фото івана станіславського, твоє місто

фото івана станіславського, твоє місто

Як можуть змінитися вулиці Трускавецька та Пулюя і чи поїде туди транспорт

13309 0
Мікрорайон вулиць Трускавецької – Івана Пулюя, що на межі Львова та Сокільників, сьогодні доволі добре обжитий. За останні кілька років там погодили будівництва сучасних житлових комплексів, паркінгу, міського архіву, офісів і навіть льодової арени. Водночас ці вулиці наразі до кінця не відремонтували, а громадський транспорт найближче курсує хіба що з Наукової чи Стрийської. Tvoemisto.tv з’ясувало, як можуть змінитися простори цих вулиць, якою є їхня історія та що ще тут може з’явитися у недалекому майбутньому.

Край світу

Львовознавець та гід Петро Радковець розповідає, що в радянський час Левандівку називали краєм світу, і про мікрорайон Трускавецької – Пулюя, додає, теж так можна сказати. 

«Тут дуже розмита межа Львова та Сокільників. Приміром, якщо говорити про вулицю Пулюя, то за нею вже видно кільцеву дорогу, а за вулицею Трускавецькою – сокільницькі сади», – каже він.

Читайте також: Житло на ЛАЗІ. Як змінюється вулиця Стрийська і що тут ще збудують

Вулиця Пулюя сполучає Наукову з Трускавецькою та Кульпарківською. Вона була прокладена наприкінці 1970-х років, як складова частина житлового масиву «Південний», і в 1977 року отримала назву на честь радянського державного та партійного діяча Серго Орджонікідзе.  Із 1991 року вулиця носить назву видатного українського фізика Івана Пулюя. Окрім цього, на його честь тут також названі кав’ярня і ліцей. 

Нині вулиця забудована переважно багатоверхівками, а також окремими одиницями приватного сектору. Найбільшим об’єктом на вул. Пулюя є Львівський професійний коледж готельно-туристичного і ресторанного сервісу, заснований 1954 року. Тут навчають на спеціалістів готельно-ресторанного бізнесу: кухарів, офіціантів, адміністраторів, піцайол, кондитерів тощо. Окрім цього, є ще декілька будівель інших навчальних закладів:  Львівського державного коледжу харчової і переробної промисловості НУХТ, технічного коледжу НУ «Львівська політехніка», ліцею імені Івана Пулюя, дитячого садка тощо.

Читайте також: Львівський ювелірний піде з молотка. Репортаж із заводу, що працює 80 років

«Колись мені доволі часто доводилося бувати на тій вулиці, оскільки і туристів, і учасників різних заходів, як-от спортивних змагань, заселяли саме в гуртожиток від цього коледжу, а раніше – училища. Там були досить добрі умови для проживання», – каже він.

Трускавецька ж сполучає вулиці Кульпарківську і Стрийську та прямує вздовж межі міста, до неї, окрім Пулюя, примикають вулиці: Княгині Ольги, Тролейбусна, Академіка Підстригача та Сокільницька. У 1974 році вона отримала назву Веселова – на честь співробітника НКВС-КДБ, який загинув у 1950-х роках у боях з частинами УПА, із 1993 року – Трускавецька.

Вулиця почала забудовуватися в 70-х роках минулого століття будівлями промислово-офісного призначення, бо ще в 60-х основним місцем забудови була вул. Володимрира Великого. У цієї вулиці, за словами львовознавця Петра Радковця, – цікаве географічне розташування, – єв ропейський вододіл.

«Сам вододіл проходить не там, а по залізничній станції, перетинаючи вулиці Стрийську, Персенківку, але там вже є басейн Чорного моря і декілька природних озер неподалік. Як наприклад, карстове озеро на перехресті Стрийської з Науковою... Справа ще в тому, що у Львові колись були проблеми з природною водою, тому люди там не особливо селилися, а вже в радянський час, коли почали прокладати водогони – у 70-80-х роках – забудова стала можлива. Практично до 20 століття там були приватні маєтки, і донині їх там багато. А щодо промислових об’єктів, то на той час була така ідея – усі промислові приміщення виносити за межі міста, ось це була її реалізація», – пояснює він. 

