Фото: Наталія Вітюк

Фото: Наталія Вітюк

Як Зеленський жартував у львівському університеті. Репортаж. Фото

17461 3
Президент уперше приїхав до Львова з офіційним візитом, щоб представити нового голову ЛОДА і сказати кілька шаблонних фраз.

Сьогодні, 6 липня, президент Володимир Зеленський представив львівським діловим, владним і науковим колам нового голову ЛОДА – Маркіяна Мальського, і, традиційно для перших осіб держави, пройшовся до «Світу кави».

Представлення мало розпочатись об 11:00 в університеті імені Івана Франка. Та гостей і журналістів запросили на 9:00. СБУ, кінологи та УДО почали обстежувати будівлю та прилеглі території ще раніше. Також біля університету чергували «швидка», газова служба та пожежники. Першими в приміщення пустили представників духовенства: прийшли духівники УГКЦ, ПЦУ і так званої УПЦ Московського патріархату.

В актовій залі університету зібрались колишні й теперішні чиновники із найрізноманітніших галузей, зокрема, Володимир Губицький, Андрій Сидор, Ігор Держко, Ростислав Замлинський, Ірина Гримак, Роман Матис, Василь Куйбіда. Від облради прийшли заступники Олександра Ганущина Андрій Білоус та Володимир Гірняк, який видавався дещо напруженим, та кілька депутатів. Міську раду представляла низка депутатів та головний урбаніст Львова Юліан Чаплінський, який розгублено сидів в останньому ряду біля виходу. Пізніше до нього долучився депутат від «Самопомочі» Андрій Шевців. Інтелігенцію Львова уособлював директор Галереї мистецтв Тарас Возняк та науковці з різних львівських вишів, зокрема, новообраний ректор Франкового університету професор Володимир Мельник.

Також на представлення нового керівника ЛОДА прийшло багато медиків, зокрема, керівниця Департаменту охорони здоров'я ОДА Ірина Микичак, Мар'яна Возниця з ОХМАТДИТу, де працює дружина Маркіяна Мальського, та інші.

Окреме місце в залі зайняв бізнес, у тому числі іноземний, та члени Ротарі-клубу: Ларс Вестберг, Пітер Майєр-Расмуссен, Джеймс Джоріман, Володимир Женчак, Денис Шмигаль, Ярослав Заблоцький тощо.

За словами Ольги Женчак, львівської підприємиці та викладачки, вона, як і багато інших запрошених, прийшла підтримати друга і колегу – Маркіяна Мальського. Додамо, новий керівник ЛОДА з Андріаною Мальською та Іриною Микичак заснували громадську організацію, що активно залучає інвестиції в ОХМАТДИТ та інші медустанови Львова. Окрім того, до призначення на посаду Маркіян Мальський працював юристом в міжнародній компанії, тож і його колеги у цій галузі також прийшли на представлення.

Звісно ж, в залі була і родина Мальських, включно з його старшим сином, які спілкувались із знайомими та приймали вітання.

Попри те, що усі без винятку гості мали пройти через металодетектор та показати паспорти, атмосфера в залі чимось нагадувала невимушену коктейльну вечірку, де друзі і партнери обмінювались новинами та жартами про львівську погоду. Але ближче до 11:00 багато хто вже знуджено серфив у смартфонах, а зарезервовані місця в перших рядах нагадували про офіціоз.

Близько 11:00 до зали увійшли новий голова ЛОДА Маркіян Мальський та президент Володимир Зеленський, якого не одразу можна було помітити серед його оточення. Із собою президент привіз голову АП Андрія Богдана, його заступника Руслана Рябошапку, в. о. керівника СБУ Івана Баканова, голову Держмитслужби Максима Нефьодова та інших. Також зарезервовані місця в першому ряду зайняли міський голова Андрій Садовий, начальник Академії сухопутних військ Павло Ткачук, керівник СБУ у Львівський області Олександр Бондарук та інші.

Київські гості виділялись із атмосфери львівської інтелігенції. І жарти Володимира Зеленського про «достатньо вікових людей», які залишились в університеті на другий рік, ситуацію не покращили. Як і жарти про те, що він не знає, як випускник ЛНУ Андрій Богдан очолив Адміністрацію президента.

