Діти самі роблять тести. Як у різних країнах світу дбають про школярів

3076 0
Минулого місяця головна спеціалістка МОЗ Наталія Виноград запропонувала проводити експрес-тестування на антиген Covid-19 у школах і садках. У такий спосіб, на її переконання, можна було би зменшити поширення коронавірусу та ефективніше реагувати на нові випадки захворювання. Та поки таку практику освітні заклади в Україні, а зокрема, у Львові, не апробували. Натомість за кордоном ковід-тестування – явище поширене. Tvoemisto.tv поспілкувалося з батьками, які проживають у різних країнах, та розпитало про те, як перевіряють захворюваність дітей у школах.

Німеччина. Баварія

У Німеччині кожна федеральна земля встановлює свої правила. Наприклад, у Баварії від початку цього навчального року школярів тестують двічі на тиждень. Це тестування називається «pooltest», однак самі діти називають його «lolly test», тобто чупа-чупс, оскільки проба береться з рота, розповідає мама чотирьох дітей Олена Яремко, яка мешкає у Баварії. Для цього беруть два мазки – один загалом на клас, другий – індивідуальний. Якщо загальний результат – позитивний, лабораторія опрацьовує проби кожного учня. У разі, коли результат класу – негативний, наступного дня продовжується звичне навчання у школі.

«Якщо є підозра, що все-таки у когось в класі був позитивний результат, тоді вранці наступного дня всі діти в школі зроблять традиційний швидкий антиген-тест. Ці тести вони роблять самостійно на початку шкільного дня вже з червня 2021 року. Якщо результати антиген-тесту свідчать про наявність коронавірусу, тоді рідні одразу повинні забрати дитину зі школи додому, та обов'язково зробити ПЛР-тест. Якщо все-таки коронавірус підтверджується, то дитина перебуває в домашній самоізоляції 14 днів», – розповідає Олена.

Читайте також: Pfizer поділився ліцензією на свої ліки від Covid-19

Натомість однокласники, родичі, з якими дитина контактувала, як і вчитель, можуть вийти з карантину через 7 днів, якщо відсутні симптоми і швидкий або ПЛР-тест покаже негативний результат. Так клас може продовжити навчання. Учні, які ще перебувають на самоізоляції, вчаться за списком завдань, які отримали від вчителя.

До речі, стосовно «pooltest» в школах, їх в Баварії ввели саме з вересня, вважаючи більш надійними і менш інвазійними для дітей початкової школи, а також для учнів з особливими потребами. До того проводили тільки антиген-тести.

Олена каже, що минулого тижня Баварія перебувала у «червоній» зоні, тоді в школах дітей тестували частіше. Так само обов’язковим є тестування після канікул. Учні та вчителі у школі постійно перебувають в масках.

В Олени двоє дітей шкільного віку, а ще двоє – ходять в садок, але тут трохи інші правила.

«У садках діти перебувають без масок, їх не тестують, але персонал – у масках. Якщо в дитини з’явилися симптоми нежитю, тоді вона залишається на 3 дні вдома, якщо ж швидкий тест покаже негативний результат, дитина може приходити знову в садок», – каже вона.

У разі, якщо в дитини у садочку підтвердився коронавірус, то діють такі самі правила, як і в школі, тобто самоізоляція всієї групи і тестування через 7 днів. Однак вакциновані особи, а також ті, хто перехворіли на коронавірус упродовж останніх 6 місяців, наразі звільнені від домашнього карантину (якщо відсутні симптоми).

Зі слів Олени, у школах Баварії невакциновані вчителі роблять безкоштовні тести щодня на роботі. Загалом тут більшість ліків і тестів для дітей – безкоштовні. Для дорослих тестування зробили платним лише з 11 жовтня цього року (як спосіб мотивувати вакцинуватися). Та більшість населення у Баварії вже давно вакциновані. Загалом у Німеччині кількість громадян, вакцинованих від Covid-19 становить понад 67%.

Читайте також: У лікарнях Львова виник дефіцит експрес-тестів для виявлення антигенів коронавірусу

Враховуючи ріст захворюваності, Баварія цього тижня (з 15 листопада) повернула назад можливість безкоштовного тестування для усіх бажаючих раз на тиждень. Так само, якщо є симптоми і підозра на коронавірус, можна завжди безкоштовно зробити ПЛР-тест у сімейного або дитячого лікаря.