Архів, паркінг та льодова арена: як можуть змінитися вулиці

У 2018 році на перетині вулиць Трускавецької та Пулюя погодили будівництво міського архіву.  Для цього міська рада потім оголошувала конкурс, де переможцем став проєкт архітектурної майстерні «Кудін» з Києва. Одним із вагомих моментів при виборі переможця стало те, що цей проєкт запропонував розсувну схему стелажів, яка дозволить удвічі зменшити площу архів, порівняно з іншими пропозиціями.

У цій будівлі мали б розміститися трудовий архів виконкому ЛМР, архів документів приватного права, міський архів та громадський центр. На даху архіву хочуть облаштувати громадський простір. За словами керівника творчої архітектурної майстерні «Кудін» Віктора Кудіна, для Європи подібні комбінації стали поширеною практикою. На Заході будівлі архівів хоч і захищені, але з ними завжди пов’язана громадська територія та майданчик для відкритих заходів. Раніше в інтерв’ю Tvoemisto.tv він пояснював, що в такий спосіб розробники проєкту планують відійти від радянського сприйняття архіву з парканом, озброєними охоронцями й відвідуванням за попередньою домовленістю. 

Для будівництва архіву планують залучити інвесторів та грантові фундації, оскільки, за словами міського голови Андрія Садового, місто власним коштом буде реалізувати цей проєкт дуже довго. 

На Трускавецькій, 48, де затвердили будівництво скляного офісного центру, мали б облаштувати 300 паркомісць. Планують, що там зможуть залишати свої авто мешканці сусідніх будинків. 

Будівництво вестиме ПП «ІД Інвест Груп». Згідно з даними системи Youcontrol, підприємство зареєстроване у Львові 7 років тому. Засновником фірми є мешканець Івано-Франківщини Ігор Дропа, а керує компанією Зоряна Ковальчук. Перед тим у січні депутати ЛМР затвердили ПП «ІД Інвест Груп» проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки на Трускавецькій, 48, змінивши при цьому цільове призначення з будівництва багаторівневого паркінгу на адмінбудівлі.

Водночас неподалік від Центру зайнятості на вул. Івана Пулюя планують збудувати «Льодова арену». Минулого року виконком затвердив видачу містобудівних умов та обмежень управлінню капітального будівництва Львівської ОДА. Планують, що вона буде розрахована приблизно на 400 місць.

Зводити спортивно-розважальний комплекс мали б за державні кошти, які виділятимуть у межах програми «Велике будівництво». Планують, що арена зʼявиться у житловому районі, який нині активно розбудовують, на земельній ділянці площею 2,8 га, що перебуває у державній власності.

За даними з містобудівної документації, ділянка розташована у зоні Г-4 – зону культурних, спортивних та релігійних установ.

Окрім цього, на одному з крайніх пленарних засідань Львівської міської ради 6 грудня 2022 року погодили детальний план території на розі вулиць Трускавецької та Кульпарківської, який розробили ще у 2017-му. Загалом передбачають розміщення адміністративно-офісних, спортивних та торгових приміщень з підземним паркінгом і житлом на верхніх поверхах. Проєктована будівля складатиметься з блоків різної поверховості (2, 8, 10 поверхів), об’єднаних в єдину об’ємно-просторову композицію. 

Площа проєктованої ділянки становить 0,6256 га, і станом на сьогодні цю територію використовують під стоянку для автомобілів.

Додамо, що в межах проєктованої ділянки відбулася зміна у функціональному зонуванні території: КС-5 (зони, передбачені для підприємства та споруд V класу шкідливості) на Г-2. Згідно з фунціональним регламентом зони Г-2 до допустимих видів забудови є будівлі змішаного використання з житловими квартирами на верхніх поверхах із розміщенням на нижніх поверхах об'єктів ділового, культурного, обслуговуючого та комерційного призначення за умови поверхового розділення різноманітних видів використання.

