Як виглядають перші класи львівських шкіл перед 1 вересня. Фото

7286 0
Директори львівських шкіл розповіли, як облаштували класи для Нової української школи

Вже з 1 вересня першокласники навчатимуться за програмою Нової української школи. Для підготовки до цієї реформи львівські школи отримали з державного бюджету 13 409 041 грн. Оскільки субвенцію виділяють на умовах співфінансування, додатково з бюджету міста виділили ще 8 964 316 грн. Що вже встигли зробили за ці кошти у загальноосвітніх школах розповіли Tvoemisto.tv директор гімназії міжнародних відносин імені Василя Стуса Михайло Заремба та директор загальноосвітньої школи №34 імені Маркіяна Шашкевича Роман Гринчук.  

Раніше в управлінні освіти Львівської міськради розповіли, що жодна львівська школа ще не має нових парт, необхідних для НУШ. Ця проблема – не унікальна, з нею зіштовхнулись й в інших містах України. Причиною цього стала недостатня кількість сертифікованих виробників меблів, які просто не змогли вчасно задовільнити попит українських шкіл в нових партах.

Перші класи – відремонтовані, але поки що без меблів

За словами директора школи Михайла Заремби, готуватися до Нової української школи почали із закупівлі нових меблів та оргтехніки. Він розповідає, що придбання інвентаря розпочали в серпні, проте повністю їм вдасться облаштувати перші класи до середини вересня. 

«У нас п'ять перших класів, два з яких будуть вже з новими меблями до 1 вересня. Решта класів будуть навчатися поки що зі старими меблями, адже наразі виробництво не встигає виготовляти шкільні парти через надмірні черги. Ми знайшли підрядника у Львові і вони пішли на поступки, повставивши нас у першу чергу, адже я знаю ситуації, коли з постачанням меблів в школах в Україні є проблеми», – каже Михайло Заремба.

Нові парти для НУШ, які вже отримали у гімназії. Їх встановлять у двох перших класах

Крім меблів, всім школам НУШу держава виділила окремі кошти на комплект оргтехніки, до якого входить два компʼютери, ксерокс, ламінатор та комплектуючі до основних елементів. Так як в гімназії імені Василя Стуса цього року буде навчатися 158 першачків, то дістанеться техніка лише двом першим класам з п᾽яти в цій школі.

Старі парти у гімназі імені Василя Стуса, за якими почнуть вчитись першокласники

Схожа ситуація з меблями і оргтехнікою у школі №34 імені Маркіяна Шашкевича. Директор освітнього закладу Роман Гринчук розповідає, що новий навчальний рік першокласники розпочнуть зі старими меблями, проте до середини вересня обіцяє владнати це питання.

Читайте також: Без нових парт: як львівські школи готуються до першого вересня

Перший клас у школі №34 зі старими партами

Щодо оргтехніки, то він розповідає, що недостачу технічного обладнання вирішував за допомогою спонсорських коштів, тому воно буде у всіх трьох класах.

«Я тут маю відповідні джерела фінансування і домовився з людьми про забезпечення техніки усім першим класам. Адже в мене один клас на третьому поверсі і два на першому. Я подумав, що це буде не дуже зручно для вчителів бігати поверхами, заради принтера», – пояснив директор.  

На думку директора школи №34, НУШ – чи не перша освітня реформа, яка є справді ефективною.

«Держава почала допомагати, під всі методичні рекомендації, які дали, як будувати Нову українську школу, видали належне фінансування, з яким ми можемо працювати. На парти виділено гроші, на відповідні підручники, на методичне забезпечення, на меблі та шафи. Якби ще в достатній кількості, щоб все так наситити, було б ідеально, але вже з тим можна добре працювати. Якщо чогось не вистачає, то залучаємо спонсорів та різні організації. З батьків гроші не стягую», – запевняє Роман Гринчук.

Читайте також: Перший раз у нову школу. За що платитимуть батьки першокласників

Нагадаємо, що реформа шкільної освіти Нова українська школа (НУШ) передбачає динамічне навчання для дітей з іграми, роботою у колективі та різними навчальними експериментами. Ця школа дружня та чесна до дитини та орієнтована на співпрацю між батьками і вчителями.

Ольга Гуцол

Фото авторки

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Міські акценти

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!