Фото: Христина Гоголь

Фото: Христина Гоголь

Як виглядає Палац Гредлів, в якому планують відкрити туристичний центр Карпат

15767 0
Сьогодні – Міжнародний день пам'яток та визначних місць.

У палаці Гредлів у місті Сколе, який є пам'яткою архітектури місцевого значення, планують відкрити туристично-інформаційний центр про принади Карпат. Палац за останні роки істотно зруйнувався. Наразі його планують законсервувати та почати проєктування відновлення пам’ятки і залучення інвесторів.

Читайте також: Пам'ятками культури на Львівщині опікуватиметься нове управління

Завдяки проведеним тут фестивалям Мисливська ватра вдалося назбирати кошти на огорожу та благоустрій території перед палацом, викладення доріжок із бруківки. Проте сам палац використовували хіба на виборах як дільницю.

Тут також у лівому крилі мешкає сім’я переселенців із Луганщини.

Деякі автентичні речі всередині збереглися. Тут досить просторі кімнати з великими стелями, а у коридорах спіралеподібні сходи.

Як розповів Тvoemisto.tv заступник голови ЛОР Юрій Холод, у палаці можна буде відкрити кафе і мотель, облаштувати майданчик під паркування та громадські вбиральні. На території палацу раніше планували провести вечірку, щоб назбирати якісь кошти та закумулювати зусилля для реставрації цієї пам’ятки.

«Львівщина має свої Карпати, але не має свого інформаційного центру. Палац Гредлів якраз буде таким центром, де туристи зможуть зупинитися, отримати інформацію про екологічні стежки та популярні туристичні маршрути, дізнатися, де можна скористатися медичною допомогою і відпочити. У майбутньому палац може стати центром як Сколівщини, так і всіх Карпат на Львівщині», – розповів Юрій Холод.

Будівлю передали на баланс Національного парку «Сколівські бескиди», щоб була можливість залучати європейських інвесторів. Голова Сколівської РА Богдан Янко каже, що коштів на збереження палацу недостатньо.  

«Цей палац є перлиною для Сколівщини. Ми приділяємо йому багато значення, робимо все, щоб зберегти, але коштів недостатньо. Ми знаходимо кошти, щоб припинити руйнування. Тут оновили огорожу, відреставрували браму, виклали стежки бруківкою. Провели кілька фестивалів Мисливська варта, яка дала нам можливість залучити кошти сюди, але цього року карантин  цього не дозволив», – розповів Богдан Янко.

Перший заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Ярослав Целень наголосив, що національний парк має вигравати на своєму потенціалі.

«Ліс має виконувати три функції – екологічну, соціальну і економічну. Власне в парку поєднуються ці три функції. Тут дуже ощадливе користування лісу. Тут місце пізнання природи і активного відпочинку в горах. Маючи ліс як сировину і природне середовище маємо економічно від того вигравати», – зазначив Ярослав Целень.

Сам національний парк «Сколівські бескиди» охоплює 35 тисяч гектарів землі. Директор парку Василь Приндак розповідає, що парку бракує інформаційного центру, де б туристи могли довідатися про маршрути.

«Сколівські Бескиди цікаві тим, що це невисокі гори, до них легко добратися туристу-початківцю. Маємо більше 140 кілометрів екостежок різних маршрутів. Щоб об’єднати це все, нам бракувало такого центру. Сподіваємось, цей палац стане початковою локацією для туризму у Карпатах», – розповів Василь Приндак.

Заступник голови ЛОР Юрій Холод не спішить говорити, скільки потрібно коштів на відновлення пам'ятки, але йдеться про мільйони гривень.

Додамо, що палац мав потрапити у список пам'яток, які мали реставрувати у межах Великого будівництва у культурі за державний кошт, але він так і не потрапив у список через умови конкурсу та складнощі із формуванням документації. Проєкт відновлення комплексу подали на кілька міжнародних грантів, але наразі на його реставрацію немає коштів. 

Читайте також: На розвиток парку «Сколівські бескиди» на Львівщині виділили понад мільйон гривень

Палац баронів Гредлів – це пам'ятка архітектури місцевого значення у місті Сколе, в історичному районі Демня. Збудований у стилі необароко. Має два поверхи. Палац і парк були закладені бароном Еугеніушем Кінскі в середині XIX століття. Вигравши гроші у казино, Гредель (австрієць за походженням) у 1886 році купив палац і місцеві ліси. З підприємцем Вільгамом Шмідтом заснували фірму «Брати-барони Гредлів». У місті називали її просто «Гредлі». Він був найбільшим свого часу власником лісів на Сколівщині. Після окупації Сколе радянськими військами наприкінці вересня 1939 року в палаці розташовувався відділ НКВС, який повернувся сюди у серпні 1944 року і діяв до 1948 року. З 1956 палац використовували для школи-інтернату на 260 дітей.

У парку зростають рідкісні види дерев, що перебувають під особливою охороною, зокрема: гінкго дволопатеве, тис ягідний, тюльпанове дерево та 5 видів столітніх дубів.

Христина Гоголь

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!