Транспортна перспектива вулиць

«Ми переїхали на Трускавецьку два роки тому, – розповідає Марія, яка якраз гуляє з собакою неподалік одного з ЖК, – із початком пандемії коронавірусу працюємо з дому, тому щодня в години пік не доводиться доїжджати до якогось місця роботи. Коли є потреба – заїхати в центр, у справах кудись, за покупками в ТРЦ тощо – маємо авто, здебільшого ним користуємось». Хоча, додає, що до найближчої зупинки на вул. Стрийській – 10 хвилин пішки.

При тому, що район доволі обжитий і новобудови тут заселені мешканцями, пані Марія додає, що про інфраструктуру ще потрібно подбати. Зокрема, йдемо з нею ділянкою, де взагалі немає тротуару – це відтинок, який веде до центру зайнятості від перехрестя Трускавецької з Тролейбусною.

«По інший бік – гаражі, вулиця де-не-де захаращена. Якщо дощова погода чи мокрий сніг, то тут болото, бо нема тротуарів. Сподіваюся, із часом громадський транспорт поїде по Трускавецькій, оскільки тут район розбудовується, мешканців усе більше», – зазначає вона.

Читайте також: Міст на Княгині Ольги: знести чи добудувати

Іще одна мешканка Трускавецької, очікуючи на таксі, каже, що переважно на роботу і додому дістається в такий спосіб.

«Не дуже зручно, що цією вулицею не їздить громадський транспорт. А тарифи на таксі зросли… Можливо, якби запустили принаймні один-два маршрути через Трускавецьку зокрема, це б спростило ситуацію з доїздом, і не лише для мене. Знаю, що раніше курсував автобус №45 через вулицю Пулюя, там мешкають деякі мої колеги, а я водила до школи свого сина. Маршрут їздив за стабільним графіком, доволі часто, можна було за 20-30 хвилин доїхати в центр», – пояснює Оксана.

Додамо, що на початку цього року комунальне АТП-1 у Львові вже пробувало відновити автобусний маршрут №45, який сполучає ТРЦ Victoria Gardens та площу Соборну, із заїздами на вулицю Пулюя. Для цього, пояснює керівник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів, знайшли орендовані автобуси, і приватні перевізники погодилися працювати, але вже в  березні, коли почали зростати ціни на пальне, відмовилися. 

«Перевізники не могли забезпечувати роботу цього маршруту, ми отримали про це відповідний лист. Зараз АТП не має ресурсів, щоби його відновити, але має завдання знайти більше водіїв, бо, коли є атаки, як-от минулого тижня, і певний час не курсує електротранспорт, їх потрібно більше. За наявності потрібної кількості водіїв будемо його відновлювати. Потреба в цьому маршруті є», – каже він.

Загалом, додає Орест Олеськів, ситація із рентабельністю маршруту №45 почала погіршуватися із того моменту, коли виїхали берлінські трамваї на маршрут №3. Вони забрали велику кількість пасажирів, окрім цього, краще почали курсувати автобуси №9.

Мешканці і вулиці Пулюя, і Трускавецької можуть дістатися найближчої зупинки громадського транспорту на Науковій. Керівник управління зазначає, що відстань до зупинок є нормативною – у межах 500 метрів, це до 10 хвилин ходьби. Із часом місто планує реконструювати трамвайну колію на вул. Княгині Ольги та продовжити її до вул. Трускавецьої, що би могло покращити транспортну інфраструктуру мікрорайону. У перспективі трамвайні колії з вулиці Трускавецької мали б пролягати аж до вулиці Вернадського. І хоча реконструювати планували ще з 2017 року (відповідно до програми міського голови Андрія Садового «Львів 2020»), утім навіть частково втілити це не вдалося. 

Також, за словами Ореста Олеськів, у межах реконструкції вулиці Трускавецької, зокрема недобудованої ділянки від вул. Пулюя до вул. Княгині Ольги, передбачені зупинки громадського транспорту. Першу ділянку вже відреконструювали ще у 2017-му, а проєкт реконструкції наступної – розробляли 2021-го року.

«Тобто в перспективі транспорт мав би їхати повністю по Трускавецькій», – додав він.

Ольга Коваль

Фото: Іван Станіславський, Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вулиці Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!