фото: auliade.wordpress.com

фото: auliade.wordpress.com

Подарунок школі чи посаджене дерево. Як у Львові відзначать завершення навчального року

6615 3
Сьогодні перші львівські школи завершують навчальний рік. У місті ще кілька років тому відмовились від офіційних «лінійок» та «останніх дзвоників». Tvoemisto.tv вирішило дізнатися, що прийшло їм на заміну, та поспілкувалось з представниками кількох шкіл Львова, в яких ставлення до останнього дня навчального року кардинально різниться.

Школи Львова разом з учнями і батьками самі вирішують, чи будуть вони якось відзначати завершення навчального року і як саме це робитимуть. Відмова від старої назви урочистостей не завжди означає відмову від суті – офіціозу, втім, багато шкіл цього року в останній день навчання не стоятимуть на плацу під довгі промови, а присвятять його квестам, походам у музеї, екскурсіям Львівщиною тощо. У програмі багатьох шкіл є і молебні.

«Взагалі видалюсь з вайбера»

В одному з перших класів школи «Світанок» за три дні до завершення навчання у батьківській групі у вайбері «порадували» тим, що потрібно здати по 500 грн, розповідає Tvoemisto.tv мама учениці Ірина. При чому, це гроші не на свято для дітей – здати їх потрібно, бо «організувався борг» перед фондом школи, а ще – на подарунок вчительці.

«З цих 500 грн частина – на друковані зошити, частина – на школу, а ще частина – на подарунок вчительці: квіти, якийсь сертифікат, заправити картридж, що ми ж і купили», – розповідає мама.

Загалом на подарунок вчительці першого класу потрібно дві тисячі гривень – так вирішила частина батьків.

«Мені мову віднімає. Здам тільки на зошити – і все. І взагалі видалюсь з тієї групи», – каже Ірина.

Читайте також: В Україні хочуть ухвалити закон про захист вчителів

Поміж питаннями фінансів у батьківській групі таки згадали про «останній дзвоник». Частина батьків пропонувала поїхати за місто, наприклад – у «Бухту вікінгів». Та домовитись, коли дійшло до цін, так і не вдалось.

«Не кожен може і хоче викинути за день пару тисяч гривень. Думаю, всі поділяться на групи і підуть, куди хочуть. Я не бачу приводу це все відзначати. Ми собі підемо з сестрою і з дітьми гуляти», – говорить мама першокласниці.

Вона додає, що протягом року було важко спілкуватись з батьками-шопоголіками.

«Вони хочуть купити дітям все, що треба і що не треба – мало не дивани і мультиварки понаставляти в класі. Навіть рекуператор хотіли купити, хоча їх ставлять лише у виробничих приміщеннях, де працюють з хімією. Мотивували тим, що дітям треба чисте повітря. Але ж для цього достатньо провітрювати клас, але вікна не відкривають – тому що протяг», – розповідає Ірина.

Зоряна, мама третьокласниці школи №13, хвилюється з іншого приводу – чи не видалили її з батьківської групи у вайбері, адже там тижнями може не бути повідомлень. Раніше її донька вчилась у початковій школі «Дивосвіт», і в колишньому класі онлайн-сварки не вщухали. У новому класі серед батьків навіть манера спілкування інша – ввічлива та без наказового тону. До завершення навчального року клас також підготувався злагоджено і без зайвого пафосу – діти покажуть коротеньку виставу і все.

Читайте також: Львівських школярів закликають відмовитися від повітряних кульок на останніх дзвониках

«В інших класах молодшої школи, чула, хтось піде в музей, хтось – на шашлик. Випускники матимуть урочистості в школі», – розповідає Tvoemisto.tv Зоряна.

Щодо подарунків вчительці, каже мама, жодних грошей не збирали. У попередній школі, додає вона, часом щось дарували, але недороге – наприклад, квитки в театр. А от подарунки першій вчительці старшого сина, який вчився в початковій школі понад 12 років тому, Зоряна пам’ятає досі.

«Вона ставила умови прямим текстом: купити стіл, наприклад. Стіл їй не сподобався, вона його поміняла на інший, а ми – дозбируємо гроші. Потім зробили ремонт у класі, їй не сподобався колір стін, майстри перефарбували – а ми дозбируємо гроші. На перших же зборах вона сказала, що у неї дуже вишуканий і неординарний смак, тому подарунків не треба, а давайте гроші», – згадує мама.

За її словами, тоді більшість батьків вважали, що збирати гроші на школу – це нормально, бо всі так роблять. Зараз свідомість і батьків, і вчителів інакша.

