Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

Як українці дотримувались карантину та що там у Європі. Дані Apple

3396 0
Найбільше зменшення активності українців припадало на святкові неділі – Вербну і Великдень. У порівнянні з іншими країнами ми менше дотримуємося карантину.

На час карантину частина українців відмовилась від своїх планів на вихідні на користь самоізоляції удома. Щоправда, ставлення українців до карантину і громадян деяких європейських країн істотно відрізняється. Як саме – читайте далі.

Компанія Apple опублікувала візуалізацію і цілий набір даних, які демонструють, як змінилась активність громадян у різних країнах під час пандемії коронавірусу. Щодо України, то можемо оперувати лише загальною інформацією, без деталізації по містах і регіонах. Доступні два види даних – показники відхилень від докарантинної норми для піших переміщень та автомобільних поїздок. В інших країнах також доступна статистика про зменшення кількості поїздок громадським транспортом.

Загалом, мобільність українців зростає з понеділка по п’ятницю. Також з кожним тижнем частині українців дедалі важче дотримуватись карантинних обмежень.

Мобільність українців зменшувалсь, починаючи з 12 березня (день запровадження карантину). Якщо взяти за абсолютну величину мобільності – 100%, то протягом другої половини березня та квітня показник ходіння українців упав у середньому на 40-50%. Пересування авто – на 30-40%. Найбільше зменшенняя акктивності львів'ян припадало на неділю. «Найспокійніші дні» – 22 березня, 12 квітня (католицький Великдень), 19 квітня (православний і греко-католицький Великдень) та 26 квітня

Однак, якщо порівняти активність українців з громадянами тих країн, де зараз найбільше зафіксовано випадків зараження COVID-19 – США, Іспанією, Італією, Францією, Великою Британією та Німеччиною, то цифри не нашу користь.

Італійці та іспанці стали на 80% менше їздити авто. У Великій Британії особистим транспортом користуються на 60%-70% менше людей. Україна за цими показники приблизно на рівні США та Німеччини. В усіх країнах найбіільше  падіння мобільності припадає на вихідні дні, особливо на неділю.

Трійка лідерів, де люди стали суттєво менше ходити – Італія, Іспанія, Франція. А от показник українців нижчий, ніж у німців та приблизно на тому ж рівні, що й у американців і британців, принаймні, серед користувачів смартфонів Apple. 

Ми також порівняли мобільність громадян України з населенням сусідніх країн – Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини. Також додали Швецію, де уряд досі не запровадив жорстких карантинних норм, ігноруючи рекомендації ВООЗ. У королівстві немає суворих обмежень на масові заходи, працюють магазини (і не лише продуктові), ресторани і є навіть авіасполучення. Ще одна близька нам країна, яку ми обрали для порівняння – це Чехія. 24 квітня чеський уряд дозволив громадянам виїжджати за кордон. В країні поновили навчання в університетах, відкрили магазини та деякі інші заклади. При цьому в Чехії, станом на 29 квітня, 7,5 тисяч випадків захворювань на COVID-19, з яких 227 летальні та майже 3 тисячі людей одужали.

Шведи стали менше користуватись автомобілями, але у порівнянні з іншими країнами на нашому графіку їхні показники мобільності не сильно знизилися. У чехів спостерігався великий спад в перші дні запровадження карантину, який в країні почався 12 березня, але згодом статистика подорожей автомобілем лише зростала. В Україні показники на одному рівні зі Словаччиною, але вищі ніж в Польщі, Угорщині та Румунії.

Разом з тим Україна опинилась у трійці лідерів за кількістю піших прогулянок. Зрозуміло, що Швеція – поза конкуренцією, адже уряд країни покладається виключно на свідомість населення.

Якщо припустити, що дані користувачів Apple показують картину наближену до реальності, то очевдно, що значна частина українців нехтує правилами карантину. 

Соціологічна група «Рейтинг» провела опитування щодо того, як українці дотримуються карантинних обмежень. За їх даними, за останні два тижні зросла кількість людей, які виходять на вулицю кілька разів на день. Якщо 10 квітня цей показник становив 19%, то 24-25 квітня – вже 29%.

Наразі в Україні щодня фіксують від 300 до 500 випадків зараження на COVID-19. При цьому кількість людей, що одужують щодня, менша у кілька разів від нових підтверджених випадків COVID-19. Тож головне питання: якщо активність українців зростатиме, чи зможуть лікарні витримати навантаження з кількістю хворих?

В Apple запевняють, що оприлюднені дані в жоден спосіб не дають можливвість ідентифікувати будь-яку особу. Вони ґрунтуються на кількості запитів на прокладання маршрутів в додатку Карти Apple в окремих країнах, регіонах і містах. Для використання цього додатку не треба навіть зазначати Apple ID. Крім того, компанія переконує, що не створює профілю пересувань і пошукових запитів своїх користувачів, і не зберігає їх історію.

Також інформацію щодо мобільності своїх користувачів Apple  оприлюднила і в Google, проте даних про динаміку пересування українців там немає. 

Олексій Мацкевич, Lviv Lab for Journalism and Democracy

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Цей медіа-продукт був створений TvoeMisto.tv за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст продукту належить виключно TvoeMisto.tv і не обов'язково відображає погляди USAID чи уряду США. Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом без письмової згоди редакції та відповідного посилання на першоджерело, забороняється. 

This media product was produced by TvoeMisto.tv with the support of the United States Agency for International Development (USAID). The product content is solely TvoeMisto.tv and does not necessarily reflect the views of USAID or the US Government. Reproduction and use of any part of this product in any format, including graphic, electronic, copying or use in any other way without the corresponding reference to the original source, shall be prohibited.  

 


Колонка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!