Ціна на швидкий антиген-тест в аптеці чи магазині – від 1 до 2 євро. Наприклад, можна безкоштовно отримати 10 тестів в аптеці на пів року для тестування дитини вдома в безпечних умовах. Це оформлюється через садочок.

Варто зазначити, що в Баварії зараз частково вводиться правило 2G+ (недостатньо того, що ви вакциновані або переховоріли на коронавірус – потрібно ще додатково робити швидкий тест, наприклад, якщо ви працюєте у сфері догляду за особами похилого віку чи лікарні).

«Систематичне проведення швидких тестів у школах, а також дотримання правил (дистанція, маски, провітрювання, сталі групи) дозволяє продовжувати навчання у звичному режимі. Таким чином, на карантині може бути один клас, але не вся школа», – каже Олена.  

Німеччина. Берлін

Схожі правила діють і в школах Берліну. Юліана Бачинська працює вчителькою початкових класів в одній з місцевих шкіл. Каже, у них тести на Covid-19 проводять тричі на тиждень – у понеділок, середу та п’ятницю. Нещодавно також вирішили не проводити додаткові тести, якщо діти йдуть, наприклад, на спорт чи в кіно – достатньо показати учнівське посвідчення.

«Не скажу, що спокійно, але всі ходять до школи. Ми надіємося, що так буде й далі, але ми зрозуміли, що це дуже велику шкоду завдало – вчитися дистанційно. Оскільки ми проводили масштабне тестування дітей. І тепер уряд виділив гроші, щоб діти могли надолужити всі дефіцити. Все робиться для того, щоб діти ходили до школи. Всі тести в нас для дітей безкоштовні», – каже Юліана.

Каже, що для вчителів вакцинація є бажаною, проте немає такого розпорядження, що педагоги обов’язково повинні мати щеплення.

Читайте також: Опинялися на межі. Чи достатньо кисню у ковідних лікарнях Львівщини

Крім того, діти в школі постійно ходять в масках, і на уроках також сидять у масках. Для того періодично провітрюють приміщення, щоб було свіже повітря, так само для класів придбали спеціальні фільтратори, які його очищають.

«У нас правил дотримуються всі. Якщо нам сказали носити маски, ми всі їх носимо. Якщо в школі виявиться хворий, то з нами буде зв’язуватися служба району, яка буде визначати, хто має йти на карантин, наскільки днів, коли виходити тощо. Все контролюється», – додає Юліана Бачинська.

Австрія. Інсбрук

Дуже подібні правила діють в Австрії. У Лідія Мельник двоє дітей 8-річного віку, ще молодша дівчинка ходить в садок. Вона каже, що в початковій школі дітей тестують тричі на тиждень – двічі швидкий тест на визначення антигену та один раз ПЛР-тест, результати якого отримують наступного дня. У садку дітей не тестують.

«Якщо антиген-тест підтверджує в дитини Covid-19, то відразу викликають до школи її батьків, вони забирають дитину і здають ПЛР-дослідження вже в центрі тестування. До отримання результату дитина та її батьки, якщо вони не вакциновані, перебувають на карантині», – розповідає вона.

Лідія розповідає, що якщо в дитини підтверджується коронавірус, тоді весь клас проходить ПЛР-тестування кожні три дні упродовж 10 днів. Водночас, коли у класі є одна «позитивна» дитина, то решті не рекомендують відвідувати позашкільні заняття, наприклад, музичну школу. Так само до музичної школи надсилають списки шкіл, де виявлено «позитивних» учнів.

Читайте також: Щоб зупинити Covid-19 на Львівщині, потрібно щодня вакцинувати 25 тисяч людей

У школі носіння масок є обов’язковим до дверей класу. Якщо епідситуація погіршується, можуть скасувати заняття співу та фізкультури – тобто ті, де найбільше розповсюджуються аерозолі.

Щодо тестування, то в Австрії воно є безкоштовним для всіх громадян і тих, хто сплачує страхування.

Австралія. Квінстон

Цікава практика також і в Австралії. У Вікторії Бриндзи, яка проживає в штаті Квінстон, 10-річний син та 3-річна дочка. Розповідає, що жорстких обмежень у школах не було. Лише один тиждень було обов’язкове домашнє навчання. Однак у школах було навчання для тих дітей, батьки яких повинні ходити на роботу. Вікторія сміється, каже, практично всі учні ходили в школу.