Фестиваль та освітній воркшоп для всіх

У львівській школі східних мов та бойових мистецтв «Будокан» навчальний рік завершать, за словами директора Олександра Козловського, у найоригінальніший спосіб. Тут вже склалась традиція проводити фестивалі східної культури, ярмарки тощо, а цього року навчання завершать вечіркою «Sayonara party – 2019» та науково-освітнім воркшопом, розповіла Tvoemisto.tv заступниця директора школи Оксана Монастирська.

«У нас в "Будокані" ані останнього дзвоника, ані останньої лінійки немає. 8 червня буде прощальна вечірка "Sayonara party – 2019", що триватиме протягом усього дня і складатиметься з трьох частин. Перша – прощання і подяка від початкової школи вчителям. Друга частина – науково-освітній воркшоп, що присвячений сучасній українській освіті. А ввечері буде прощальна вечірка для наших випускників», – каже Оксана Монастирська.

Читайте також: Випускники шкіл відтепер отримуватимуть свідоцтва замість атестатів зрілості

Освітній воркшоп розпочнеться о 12:00. Це, кажуть у школі, буде відкрита платформа для обговорення реформи української школи та концепцій авторської школи в України.

«Участь візьмуть керівники управління освіти. Буде також засновник Київської бізнес-школи Павло Шеремета, учні школи, їхні батьки. Ми запрезентуємо стратегію школи "Будокан"», – розповідає Оксана Монастирська.

Також протягом дня триватиме фестиваль східної культури: будуть показові виступи з бойових мистецтв – айкідо, дзю-дзюцу, кунфу, кендо, кулінарні воркшопи, майстер-класи з орігамі, стрільби з японського лука, японської каліграфії тощо.

Щоб діти бачили плоди

В одному з перших класів львівського ліцею міжнародних відносин імені Василя Стуса батьки першокласників вирішили відзначити завершення першого навчального року своїх дітей із перспективою на майбутнє. Тут домовились з керівництвом школи, що висадять на території кілька рослин.

«Наші діти – в першому класі, і поки вони будуть вчитися – спостерігатимуть за цими деревами. При школах переважно ростуть алича чи вишня. Ми посадимо одну магнолію і два кущі спіреї», – розповідає Tvoemisto.tv один з батьків Олексій Вальков.

Читайте також: Уроки на вибір учня та доплати вчителям: як планують змінити середню школу в Україні

На його думку, це буде доцільніше, ніж відсвяткувати завершення року в стилі «сіли-з’їли» чи побігати в дитячому центрі і забути.

«І гроші потратимо так, щоб добре було і дітям, і школі. Це гарний приклад», – додає тато.

Ольга Пинзеник, одна з мам, каже, що хотілось залучити дітей до спільних дій, зорганізувати їх.

За даними сайтів, що продають рослини, саджанець магнолії залежно від сорту коштує від 200 до тисячі гривень, а кущ спіреї – від 30 до 90 грн, тож витрати батьків дорівнюватимуть приблизно вартості горнятка кави.

«Завжди є кілька не заклопотаних мам»

Чому ж одні батьки і вчителі думають на перспективу та роблять корисні речі для себе й оточення, а інші спілкуються виключно в площині матеріального?

Голова громадської організації «Батьківська рада Львівщини» Олена Пономарева у коментарі Tvoemisto.tv каже, що протягом останніх двох років у Львові свідомість і батьків, і вчителів, і дітей помітно змінилась. Проте є речі, які залишаються незмінними.

«У класі завжди є кілька мам, які, скажімо так, не заклопотані. У них немає проблем – от вони і вигадують. Вони думають, що як зроблять подарунок, то до їхньої дитини будуть краще ставитись. Це щось схоже на компенсацію нестачі уваги коштовними подарунками. Від наших людей цього не забереш», – говорить Олена Пономарева.

Читайте також: Чи можуть діти любити школу

Але, додає вона, зараз більшість батьків можуть відверто сказати, що «я не маю можливості і мені це не потрібно». Побільшало, за словами активістки, і вчителів, які не беруть матеріальних подарунків і заздалегідь просять не робити їх, навіть у вигляді коробки цукерок.

«Обурює мене хіба те, що хтось видумав подарунок для школи. Там вже ідеться про суттєві суми – 2,5-5 тис. грн від класу, може й по 10 тисяч. Але скарг на те, що це масово і що це вимагання, немає. Швидше за все, батьки самі це вирішують», – каже голова ГО «Батьківська рада Львівщини».

Водночас Олена Пономарева наголошує на ще одній помітній зміні, що відбулась у спільноті львівських шкіл – це більша закритість. Багато людей, за її словами, розуміють, що самі стали «ініціаторами колапсу», тому бояться публічності.

Додамо, що повний перелік заходів із нагоди завершення навчального року у львівських школах можна переглянути за посиланням.

Олександра Бодняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!