Як вплине угода з ЄС на львівський бізнес. Інфографіка

4445 0
Після підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом нашу країну чекає важка праця - манна з неба не падатиме, вважає професор, завідувач кафедри банківської справи Львівського інституту банківської справи Університету банківської справи НБУ Ростислав Слав'юк. Попри те, експерти прогнозують низку позитивних зрушень, які принесуть плоди в перспективі.

"Притому не лише фізична та розумова праця, а робота, яка дозволить адаптувати наші стандарти до європейських. І це буде найважча праця, бо у нас є маса невнормованих сфер, в яких ми відстали від усього світу", – каже економіст, пишуть Львівські новини онлайн.

З його слів, велике навантаження ляже на плечі бізнесу, бо продукція, яку підприємці захочуть продавати, потрібно сертифікувати. Продукція повинна відповідати якості європейської, аби вона могла проникати туди.

"Бізнесу доведеться "крутитися", щоб знайти нові ринки збуту, адже відповідні ринки у Росії закриються. Змінюючи стандарти, потрібно буде переорієнтуватися на Європу, на арабські країни, Китай тощо, – каже Ростислав Слав'юк. – Якщо говорити про зміни в інших сферах, то нам доведеться міняти стандарти в судочинстві, діловодстві, адмініструванні податків та навіть у військовій справі, захисту прав людини. Переглянути доведеться чимало нормативно-правових актів. Та найбільше доведеться змінити бюрократичний апарат – у сфері ставлення до роботи. Бо у нас він має одну мету – зробити з бюрократичної справи бізнес, а в Європі такий апарат слугує тим, хто до нього звертається. Це буде найважче.

А що ж до населення, то для нього не буде якихось особливих потреб докладати зусилля. Єдине – коли громадяни перетинатимуть кордон, то від них вимагатимуть дотримання усіх європейських правил та норм поведінки. Для населення може бути деяке здешевлення низки окремих товарів та послуг, проте таке – під знаком питання.

Водночас слід розуміти, що прибутків від продажу товарів до Європи відразу не буде. Проте якщо ми врегулюємо низку моментів, то маємо великі шанси на те, що за деякий час до нас почнуть рухатися інвестори. Коли почнеться рух інвесторів (а він би почався швидше, але війна не дає), з того моменту у нас почне мінятися рівень життя. Зокрема, зрушення будуть в ІТ-сфері, адже у нас великий потенціал і значно дешевше, аніж у Європі.

Проте деякі галузі занепадатимуть, а інші навпаки – розвиватимуться. І в цей момент важливо, щоб до нас приходили інвестори, щоб не виникло великого безробіття. Манна з неба не падатиме, нас чекає важка праця", – підсумував Ростислав Слав'юк.

Натомість для Львівської області, специфіка якої у тому, що вона є прикордонним регіоном, експерт прогнозує низку переваг.

"Львівщина фільтруватиме низку інвестицій, які не йтимуть далі, а залишаться тут. Для Львова це буде великий плюс. Сюди швидше прийдуть фінансові потоки, активніше відбуватиметься міграція населення, і навіть буде таке, що хтось розміщуватиме капітал на Львівщині, і люди з-за кордону повертатимуться, щоб тут працювати. Буде і таке, що ті, хто має бізнес у Європі, повертатимуться до Західної України. Тобто назагал ці процеси будуть більш відчутними, аніж назагал по Україні.

А коли відбудеться реструктуризація економіки, то Львівщина, яка не має збереженої промисловості, того удару так не відчує, як інші регіони. Натомість відчує більше переваг як прикордонна територія. Думаю, що більшість інвесторів обиратимуть Львів як острівець для стрибка у сенсі фінансових потоків, руху фахівців тощо. Львів може стати підґрунтям для всіх, хто захоче реалізувати проекти в Україні", – каже Ростислав Слав'юк.

Детальна інфографіка про переваги угоди з ЄС для малого та середнього бізнесу підготована в межах спільного проекту TEXTY.org.ua та Центр.ЮЕЙ

Клацніть для збільшення

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!