«У школі для дітей до 12 років маски носити – не обов’язково. Дійсно такий режим, коли стежили за дотриманням маскового режиму і просили батьків цього дотримуватися, був лише кілька тижнів. Оскільки випадків було дуже мало, тому в школах так жорстко ніхто цього не перевіряв. Тестування не вимагають ні для дорослих, ні для дітей», – каже вона.

Як розповідає Вікторія, все тестування в країні – безкоштовне. Вартість покриває державна медична страховка.

Щодо вакцинації, то в Австралії вона є обов'язковою поки лише для медичних працівників. Наразі дискутують про обов’язкове щеплення для освітян. Водночас до вакцинації дітей тут поки справа не дійшла.  

«Дітей після 12 років в нас поки не вакцинують, ще не дійшло. В нас вакцинація взагалі почалася дуже пізно, принаймні в нашому штаті. Але в нас була ідея, щоб досягнути 70% вакцинації, і от цього рівня досягнуто, і з грудня вже відкривають кордони. Днями також зробили носіння масок не обов’язковим. В середньому у нас вже вакциновано 70% населення», – розповідає Вікторія.  

Польща. Познань

Натомість в сусідній до нас Польщі значно активніше відбувається вакцинація дітей. 12-річний син Ірини Панасюк навчається у 8-му класі, також на рік молодша дочка ходить у 6 клас. Вони  проживають на околиці Познані. Жінка каже, що як тільки дозволили влітку вакцинуватися, відразу записала сина на щеплення. А ось у школах ніхто дітей не тестує. До речі, так само, як і в Україні, вакцинація у Польщі для освітян є обов’язковою.

«В школі ніхто не тестує, і не вимагає. З липня почали видавати скерування на щеплення для дітей. Я відразу записала сина. Пам’ятаю, він казав, що багато його однокласників набагато раніше отримали щеплення. Масковий режим не змінюється вже впродовж тривалого часу. У приміщеннях, в школах в тому числі, ходять у масках, але в класі сидять без масок», – каже Ірина.

Ірина Панасюк розповідає, як два тижні тому в сина у школі захворів вчитель фізики, то чимало класів відправили на карантин. При цьому ніхто не робив жодних тестів. Як правило, каже Ірина, все це регулює нове розпорядження, і все змінюється так швидко, що не встигаєш за всім слідкувати.

Читайте також: «Посидіть дома, почитайте книжку». Андрій Садовий про нові обмеження у Львові

Звичайно, якщо хтось хворіє в сім’ї, то всі члени перебувають на карантині, якщо ж хтось один контактував з людиною, хворою на Covid-19, то лише він перебуває на карантині, а всі інші члени в сім’ї можуть виходити з дому.

Україна. Львів

Можливість експрес-тестування на антиген Covid-19 у школах Львова, яке може зменшити кількість заражень коронавірусом та швидше і ефективніше реагувати на нові випадки Covid-19, обговорюють, але наразі впроваджувати не будуть, сказав у коментарі Тvoemisto.tv  заступник міського голови Андрій Москаленко.

«Ця хвиля коронавірусу показала, що хворих дітей стало більше, тому й вирішили ввести певні обмеження. Цього тижня за парти повернулися діти молодших класів, а у п’ятницю будемо вирішувати, як навчатимуться діти старших класів. Зараз напрацьовуємо різні варіанти, серед них експрес-тестування. Наразі йдемо іншим шляхом зупинення хвилі, а саме моніторимо ситуацію із захворюваністю. Якщо ситуація покращиться, відновимо навчання. Про подальші додаткові методи, серед яких експрес-тестування на антиген, узгоджуватимемо у штабі ТЕБ і НС», – каже Андрій Москаленко.

За його словами, тестування школярів на коронавірус не може статися найближчим часом. Аби це ввести, потрібно провести чимало роботи. Серед них – зібрати персональні згоди батьків, шкіл.

«Ми не можемо запровадити тестування у школах ні завтра, ні наступного тижня. Зараз про це говорити зарано, оскільки потрібне багатофакторне погодження, розуміння з боку батьків, відповідна логістика», – каже він.

У скільки це все може обійтися місту, Андрій Москаленко каже, що почали обраховувати, але цифрами не володіє. Також були певні обговорення із виробниками тестів, лабораторіями, які могли б проводити масові тестування. Але це, за його словами, «річ, яка вимагає різного погодження».

Юлія Осим

Ольга Шведа

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!