні цифрових моделей пам'яток архітектури, як наприклад, Церкви Cвятих Ольги і Єлизавети.

 

* Модель подано в нижчій деталізації, зважаючи на об’єм всього району, проте дає розуміння, як її можна використати для перегляду планованих будівель і зміни вигляду з різних точок.

Skeiron створює цифрову модель району і проектує у ній нові об'єкти, що будуються. Зокрема, вже створено 3D модель Сихова (друга після центру міста), за допомогою якої можна тестувати вигляд нових об'єктів, як було зроблено, наприклад, з новими найвищими будинками Львова – вежами Avalon Up. Унікальність проектування в тому, що це не просто плоскі малюнки чи креслення, а модель в реальних умовах, яку можна роздивитися з усіх сторін та під різними кутами.

До речі, комплекс хмарочосів трансформувався – тут буде не лиже житло, ці будівлі стануть частиною ділового і відпочинкового Сихова.

Щоб мешканцям було комфортно тут жити, з'являються нові житлові комплекси, торгові центри та відпочинкові зони. Львівське комунальне підприємство «Інститут просторового розвитку» організувало соціальне  опитування, аби дізнатися, яким бачать у майбутньому дозвілля в самому серці Сихова його жителі. Найбільш відвідуваним місцем, безперечно, є саме Парк імені Іоана Павла ІІ. Тож саме на облагородження цього парку мешканці найбільше звернули увагу.

* для перегляду схем скористайтеся синім повзунком, рух якого вліво-вправо відкриє повністю обидва зображення

 

«Як з’ясувалося, мешканцям району потрібно затишне місце для прогулянок, зони відпочинку, цікаві ігрові майданчики для малюків, безпечні та екологічні зони. Відтак, компанія Avalon Inc. планує облаштувати сучасний громадський простір, безбар‘єрний і зручний вхід у парк, збільшити кількість алей для прогулянок, розмістити достатню кількість лавочок, освітити алеї та почистити озеро, щоб мешканцям Сихова було приємно повертатися додому та проводити час в своєму районі. Люди будь-якого віку зможуть із задоволенням тут відпочивати», – розповіли представники будівельної компанії.

Керівник проектної служби компанії Avalon Inc. Володимир Жигман додав: «Avalon Up – це не тільки будівництво на Сихові нового ультра сучасного житлового комплексу бізнес-класу, але й інвестиції у розвиток міста та комфорт львів’ян».

Компанія Avalon Inc.долучилася також до облаштування зали на другому поверсі у Lviv Dovzhenko Centre. Організовані джазові концерті, лекторії, зустрічі та створення сучасного простору для коворкінгу, підтримка ідеатону Lviv Open Lab як елементу простору інноваційної освіти, «Ярмароку інноваторів» у рамках «Тижня креативного підприємництва у Львові» - це лише перші з низки спільних заходів. У компанії переконані, що це симулює створення культурно-освітнього простору, який сьогодні формує нове обличчя Сихова, новий простір для життя у Львові, і об'єднує навколо себе людей.

Озеленення, громадські простори, нові транспортні лінії і туристичні об'єкти

Цікавий, зручний і зелений – три пріоритети, що визначені стратегією розвитку Сихова у 2018 році. Про це розповіла керівник Сихівської районної адміністрації Галина Гладяк. Ще один напрям – енергоефективність. В межах пілотного проекту «Енергоефективний район» за участі експертів з Німеччини спільно з GIZ розпочато реконструкцію теплових мереж. У рамках проекту в 165 будинках району буде встановлено індивідуальні теплові пункти.

«Ставимо собі за мету створення якісних громадських просторів. Плануємо завершити роботи на Гашека, продовжимо роботи у великому проекті реконструкції Парку Іоана Павла ІІ та роботи з облаштування громадського простору "Зубрівська-Довженка". Буде розпочато облаштування громадського простору біля будинків на проспекті Червоної Калини 121-125. Наступний проект – благоустрій площі перед Центром Довженка. Окремий пункт – це ремонт хідників і доріг та озеленення. Цьогоріч продовжимо озеленення маршруту по проспекту Червоної Калини, де минулого року вже висадили 70 садженців», – говорить Галина Гладяк.

Що вирізняє Сихів і його розвиток, то це можливості, вважає керівник відділу урбаністики ЛКП «Інститут просторового розвитку».

«В районі дуже добре представлено функцію житла і сформовано попит на функції праці, відпочинку, комерції і місць та закладів для сімейного відпочинку. Хтось бачить в цьому обмеження, що ці функції в районі не настільки широко представлені, але я особисто вважаю, що це якраз свідчення можливостей», – говорить Олександра Сладкова.

До речі, цікаве спостереження виявилося в тому, що порівняння користування транспортом показало вищий відсоток володіння  приватним авто в порівняння з даними по місту, що опосередковано, на думку Олександри Сладкової, свідчить про більшу зосередженість тут заможніх мешканців.