Володимир Зеленський одразу показав товстий зшиток листків А4 і сказав, що це перелік проблем, що є у Львівській області.

«Я хочу почути від вас, як нам вирішувати ці проблеми», – зазначив президент.

Раптово він знову перемкнувся на роль шоумена і почав питати у публіки, чи підписати йому перед розмовою указ про призначення Маркіяна Мальського. Зазначимо, указ від 5 липня ще раніше з'явився на офіційному сайті президента. Втім, Андрій Богдан зупинив товариша, нагадавши, що він уже все підписав.

«Вам подобається Маркіян?», – кидає Зеленський в залу.

«Таак!», – лунають оплески.

«Призначаю Маркіяна Мальського головою Львівської облдержадміністрації!», – гучніші оплески.

У промові новий очільник ЛОДА розповів, що планував залишатись у своїй професії, але не кожного дня випадає можливість зробити щось для держави.

«Я дуже сподіваюсь на підтримку громадських рад, волонтерів, науковців та депутатів всіх рад. Ми є найбільш готовими до впровадження найкращих європейських практик», – сказав він.

«Дозвольте подякувати старшому поколінню, що здобуло для нас незалежність. Але тільки від нас залежить, яку державу ми передамо нашим дітям. Я вважаю, що на будь-якому рівні влади має бути більше роботи і менше політики. Створімо нашим нащадкам гарну, сильну й економічно розвинену країну», – додав Маркіян Мальський, також подякувавши військовим за безпеку.

Володимир Зеленський одразу ж продовжив вести програму і звернувся до зали із питанням про те, що робити із львівським сміттям.

«Ми чули, що це конфлікт, спровокований місцевою і центральною владою раніше», – додав Андрій Богдан, ніби спрямовуючи розмову у правильне русло.

Звісно ж, з цього приводу вирішив сказати кілька слів Андрій Садовий, який видавався дещо зніяковілим і чужим на цьому святі.

«Львів дійсно пережив сміттєву блокаду. І прокуратура, і СБУ – вони всі були задіяні в тому, щоб блокувати. Мені ставили ультиматуми», – промовив міський голова, додавши, втім, що тепер все чудесно, адже сміттєпереробний завод вже майже будується і він сподівається, що так буде і в інших містах.

Зараз, за словами Андрія Садового, є і гроші, і ділянка для будівництва, і вже от-от буде підрядник.

«Єдине прохання, що у мене є, – це, щоби нарешті почалось реальне розслідування, і ці нелюди, які підпалили полігон, і які робили оцю блокаду, щоб вони були покарані. Тому що це великі матеріальні збитки і це загиблі люди. Я би дуже просив, щоб було розслідування, для мене це питання честі», – сказав Андрій Садовий.

Читайте також: Чому депутати міськради Львова хочуть відставки Садового

«Ну ви ж знаєте, хто тим займався, які прізвища, хто наказував блокувати і проводив блокаду. Назвіть їх», – сказав Андрій Богдан.

На секунду розгубившись, Андрій Садовий взяв себе в руки і почав розповідати, що в усьому винен Петро Порошенко, який віддавав відповідні накази.

«Ми ж для того і привезли голову СБУ, бо хочемо почути конкретні прізвища людей з виконавчої влади, з місцевої влади, які сприяли цьому тиску. Якщо можна почути, ми візьмемось за це», – втрутився президент.

«Я думаю, що кінцеве рішення про злочинця приймає суд», – з голосу Андрія Садового знову на мить зникла впевненість, а натомість прийшла втома.

«Тобто прізвищ нема?», – уточнив Володимир Зеленський.

Допоміг вийти із ситуації Андрій Богдан, який, здавалось, бачить себе дещо на іншій державній посаді.

«Давайте вважати слова пана Садового офіційною заявою про злочин проти екологічної безпеки. Це треба внести в Єдиний державний реєстр, і СБУ буде це розслідувати. Тиснути, щоб отримати якісь політичні дивіденди, це дуже негарно», – сказав голова АП.

