Як у Львові створюють унікальний пансіонат для батьків онкохворих діток. Візуалізація

6965 0
Сюди приїжджають діти з усієї України, а батьки часто не мають де переночувати.

У Західноукраїнському дитячому спеціалізованому медичному центрі планують відкрити пансіонат для батьків онкохворих діток. Там вони зможуть жити, поки дитина лікується у стаціонарі. Схожий заклад є у Києві, проте львівський має відрізнятись тим, що батьки зможуть жити на території лікарні. У прямому етері ток-шоу «Реформи без ілюзій» лікар-онколог Роман Кізима і благодійниця Мар’яна Нич розповіли, як потрібно змінити онковідділення, аби діти одужували у сприятливих умовах.

Мар’яна Нич, керівниця проектів та програм благодійного фонду «Запорука», психологиня

Ремонтами у онковідділенні ЗУДСМЦ фонд «Запорука» займається ще з 2016 року. За 1 300 000 млн грн. від благодійників відремонтували п’ятнадцять палат, частину коридору, їдальню. Витрати значні, бо іноді доводиться замінювати проводку.

Як виглядали палати до ремонту

Як психолог я знаю, що в одужанні 35%-50% залежить від психологічного супроводу. Тому середовище, яке ми створюємо, має допомагати пацієнтам проходити складний шлях і одужувати. До ремонту палат підходимо ретельно: підбираємо колір стін і малюнки так, аби кожна палата стала певним образом. Одна дівчинка сиділа у своїй палаті на ліжку, їла суху гречку і дивилась у вікно, де бачила великий електричний стовп. Вона мені розповіла, що фантазує ніби їсть круасани, а за вікном Ейфелева вежа. Ця пацієнтка надихнула нас на створення палати із зображеннями Франції.

Читайте також: Де у Львові пройти обстеження на рак молочної залози. Адреси, ціни

Ще в одного хлопчика я нещодавно запитала, що було найважчим, коли він потрапив у лікарню. Пацієнт відповів: «Я думав, що тут темні стіни, у палаті буде сумно лежати. Але коли зайшов, то подумав, що тут можна жити». Такий результат тішить.

Окрім ремонтів, закуповуємо і необхідне обладнання. Цього тижня у лікарню привезуть мікробіологічний аналізатор вартістю у 1 700 000 млн грн, куплений за кошти благодійників. Цей прилад важливий для діагностики.

Як виглядає їдальня у ЗУДСМЦ 

Зараз у відділенні завершується ремонт крайніх чотирьох палат. Плануємо відкрити їх 15 лютого у Всесвітній день онкохворої дитини. Технічні приміщення і другу половину коридору теж потрібно відремонтувати, бо відділення не оновлювали ще з 90-х років. І робимо кабінет психолога, бо його наразі немає. На це потрібно до 2 000 000 млн грн.

Читайте також: Щоб потім не кусати лікті. Коли і як слід проходити загальне обстеження організму

Тішимося реалізації ідеї пансіонату для батьків. Фонд облаштував у Києві будинок-дачу, де можуть жити сім’ї, які лікуються в Інституті раку. І на цьому досвіді ми побачили, як важливо людям бути разом з рідними у комфортних умовах.

Роман Кізима, лікар-онколог ЗУДСМЦ

У рік ми лікуємо понад 100 дітей від раку. Вони проводять у лікарні багато часу і відділення перетворюється для них не тільки на місце лікування, а й проживання. Процес одужання тривалий, тому діти, сім’ї, персонал мають мати комфортні умови. Щоб не було інфекцій постійно проводять санітарні ремонти. А інколи оновлюють зовнішній вигляд. Є наукові дослідження, вони показують, що робота з психологами у комфортному середовищі під час лікування збільшує шанси на одужання. Тому зміни в онковідділенні не завершуються одним кроком, вони тривають постійно. Це як налагодження побуду у власній квартирі.

Закордонні лікарні відзначаються тим, що гарно виглядають. Часто вони є центральним об’єктом певного мікрорайону, саме завдяки зусиллям громади. У нас активні медики у лікарнях намагаються залучити благодійників, виграти грант або отримати державні гроші. Спершу ми змінювали простір виключно з медичною метою, але зараз досягли певного рівня лікування і потребуємо психологів, дитячі кімнати і простір для сімей.

Читайте також: Відважні. Історії жінок, які подолали рак

До нас приїжджають діти з усієї України, їхні батьки часто не мають де переночувати. Члени сім’ї з короткими перервами бувають у лікарні по 12 місяців. Під час тривалих маніпуляцій вони сидять у палаті, якщо живуть далеко і не можуть поїхати додому. Тому пансіонат необхідний. Такі простори є закордоном, там вони нагадують торгово-розважальні центри. Кав’ярня Starbucks посеред лікарні – норма. Ба більше, пансіонат можна використовувати і для тренінгів медперсоналу. Так звані мозкові штурми відбуваються у лікарняних приміщеннях. Хоч і є стереотип, що лікарі-консерватори, ми підтримуємо сміливі ідеї – скляний дах, наприклад.

У міської чи обласної ради є достатньо коштів для ремонтів у лікарні. Вони виділяють частину, але цього недостатньо. Можливо чиновникам варто стриматися зі щорічними ремонтами адміністративних приміщень, натомість оновити щось у лікарні. В той час, лікарня має не соромитися говорити, що кошти потрібні.

Візуалізація

Завдяки медреформі за останні роки значно покращилася ситуація із забезпеченням ліками. Але у підході до лікування онкохворих насамперед має змінитися логістика пацієнтів. В Україні неоднакова якість лікування у різних закладах. Раніше кошти розприділялися адміністративно: певна сума потрапляла у львівські лікарні, певна у харківські, дніпровські та інші. Але пацієнти лікувались не там, де виділили кошти, а там, де зручно і якісно. Реформа має реалізувати принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Зараз ми мусимо залучати багато коштів благодійників, бо держава не виділяє стільки, скільки ми лікуємо пацієнтів. Натомість є регіони, де діти не лікуються, але кошти туди йдуть. Ми звикли казати, що грошей не виділяють, а насправді вони не правильно організовані.

Дарія Мартиненко, керівниця проєкту «Архітектурний хакатон»

Компанія «Hallway» хотіла зробити соціальний проект, тому звернулися у фонд Tabletochki. Вони познайомили нас з Романом Кізимою. Він розповів, що у ЗУДСМЦ є технічний поверх на 1300 м3, який не використовують. Там ми провели хакатон, у якому взяли участь 24 архітектори. Опісля вони запропонували свої ідеї облаштування пансіонату для батьків. Один конкретний проект ще не обрали. Основна ціль – зручне приміщення для психологічного розвантаження батьків і дітей, яке не нагадуватиме лікарню. За нашими підрахунками, для батьків можна було б облаштувати 12 кімнат для проживання.

Візуалізація

Наступний етап – технічна експертиза приміщення, інспекція пожежної безпеки. Опісля архітектори узгодять ескізний проєкт і замовлять його у проектної організації. Вже є декілька компаній, які готові проектувати та будувати пансіонат безкоштовно.

Підтримати створення простору безпеки і відновлення у ЗУДСМЦ можна за посиланням.

 

Наталя Лазарович

Фото надані благодійним фондом «Запорука» і компанією «Hallway»

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Проєкт «Реформи без ілюзій» реалізується за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні», яка виконується міжнародною організацією Internews.

Реформи без ілюзій

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!