Основні ж зони позитивних змін, на думку Олександри Сладкової, зосередженні в «серці Сихова» – території поруч центру Довженка та церкви Різдва Пресвятої Богородиці, здійснювана перебудова Шувару, будівництво залізничної станції та реновація промзон. 

Сихів має унікальну можливість змінюватися на краще, вважає головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. Зараз, за його словами, розглядаються одразу кілька і великих, і локальних проектів інфраструктури, деякі з яких можуть вважатися фантастичними, але ще 10 років тому і трамвай на Сихів вважався нереальним, тому немає нічого неможливого при правильній стратегії реалізації.

Фото макету Сихова 1975 рік. З презентації Юліана Чаплінського «Сихів: перетворення спального району в комфортний житловий район»

«Потенціал Сихова – величезний і починати можна з малих кроків. Більше зелені, переглядання доріг в дворах, виведення авто з дворів,  створення громадських просторів і мультифункціональної забудови, особливо ділової, де девелопером має виступати місто. Важливим є відновлення громадських функцій просторів району. Конкурс на облаштування площі перед Центром Довженка – це перший крок відійти від прямокутників, збільшити озеленення і зробити Сихів більш рельєфним. Дуже цікава, проста і зрозуміла мова. Ту ж функцію відновлення громадських просторів і мультифункціональності району виконуватиме і проектований спорткомплекс, у якому реально не тільки розвивати спорт, але й виховувати олімпійських чемпіонів», – вважає Юліан Чаплінський.

 

 

 

Пішохідно-велосипедний зв’язок «Сихів-університети». З презентації Юліана Чаплінського «Сихів: перетворення спального району в комфортний житловий район» *для перегляду схем скористайтеся синім повзунком, рух якого вліво-вправо відкриє повністю обидва зображення

 

Серед великих концепцій і проектів, які зараз розглядаються, Юліан Чаплінський називає і проекти додатково трамвайного маршруту до вулиці Княгині Ольги та ідею створення пішохідно-велосипедного шляху, який міг би з’єднувати як мінімум Сихів, університети і центр, проходячи через парки і навіть відновлення міської «електрички».

«Існуюче залізничне сполучення може перетворитися в міську електричку. Це, звісно, величезні інвестиції, які нереально зараз здійснити, але важливо не відкидати, а пропрацьовувати з тим, що, наприклад, з вступом до Європейської Унії можна буде розрахувати на інвестиції довгострокових програм. До цього потрібно готуватися», – говорить головний архітектор Львова.

Підтримує таку точку зору і Віктор Гальчинський, автор проекту «Нетуристичний Львів». Ти паче, що, на його думку, збережена до сьогодні станція «Старий Сихів» може стати чудовим туристичним об’єктом. До речі, саме на ній знаходиться одна з двох у Львові старих водяних вуличних помп.

З презентації Віктора Гальчинського «Туристичні цікавинки «Нетуристичного Сихова»

«Саме на Сихові знаходиться унікальна пам’ятка міста – єдина автентична дерев’яна церква, збережена за одними даними з 1654 року, а за іншими – з 1600 року з унікальними стінописами 1680 року. Вони, до речі, вберегли її від перенесення наприкінці минулого століття в Шевченківський гай. Церкву вирішили не чіпати , щоб не зруйнувати ці унікальні стінописи. Разом з цими пам’ятками Сихів має ще кілька об’єктів, які справді вартують туристичної уваги», – говорить Віктор Гальчинський. 

Спочатку дух, а потім камінь. Секрети розвитку громади та району

Говорячи про роботу Центру Довженка, де і відбулася зустріч «Перспективи розвитку Сихова. Влада, громада і бізнес. Синергія успіху», керівник Центру Марта Іванишин згадала слова настоятеля Храму Різдва Пресвятої Богородиці Ореста Фредини, сказані ним напочатку зустрічі.

«Спочатку дух, а потім камінь, як казав отець Орест. Так розвивається і Центр Довженка. Все, що нам вдається, – фестиваль «Ночі у Львові», відеомапінги, джазові фестивалі і інші події - спочатку готуємо, а далі реалізуємо. У співпраці з мешканцями, громадськими організаціями, такими, як «Кращий Сихів», «Сихів-медіа», компаніями Avalon Inc. та Кредобанк, з містом, церквою і Орестом Фрединою. Сам нічого не зробиш, важливою є співпраця. І в цьому році буде ще цікавіше», – переконана Марта Іванишин.

Матеріал підготовлено за підсумками зустрічі «Перспективи розвитку Сихова. Влада, громада і бізнес. Синергія успіху», що відбулася в Центрі Довженка 7 лютого 2019 року за інформаційної підтримки «Твоє Місто».

 

Переглянути повне відео зустрічі

На правах реклами

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!