«Я минулого року мав зустріч з мером Нью-Йорка, і перше, що він спитав, це як я вижив під час сміттєвої блокади. Це злочин проти гідності людей. Я вам дякую!», – сказав Андрій Садовий, а десь на задньому плані чувся сміх.

Люб'язностей у відповідь міський голова не отримав. Володимир Зеленський знову перейшов до спілкування з глядачами і після кількох реверансів перед ними повідомив, що Денис Шмигаль, який також був кандидатом на посаду голови ЛОДА, очолить Івано-Франківську облдержадміністрацію.

Зрештою президент повернувся до Маркіяна Мальського, заради якого, власне, львів'яни і прийшли в університет в суботу зранку. Питання президента були шаблонними: про боротьбу з трудовою міграцією і перешкоди бізнесу.

Натомість голова ЛОДА запропонував нову ідею – залучати інвесторів для роботи в партнерстві з локальними компаніями. Також він говорив про покращення умов праці в місцевих компаніях і про акцентування уваги на медицині й освіті.

Читайте також: Політика мене не цікавить. Маркіян Мальський про своє майбутнє в ЛОДА

«Пане губернаторе, як львів'янин, бажаю вам успіху. Ну так, голова ЛОДА, але мені подобається це слово. Три основні напрямки для вас: голова ОДА має бути менеджером у спілкуванні для захисту бізнесу в своєму регіоні. Треба сприяти бізнесу, і він дасть гроші, особливо податки. Другий пріоритет – збільшити виплати у соціальній сфері: лікарям, освітянам, комунальникам та іншим громадянам, які за невелику плату виконують тяжку роботу. І третє, основне – боротьба з контрабандою. Обсяг контрабанди в Україні дорівнює річним міжнародним виплатам держави за кредитами. Якщо ми просто припинимо контрабанду, цього буде достатньо, щоб не брати нових кредитів», – з батьківською ноткою в голосі сказав Андрій Богдан.

Далі він же представив новообраного голову держмитслужби Максима Нефьодова, який бадьоро вийшов на сцену і пообіцяв, що все буде добре, бо з ним неможливо домовитись.

«Я хочу, щоб українська митниця – звучало гордо», – сказав він і порадив усім, хто не згоден, звільнятись, аби не довелось залучати до пояснень СБУ.

Бізнесу ж він пообіцяв, що розчарування останніх 27 років минуть. Здається, ніхто такої обіцянки підприємцям ще не давав, як і ніколи раніше не обіцяв гарантувати їм безпеку.

Потому Володимир Зеленський представив Івана Баканова, який представив голову УСБУ Львівщини Олександра Бондарука – «нового Бонда», яким йому доведеться бути в області.

Далі було ще кілька недоречних жартів. Втім, запитання про будівництво Північного потоку дещо повернуло президента до аудиторії.

«Дивіться, крім Данії, вся Європа буде підтримувати будівництво Північного потоку. Нема чого скривати, це як повернення Росії до ПАРЄ. Питання вирішено вже дуже давно, і не треба спекулювати цією темою, що це все при нас сталося, нас ніхто не запитує. І що робити? Єдина людина, яка вирішить це питання у бік України, це президент Америки, з яким я буду мати зустріч», – сказав Володимир Зеленський.

Після цього він розповів, як важко працював в Канаді і як його критикували за поїздку на Ніагарський водоспад, і попросив дозволу випити львівської кави і «трішечки пройтись».

На цьому захід, де по-справжньому аплодували лише Маркіянові Мальському, закінчився, і президент пішов у «Світ кави». Журналісти жартують, що Андрій Садовий має знижку у цій кав'ярні, тому всіх туди і запрошує.

Біля входу в університет перемовлялась родина Мальських. Залишились ще кілька людей, які важко мовчали і думали про щось своє, а може – й державне. Лише дівчинка років шести, стрибаючи, спитала в бабусі, хто така влада і що вона робить.

«Влада – то коли по-людськи ставиться до людей і виконує свою програму», – сказала бабуся, насупивши брови, ніби господиня, яка в чомусь підозрює слугу.

Олександра Бодняк

Фото: Наталія Вітюк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!